Ελληνική οικονομία: Ο Οκτώβριος με τον προϋπολογισμό «ειδικών περιστάσεων»
«Τρώει» τον δημοσιονομικό χώρο η ακρίβεια – Τι μας επιφυλάσσει το 2023
Ο Οκτώβριος μπαίνει με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023 το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει συντηρητικές προβλέψεις ως προς την πορεία του ΑΕΠ. Ακολουθώντας την ίδια “συνταγή” το οικονομικό επιτελείο κρατά χαμηλά και ρελαστικά τον πήχη για το ΑΕΠ, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζει την οικονομική στρατηγική, είτε για έξτρα μέτρα, είτε για νέες παρεμβάσεις, έχοντας ως βασική προϋπόθεση ένα δυσμενές σενάριο κατά οποίο η χώρα πρέπει να κρατά επαρκή “πυρομαχικά” για να στηρίξει τα νοικοκυριά, επιχειρήσεις.
Σοκ πάντως αποτέλεσε η εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, ο οποίος έφτασε στην χώρας μας το 12,1% από 11,3% τον Αυγουστο. Αυτό το μέγεθος προμηνύει ότι η ΕΛΣΤΑΤ σε δέκα ημέρες περίπου θα ανακοινώσει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό μπορεί και κοντά στο 13%.
Το οικονομικό επιτελείο έχει χτυπήσει καμπανάκια για τον αβέβαιο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Δεν υπάρχουν απεριόριστοι φόροι, θα ξεκινήσει η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να βοηθήσουμε πάλι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Εμείς εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο στο πλέγμα των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» την Παρασκευή. «Πρέπει να έχουμε μία αίσθηση της πραγματικότητας. Αυτός είναι ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος εξαντλήθηκε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις γενναιόδωρα, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε έχοντας τον δημοσιονομικό χώρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης και με την μείωση στην αντλία, και με το επίδομα θέρμανσης που είναι πολύ γενναίο, για πρώτη φορά είναι στα 300 εκ. ευρώ. Εάν αφήναμε την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, το ποσό είναι περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε.
Ο λογαριασμός και οι προβλέψεις
Ο προϋπολογισμός του 2023 ενσωματωνει μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 3,4 δισ. Ευρώ, χωρίς να αποκλείεται αύξηση του κονδυλίου με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων και τις συντάξεις. Το σχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα αναμένεται να έχει προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη φέτος κοντά στο 5,3% και για το 2023 στο 2,1%. Αυτό το ποσοστό υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 3% το 2022. Ο ισχυρός τουρισμός εφέτος δεν αποκλείεται να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη 6% το 2022 (2,8% το 2023). Ως προς το έλλειμμα αναμένεται να κινείται για το 2022 χαμηλότερα από το αρχικό 2% του ΑΕΠ. Ο στόχος για το πλεόνασμα του 2023 παραμένει στο 1% χωρίς να αποκλείεται στην πορεία να κινηθεί λίγο χαμηλότερα. Ως προς τον πληθωρισμό αναμένεται για το 2023 στο 3-4% και το χρέος να κινηθεί στο 170% του ΑΕΠ.
Ο μέχρι τώρα “λογαριασμός” για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ξεπερνά τα 13 δισ. Ευρώ και το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Το ρεύμα απορροφά τα περισσότερα ευρώ από τον “κουμπαρά στήριξης” και το οικονομικό επιτελείο έχει ενεργοποιήσει το κουμπί της επιφυλακής λόγω της ανεξέλεγκτης πορείας των τιμών του φυσικού αερίου. Τα στοιχεία δείχνουν πόσο βαρύ είναι το κόστος για τα νοικοκυριά καθότι από τα 2,9 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022, το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα σωσίβια για το ΑΕΠ
«Σωσίβιο» της ελληνικής οικονομίας έχει αποδειχθεί πάντως ο τουρισμός, ο οποίος σε συνδυασμό με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την εφαρμογή του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης τροφοδοτεί με καύσιμα το ΑΕΠ. Διεθνείς εκθέσεις αναμένουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις και οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων δείχνουν προς την κατεύθυνση να τρέξει η οικονομία με ρυθμό 5-6% εφέτος και να πετύχει μέση ανάπτυξη 3% τα επόμενη χρόνια. Παρά τη διεθνή αναταραχή λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία , συγκριτικά, θα παραμείνει σε καλύτερη θέση χάρη στις αυξημένες εισροές από το RRF, αλλά και στη μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση.
Ο τουρισμός εφέτος σπάει ρεκόρ και όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που ήταν περί τα 15 δισ. ευρώ , όπως επίσης δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. Ευρώ έως το τέλος του έτους. Οι κρατήσεις καταλυμάτων για το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο είναι 26,5% υψηλότερες σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2019. Αυτά τα ποσά δίνουν ώθηση στο ΑΕΠ αλλά και χτίζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Η πορεία του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου στέλνει επίσης θετικά μηνύματα για τα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες οι αυξημένοι κατά περίπου 1,45 δισ. ευρώ έμμεσοι φόροι, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, και οι αυξημένοι κατά 3 δισ. ευρώ άμεσοι φόροι από εισόδημα και περιουσία είναι οι βασικές αιτίες για τα αυξημένα κατά 5,5 δισ. ευρώ έναντι των στόχων του προϋπολογισμού. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.808 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6.399 εκατ. ευρώ ή 17,6% έναντι του στόχου.
Πηγή: ΟΤ
- Αναγκαστική αλλαγή για τον Ολυμπιακό – Ο Πιρόλα πήρε τη θέση του Κάρμο
- Στο Καραϊσκάκη για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ ο Μπαρτζώκας (pics)
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Νέα μεγάλη ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» με τον Κωστούλα
- Οι Radiohead στο μουσείο: Νέα έκθεση αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του Τομ Γιορκ
- Νέα καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Ελ Κααμπί
- Ραγκούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding