Ενδοοικογενειακή βία: 310 αιτήματα για φιλοξενία γυναικών και παιδιών σε ξενώνα που λειτουργεί στη Λάρισα
Στη Λάρισα, από τον Οκτώβριο του 2013 λειτουργεί μια δομή η οποία προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία της γυναίκας που έχει πέσει θύμα της έμφυλης βίας. Και αυτή η δομή με την πάροδο των χρόνων, έχει μετατραπεί σε μια σημαντική ασπίδα στη μάχη κατά του φαινομένου.
Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγα τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες, που γίνονται γνωστά στην Ελλάδα και τα οποία επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα.
Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει τη σωματική, την ψυχολογική ή ακόμη και τη λεκτική βία, ως αποτέλεσμα των έμφυλων στερεοτύπων που υπάρχουν και στην ελληνική κοινωνία.
Ποια μέτρα θα μπορούσαν όμως έως ένα βαθμό, να βοηθήσουν τις γυναίκες να προστατευτούν; Προφανώς μέρος των καλών πρακτικών είναι και οι εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας γυναικών που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Στη Λάρισα, από τον Οκτώβριο του 2013 λειτουργεί μια δομή η οποία προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία της γυναίκας που έχει πέσει θύμα της έμφυλης βίας. Και αυτή η δομή με την πάροδο των χρόνων, έχει μετατραπεί σε μια σημαντική ασπίδα στη μάχη κατά του φαινομένου.
Εξάλειψη της βίας
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων, Αθηνά Τερζενίδου «στην εξάλειψη της έμφυλης βίας, μεγάλο ποσοστό της οποίας είναι η ενδοοικογενειακή βία, που συνιστά ως φαινόμενο την πιο ακραία έκφραση της ανισότητας των φύλων, καταλυτικό ρόλο παίζουν οι ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, οι οποίοι λειτουργούν ως καταφύγιο στις περιπτώσεις οξείας κρίσης και απειλής για την ασφάλεια για τη σωματική ακεραιότητα των γυναικών».
Η κ. Τερζενίδου επισήμανε πως στην πόλη της Λάρισας ο ξενώνας που λειτουργεί με την ευθύνη του δήμου Λαρισαίων, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο δίκτυο δομών καταπολέμησης της έμφυλης βίας, που συντονίζει η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και εποπτεύεται από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Παράλληλα, εξήγησε πως ο ξενώνας έχει διπλό ρόλο, καθώς προσφέρει και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και την φιλοξενία γυναικών και παιδιών που βρίσκονται σε καθεστώς βίας.
Υπηρεσίες συμβουλευτικής
«Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρέχονται στα πλαίσια του ξενώνα έχουν στόχο την υποστήριξη των γυναικών, την κινητοποίηση και ενδυνάμωσή τους, ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να προχωρήσουν αυτόνομα» είπε η κ. Τερζενίδου και συμπλήρωσε: «Στον Ξενώνα μας μπορούν παράλληλα να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των 18 ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια, και των 12, εφόσον πρόκειται για αγόρια, καθώς και γυναίκες που υφίστανται βία σε όλες τις μορφές (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση, stalking) ή/και πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, προσφύγισσες, μονογονείς, άστεγες, μακροχρόνια άνεργες, ΑΜΕΑ κ.λ.π.)».
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα ο Ξενώνας έχει δεχθεί 310 αιτήματα φιλοξενίας, έχουν φιλοξενηθεί 245 άτομα, συγκεκριμένα 133 γυναίκες και 112 παιδιά. Να αναφέρουμε ότι, η πλειοψηφία των ωφελούμενων αντιμετωπίζει ενδοοικογενειακή βία από σύζυγο/σύντροφο ή άλλο πρόσωπο της οικογένειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις