Αιγαίο: Σκληρή γλώσσα από Μητσοτάκη για το νέο όραμα του Ερντογάν
Να περιορίσει κάθε τουρκική προσπάθεια για δημιουργία νέων δεδομένων στο Αιγαίο θέλει η Ελλάδα.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τις απαντήσεις στην ακραία ρητορική του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να θέσει νέα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται πως έχει η Ελλάδα.
Μπορεί ο «σουλτάνος» να μιλούσε για «γαλάζιες πατρίδες», να παρουσίαζε χάρτες και να υπέγραφε μνημόνια με τη Λιβύη, η ελληνική πλευρά όμως επένδυσε στη διεθνοποίηση των διπλωματικών ζητημάτων των δύο χωρών και κέρδισε τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας, την ίδια στιγμή που η Τουρκία «έμοιαζε» με επικίνδυνο και επεκτατικό γείτονα.
Και αυτό όπως φαίνεται, ήταν κάτι που πλήγωσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναζήτησε άλλους τρόπους για να συνεχίσει το αφήγημα –που ενδεχομένως να του χαρίσει την επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές.
Τον τελευταίο καιρό ο «σουλτάνος» πέρασε στην αντεπίθεση, χτίζοντας ένα νέο αφήγημα: ότι η χώρα του βάλλεται από έναν κακό, παραβατικό κι επιθετικό γείτονα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να παρουσιάζει τη χώρα του ως τον «καλό γείτονα» που επιθυμεί τη διπλωματική λύση σε όλα τα ζητήματα.
Έτσι, από το «Μητσοτάκης γιοκ» και το «μια βραδιά θα έρθουμε απρόσμενα», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως ανεξάρτητα από το πού, η Αγκυρα επιθυμεί συνάντηση με τον κακό γείτονα, για επίλυση των θεμάτων στο Αιγαίο ειρηνικά με διάλογο.
Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη – Δένδια
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τουρκικούς αναθεωρητισμούς και στη συνέντευξη που έδωσε στους Sunday Times, τονίζοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», κατηγορώντας τη γειτονική χώρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
«Ο Τούρκος πρόεδρος κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει, αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μετά τον πρωθυπουργό, σειρά πήρε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά «εξυπακούεται ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Όπως υπογραμμίζει: «αυτό δεν συνιστά ρητορική έκφραση. H ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, προϊόν του υστερήματος του ελληνικού λαού μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση».
Οι εξοπλισμοί στα νησιά
Το νέο τουρκικό αφήγημα βασίζεται στο στρατιωτικό υλικό που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες.
Τελευταίο παράδειγμα η μεταφορά μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και υλικού σε Λέσβο και Σάμο. Ειδικότερα, πρόκειται για την αντικατάσταση των ερπιστριοφόρων ΒΜΡ1 με αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ117.
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα δεν προχωρά σε αύξηση του στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά σε αντικατάσταση οχημάτων που βρίσκονταν εδώ και χρόνια στα νησιά, την παρουσία των οποίων γνώριζε και η Άγκυρα.
Η κίνηση που τρέμει η Τουρκία στο Αιγαίο και το «όχι» των ΗΠΑ
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, αυτό που φοβάται η Τουρκία είναι η πιθανότητα αξιοποίησης της συγκυρίας από την Αθήνα, για επέκταση των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, μετά τη συμφωνία με την Ιταλία. Μάλιστα, Τούρκοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα άφηνε την Αγκυρα στο μεγάλο δίλημμα να πρέπει να κάνει πράξη το casus belli».
Παράλληλα, η Τουρκία δεν βλέπει μόνο την Ελλάδα να ενισχύεται σε εξοπλιστικό επίπεδο, αλλά και την ίδια να λαμβάνει απανωτές αρνήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξοπλίσει την Πολεμική Αεροπορία της.
Κάτι που έθεσε υπόψιν του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ο επικεφαλής σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Ειδικότερα, ο σύμβουλος τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η ολοκλήρωση της αγοράς νέων μαχητικών και αναβάθμισης των υπαρχόντων «θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών».
Ο κίνδυνος επεισοδίου
Από ελληνικής πλευράς, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επαγρύπνυση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με το λιγότερο δυνατό κόστος ένα πιθανό θερμό επεισόδιο ή κάποια προβοκάτσια.
Οι τουρκικές κινήσεις από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση, ενώ η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει και κάποιο συμβάν σε βραχονησίδα του Αιγαίου ή στις ξέρες του ποταμού Έβρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις