Στάση στις καινούριες θεραπείες λόγω μειωμένης χρηματοδότησης
Εντείνονται οι ανισότητες στην υγεία με την καθηλωμένη χρηματοδότηση για φαρμακευτική περίθαλψη, που ανεβάζει τις υποχρεωτικές επιστροφές μέχρι και στο 70% του κόστους των νέων φαρμάκων
Προϋπολογισμό έτους που καλύπτει τη δαπάνη για φάρμακα σοβαρών παθήσεων για λιγότερο από ένα εξάμηνο, προβλέπει το υπουργείο Υγείας, αφήνοντας την υπόλοιπη δαπάνη που θα χρειαστεί, να καλυφθεί από τις ίδιες τις φαρμακευτικές, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece), μετά τις συναντήσεις της φαρμακοβιομηχανίας με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη την περασμένη Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου.
Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για επιμερισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και σε φάρμακα υψηλού κόστους, ανεβάζει το clawback των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από 40-45% σε 60-70%, καθιστώντας ασύμφορη την κυκλοφορία των φαρμάκων αυτών στην ελληνική αγορά, καθώς ήδη τα δύο από τα τρία τέτοια φάρμακα διατίθενται δωρεάν, εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών rebate και clawback. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του προκαλεί αβεβαιότητα στις φαρμακευτικές σε ότι αφορά την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, τη δυνατότητά τους να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, αλλά ακόμη και τη συνέχιση της διάθεσης στην αγορά των υπαρχόντων καινοτόμων θεραπευτικών σχημάτων.
Η πρόσθετη επιβάρυνση στα φάρμακα καινοτομίας, επήλθε από τον διαχωρισμό του προϋπολογισμού των περίπου 2 δις. ευρώ που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, κατά 38% για φάρμακα σοβαρών παθήσεων (φάρμακα υψηλού κόστους – ΦΥΚ) και κατά 62% για τα υπόλοιπα φάρμακα που διατίθενται μέσω φαρμακείων.
Στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, ο υπουργός αναφέρθηκε σε επόμενη αλλαγή του παραπάνω ποσοστού από 38%-62% σε 41%-59% την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι όμως που δεν θα φέρει ουσιαστική αλλαγή στις επιβαρύνσεις.
Με αφορμή την άκαρπη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, η κ. Έλενα Χουλιάρα, μέλος του Δ.Σ. του PIF ανέφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός για καινοτόμα φάρμακα περιορίσθηκε στα 790 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε προηγούμενες συζητήσεις είχε υπάρξει δέσμευση για τουλάχιστον 970 εκατ. ευρώ για την κατηγορία των ΦΥΚ. Το αποτέλεσμα, είναι η αδυναμία προγραμματισμού της λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες τον Οκτώβριο δεν θα γνωρίζουν πόσο πούλησαν τελικά τα φάρμακά τους τον προηγούμενο Ιανουάριο γιατί δεν μπορούν να υπολογίσουν το clawback. Το νέο μέτρο σύμφωνα με την κ. Χουλιάρα προκαλεί σοβαρές ανατροπές γιατί πολλαπλασιάζει τις επιβαρύνσεις στις φαρμακευτικές.
Όπως ανακοινώθηκε από τον PIF «η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας, όμως ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις και σήμερα, ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%.
Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους, το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους.
Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικά αυτός που ζημιώνεται είναι ο ασθενής, ο οποίος θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβασή του σε θεραπείες που έχει ανάγκη και οι οποίες μπορούν να σώσουν ζωές».
Η διοίκηση του Συνδέσμου επισημαίνει πως η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ:
- θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας.
- δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων.
- γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων, εμμέσως, μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών.
Ο Συνδεσμος PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) επισημαίνει ότι τα μέλη του δεν μπορούν επ’ αόριστον να διαθέτουν 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία, ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τη κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Προτείνει ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία, ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών μέσω κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα, αναγνώριση της κλινικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει για ορθολογικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα ενώ η χρηματοδότηση του συστήματος να είναι βιώσιμη για όλους.
- Διαγραφή Σαμαρά: Mπορεί να ρίξει την κυβέρνηση; – Η απάντηση στα σενάρια για πρόωρες εκλογές και το νέο κόμμα
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα με θύμα 41χρονη έγκυο
- Στη Σορβόνη με το μουσείο Τσιτσάνη τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια και η παράδοση του Κλοντ Φοριέλ
- Ο Ρεχάγκελ, η μεγάλη νίκη του Ιβάν, ο Μουζακίτης και πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου
- Οικογένεια Μπουτάρη: Ο «Μύθος» και ο «Κυρ – Γιάννης» – 145 χρόνια συνώνυμο του κρασιού
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]