Ο «σατανισμός» των ΗΠΑ και το μακελειό των αμάχων
Στον απόηχο πολύνεκρης ρωσικής επίθεσης σε κονβόι που μετέφερε πολίτες, ο Πούτιν με μια ομιλία-επίθεση στη Δύση ανακοίνωσε την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών
Οι προσαρτήσεις «δεν έχουν θέση στον σύγχρονο κόσμο», είπε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδικάζοντας απερίφραστα τις αποφάσεις και τις ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε – σε μια πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο, στην οποία υπέγραψε και τα σχετικά διατάγματα – την προσάρτηση τεσσάρων νέων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα εδάφη της «με όλα τα μέσα». Oι τέσσερις περιφέρειες είναι του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού εδάφους της χώρας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι με τα νέα διατάγματα προσαρτώνται «ντε γιούρε» στη Ρωσία και τμήματα της Ουκρανίας τα οποία αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
«Είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Πούτιν σε μια ομιλία που διήρκεσε 37 λεπτά και ήταν στην πραγματικότητα μια επίθεση κατά της Δύσης, την οποία κατηγόρησε για «απόλυτο σατανισμό», για τον πόλεμο, για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, για τη μαζική μετανάστευση, αλλά και γιατί έχει δημιουργήσει προηγούμενο με τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ιαπωνίας, το 1945. Ο ρώσος πρόεδρος διέψευσε ότι επιδιώκει την αναβίωση της ΕΣΣΔ – αν και αναφέρθηκε στη «Μεγάλη Ρωσία» – και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, ενώ κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει να μάχεται και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο τέλος της ομιλίας του, οι επικεφαλής των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών κι εκείνος έδωσαν τα χέρια και φώναξαν «Ρωσία, Ρωσία!», ενώ εκατοντάδες αξιωματούχοι που ήταν παρόντες χειροκροτούσαν.
Το Κίεβο χαρακτήρισε «απολύτως άκυρη» όλη τη διαδικασία, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει «σκληρή απάντηση», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη, τα οποία πλέον τυπικά θεωρούνται από τη Μόσχα ρωσικά και, κατά συνέπεια, προστατεύονται και από τη ρωσική «πυρηνική ομπρέλα». Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε για μια ακόμη φορά στους πολίτες της Ρωσίας με μήνυμά του, τονίζοντας τα εξής: «Αυτό που συμβαίνει μπορεί ακόμη να σταματήσει. Αλλά για να σταματήσει, πρέπει να σταματήσουμε πρώτα αυτό το άτομο στη Ρωσία που θέλει τον πόλεμο περισσότερο από τη ζωή. Τις δικές σας ζωές, πολίτες της Ρωσίας». Μάλιστα αμέσως μετά την ομιλία Πούτιν ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι θα υποβάλει αίτηση επείγουσας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών καταδίκασαν ομόφωνα οι «27» της ΕΕ, ενώ ανακοίνωση με την οποία χαρακτήρισε «παράνομες τις προσαρτήσεις, καθώς αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν τις αναγνωρίζει».
«Απεχθής» επίθεση
Ολα αυτά έγιναν στη σκιά νέας ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στην πόλη Ζαπορίζια, την οποία ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε «τρομοκρατική», ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, την καταδίκασε ως «απεχθή», εκ μέρους και των 27 κρατών-μελών. Στόχος ήταν κονβόι που μετέφερε άμαχους πολίτες, στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής αποστολής προς τις κατεχόμενες περιοχές και είχε ως συνέπεια τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 50. Ο συνταγματάρχης Σεργκέι Ουζριούμοφ, επικεφαλής της τοπικής μονάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών, δήλωσε ότι το κονβόι επλήγη από τρεις πυραύλους S300. «Ο ρωσικός στρατός», είπε, «γνωρίζει ότι τα αυτοκίνητα που συγκεντρώνονται σε αυτό το σημείο πηγαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές. Εχουν τις συντεταγμένες. Δεν ήταν λοιπόν μια τυχαία επίθεση, ήταν απολύτως σκόπιμη».
Τα αυτοκίνητα ήταν γεμάτα με τα υπάρχοντα των κατόχων τους, κουβέρτες και βαλίτσες. Δύο πτώματα κείτονταν σε ένα άσπρο φορτηγάκι, πιο κει ήταν το πτώμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, με την τσάντα της πεταμένη δίπλα. Σε ένα πράσινο αυτοκίνητο, μια νεκρή γάτα δίπλα σε ένα πτώμα στο πίσω κάθισμα. Παραδίπλα, ένα χέρι εξείχε από ένα παράθυρο. «Δεν κατάλαβα τι γινόταν», είπε ένας 62χρονος οδηγός φορτηγού που κοιμόταν μέσα στο αυτοκίνητό του όταν έγινε η επίθεση. «Βγήκα έξω και είδα ανθρώπους να τρέχουν. Στεκόμουν παγωμένος, δεν ήξερα τι να κάνω».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζουν νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και συνεχίζουν να ενισχύουν την Ουκρανία. Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε κονδύλι ύψους 12,3 δισ. δολαρίων, που αφορά την παροχή τόσο οικονομικής όσο και στρατιωτικής βοήθειας, για τους επόμενους δύο-τρεις μήνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις