Προϋπολογισμός εκτός ενισχυμένης εποπτείας και εντός αβεβαιότητας – Οι φόβοι για επιστροφή σε «μνημονιακά» μέτρα
Κοινό σημείο της κριτικής που ασκήθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ότι συνεχίζει τις πολιτικές που επιτρέπουν την αισχροκέρδεια και την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και κατά συνέπεια ο πληθωρισμός ροκανίζει όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο
Διαχρονικά η εκάστοτε αντιπολίτευση καταψηφίζει τους προϋπολογισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης και όπως είναι φυσικό σηκώνει πάντοτε τους τόνους της αντιπαράθεσης μέσα και έξω από τη Βουλή καθώς ο προϋπολογισμός είναι ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής που ακολουθεί μια κυβέρνηση.
Η ακρίβεια ροκανίζει εισοδήματα και δημοσιονομικό χώρο
Μέχρις εδώ τίποτα το αξιοπερίεργο από όσα ειπώθηκαν και αναμένεται να ειπωθούν και το επόμενο διάστημα από την αντιπολίτευση με αφορμή την κατάθεση σήμερα στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
- Διαβάστε επίσης Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% το 2023
- Διαβάστε επίσης Τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης βάζει το Eurogroup – «Κλειδί» η μείωση της κατανάλωσης
Ωστόσο αν κανείς θέλει να ξεχωρίσει κάτι είναι πως έστω και δειλά αρχίζουν να εκφράζονται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης φόβοι για νέο μνημόνιο, εννοώντας ουσιαστικά μια επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα λιτότητας και αδυναμίας του κράτους να προχωράει σε παρεμβάσεις στήριξης όπως στην περίπτωση του πανδημίας – lockdown ή ακόμα περισσότερο με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, στον τομέα ειδικά της ενέργειας.
Κοινό σημείο της κριτικής που ασκήθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ότι συνεχίζει τις πολιτικές που επιτρέπουν την αισχροκέρδεια και την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και κατά συνέπεια ο πληθωρισμός ροκανίζει όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο για παροχές στήριξης και επιδόματα. Σε συνέχεια όμως αυτών, εκφράστηκαν ανοιχτά και φόβοι ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ενώπιον δημοσιονομικού αδιεξόδου και όλα αυτά την ώρα που ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που κατατίθεται εκτός του πλαισίου της «ενισχυμένης εποπτείας».
Θυμίζει το 2009
Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο οποίος παρομοίασε τη δημοσιονομική κατάσταση σήμερα με αυτή που παρέλαβε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 από τη ΝΔ και τον κ. Καραμανλή.
«Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο 5% πριν δύο μέρες! Έφτασε δηλαδή στα επίπεδα που μας άφησε ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της Ν.Δ το 2009 – μια κατάσταση που μας οδήγησε σε πτώχευση. Ακόμη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους παραδέχτηκε ότι έχει καταγράψει 14 δις χρέος από τις κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «φεσώνει την ελληνική κοινωνία (σ.σ. με κόκκινα δάνεια) 14 δισ, μεταχρονολογώντας το συγκεκριμένο χρέος για το 2023-2025, δηλαδή μετά τις εκλογές».
«Αυτό εμένα μου θυμίζει την πολιτική που άσκησε ο κ. Καραμανλής και παρέδωσε την χώρα στο ΠΑΣΟΚ χρεωκοπημένη το 2009» είπε με νόημα ο κ. Κατρίνης.
Παραπάνω από πιθανός ο κίνδυνος για νέα μέτρα
Εκτίμηση που παραπέμπει σε κάτι αντίστοιχο με τα μέτρα της μνημονιακής περιόδου, κάνει και το ΚΚΕ σχολιάζοντας την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού καθώς η αβεβαιότητα των προβλέψεων του προσχεδίου καθιστά «παραπάνω από πιθανό τον κίνδυνο για νέα μέτρα σε βάρος του λαού».
Στο προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση -και στη δήλωση που έκαναν οι Χρήστος Σταϊκούρας και Θόδωρος Σκυλακάκης- αφού τονίζεται η αβεβαιότητα από τις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε ότι αφορά τα μεγέθη του προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,1%, ενώ αναθεωρείται και διαμορφώνεται ο στόχος για 1,7% του ΑΕΠ έλλειμμα το 2022 και 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023.
Επιπλέον ένα δισ. για την ενεργειακή κρίση
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 355.000 εκατ. ευρώ ή 169,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, έναντι 353.389 εκατ. ευρώ ή 193,3% του ΑΕΠ το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά 24,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021. Το 2023, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 357.000 εκατ. ευρώ ή 161,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2022.
Επιδότηση της αισχροκέρδειας
Επιβεβαίωση της «σάρωσης του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων» χαρακτηρίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.
«Την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της.
»Την ώρα που η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου (σημερινή εκτίμηση 8,8%). Την ώρα που η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021. Την ώρα που η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών», σημειώνει και τονίζει: «Η κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο προϋπολογισμού με το οποίο αφενός επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών, αφετέρου εμμένει στην ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης».
Σαρωτικός για τα εισοδήματα ΦΠΑ
Συνεχίζοντας τη δήλωσή της η Ε. Αχτσιόγλου αναφέρει: «Συγκεκριμένα, από το προσχέδιο που κατατέθηκε προκύπτει για το 2022 ότι:
– Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.
– Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.
– Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.».
«Αποτυπώνεται έτσι επακριβώς η σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά», υπογραμμίζει.
«Συγχρόνως το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό», συμπληρώνει, επισημαίνοντας πως «ενώ οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται και το 2023, η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική».
«Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας. Εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους. Κρατώντας αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας», σχολιάζει η Ε. Αχτσιόγλου και καταλήγει: «Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η απάντηση θα δοθεί από την πολιτική αλλαγή».
Άδικη και αναποτελεσματική συνταγή
«Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, επιβεβαιώνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει με την ίδια αναποτελεσματική και βαθιά άδικη οικονομική συνταγή, παρά το γεγονός ότι αυτή επιβαρύνει καθημερινά και δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «μέσα από μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ακροβασίες που προβλέπουν ότι η Γενική Κυβέρνηση θα διανύσει μια δημοσιονομική απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρωτογενές έλλειμμα του -1,7% το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα +0,7% το 2023, με ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 μόλις 2,1%, σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης 5,3% που προβλέπεται για φέτος».
Επικρίνει την κυβέρνηση πως υποτιμά την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις του, ενώ υποτιμά και την επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων, κινδύνους που επισημαίνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ενώ προσθέτει ότι «το κυβερνητικό επιτελείο, παρά την τεράστια δημοσιονομική επέκταση που πραγματοποίησε χωρίς σοβαρά κριτήρια, έχει μείνει πλέον από «καύσιμα», αφήνοντας σχεδόν απροστάτευτους τους πολίτες το 2023».
Επίσης θεωρεί ότι θα συνεχιστεί η άδικη φορολογική πολιτική, γεγονός που αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και τονίζει ότι «οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης χρησιμοποιούνται σαν καθρεφτάκια για ιθαγενείς».
«Οσο αφορά την αξιολόγηση της ακρίβειας και της σοβαρότητας των προβλέψεων του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2023 δεν χρειάζεται παρά να θυμίσουμε τις τεράστιες αποκλίσεις του περσινού προσχεδίου του κ. Σταϊκούρα από τον τελικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε αλλά και από την έως σήμερα εκτέλεση του», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Συνθλίβονται στις συμπληγάδες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης
Αν κάτι επιβεβαιώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται στις συμπληγάδες, αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας κι αφετέρου της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που για το λαό σημαίνουν νέα βάρη» αναφέρει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.
«Αρκούν δύο μεγέθη του προσχεδίου για να επιβεβαιώσουν αυτόν τον απροκάλυπτα ταξικό χαρακτήρα: Από τη μία τα 14 δισ. που θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων κι από την άλλη τα μόλις 3,5 δισ. που προορίζονται δήθεν για την «ανακούφιση» του λαού και τα οποία θα βγουν πάλι από τις τσέπες και τους φόρους των λαϊκών νοικοκυριών» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:
«Κι όλα αυτά την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκαλα και τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης πυκνώνουν, καθιστώντας τις προβλέψεις του προσχεδίου αβέβαιες και τον κίνδυνο για νέα μέτρα σε βάρος του λαού παραπάνω από πιθανό».
Επαναφορά των ματωμένων πλεονασμάτων
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτει η κυβέρνηση προβλέπει επαναφορά των ματωμένων πλεονασμάτων από το 2023. Χωρίς να έχει ακόμη τελειώσει αισίως το 2022» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις