Ζελένσκι: Η Ουκρανία υποβάλλει άμεσα αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία, με την Ουκρανία να υποβάλει αίτημα «ταχείας ένταξης» στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο ζητά ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ αφού η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται (σε μεγάλο βαθμό) από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Η στιγμή που ο Ζελένσκι υπογράφει το αίτημα ένταξης
The moment president Zelenskyy signed the application for Ukraine’s accession to NATO in an accelerated manner pic.twitter.com/kw0kyKeI6e
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) September 30, 2022
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου εξέδωσε ενημερωτική δήλωση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συζήτησαν το θέμα της νέας απόπειρας προσάρτησης του εδάφους της Ουκρανίας και της κλιμάκωσης της ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των προσπαθειών της επιτιθέμενης χώρας να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
- Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι αυτές οι περιοχές θα είναι για πάντα δικές μας – Αποφάσισαν οριστικά
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι συζητήθηκαν τα «ψευδο-δημοψηφίσματα», ενώ το Συμβούλιο συζήτησε «τη συλλογική ασφάλεια της Ουκρανίας και του ευρωατλαντικού χώρου».
«Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου και της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ενίσχυση και επέκταση του διεθνούς συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την αύξηση της στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα μας, την ενίσχυση της πίεσης των κυρώσεων προς τη Ρωσία, την εφαρμογή προτάσεων για την εγγύηση της ασφάλειας στη διεθνή σκηνή, την ενεργοποίηση της στρατηγικής της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας από τις χώρες του ευρωατλαντικού χώρου, καθώς και την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών που προκαλεί η επιτιθέμενη χώρα», τονίζεται.
Η ανακοίνωση Ζελένσκι
«Διάλογος μόνο αν φύγει ο Πούτιν»
Η ανακοίνωση της Ουκρανίας ήρθε μετά το νέο διάγγελμα Πούτιν για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και την τελετή που ακολούθησε.
Σε μήνυμά του στο Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά όχι όσο είναι πρόεδρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς τον κατηγορεί ότι δεν γνωρίζει τίποτα από αξιοπρέπεια και τιμιότητα. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με ένα άλλο πρόεδρο», σημειώνει ο Ζελένσκι στο νέο μήνυμά του.
Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και ο Πούτιν στη σημερινή ομιλία του στο Κρεμλίνο. «Το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Αλλά οι ουκρανικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την έκφραση της βούλησης του λαού, είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στα ουκρανικά εδάφη την περασμένη εβδομάδα.
«Θα προστατεύσουμε τη γη μας χρησιμοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα.
Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ δεν έχει σχολιάσει το αίτημα Ζελένσκι για ταχεία προσχώρηση στη Συμμαχία. Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ανησυχία, καθώς φέρνει ολοένα και πιο κοντά την ευθεία σύγκρουση του ΝΑΤΟ (με ηγέτιδα χώρα τις ΗΠΑ) και τη Ρωσία.
Από τον πόλεμο δια αντιπροσώπων, όπως χαρακτηρίζουν διεθνείς αναλυτές τη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, κινδυνεύουμε να έχουμε ένα νέο γενικευμένο πόλεμο, με τις πυρηνικές απειλές να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των λαών…
- Exit polls: 7 στους 10 ανησυχούν για την βία μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- Εκλογές ΗΠΑ: Τα ρεκόρ, τα προβληματικά μηχανήματα και η χειροκίνητη καταμέτρηση σε 4 πολιτείες-κλειδιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο στην Επιτροπή Νομιμοποίησης – Στα «μαχαίρια» οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές
- Ο Τραμπ ξεσπά σε δημοσιογράφο όταν τον ρωτά για τις αμβλώσεις
- Εκλογές ΗΠΑ: Το πρώτο exit poll δείχνει νικήτρια τη Χάρις – Παραμένει θρίλερ
- Γιατί ο Τραμπ μπορεί να ψηφίσει παρόλο που είναι «καταδικασμένος εγκληματίας» ;