Προσωπικός γιατρός: Πλεύρης και Θεμιστοκλέους απαντούν σε ερωτήσεις – Τι πρέπει να ξέρουμε για τα ραντεβού και τις δωρεάν εξετάσεις
Τι είπαν σε διαδικτυακή συζήτηση.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Στη συζήτηση μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους απαντώντας σε ερωτήματα κυρίως από την πλευρά των γιατρών, αλλά και γενικότερα.
Ο κ. Πλεύρης στην αρχή της συζήτησης ανέφερε πως με τον θεσμό του «Προσωπικού Γιατρού» φεύγουμε από τον ασθενή και πηγαίνουμε στον πολίτη.
Όπως αντιμετώπιζε ο παθολόγος τον ασθενή, έτσι θα αντιμετωπίζει και τους πολίτες
«Θέλουμε να συνδέσουμε με έναν γιατρό τα 8 εκατ. πολίτες. Επομένως λίγο- πολύ όπως θα αντιμετώπιζε ο παθολόγος τον ασθενή που έχει, θα αντιμετωπίζει και τον πληθυσμό τον οποίο λαμβάνει με τον Προσωπικό Γιατρό.
Ακόμη και μόνο η καταγραφή του ιατρικού φακέλου, μπορεί να αποτελέσει βάση ώστε να ξεκινήσει ο θεσμός και να γίνει η αξιολόγηση», ανέφερε.
Σε ερώτηση για τις πολλές ώρες των ραντεβού που θα έχουν όσοι μπουν στο Προσωπικό Γιατρό, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως θα πάμε σε μία διαδικασία που θα είναι πρακτική και μετρήσιμη.
«Θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο ώστε να συμπληρωθεί ολόκληρος ο φάκελος ενός γιατρού, ώστε όλοι οι πολίτες να κάνουν έστω μία επίσκεψη στον γιατρό που δήλωσαν».
Μπορούμε να αλλάξουμε Προσωπικό Γιατρό;
Σχετικά με το πώς μπορεί να αλλάζει ο πολίτης Προσωπικό Γιατρό και αν θα παραμείνει στην δυνατότητα της μίας φορά το χρόνο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως «είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν εγγραφεί σε άλλη τοποθεσία από τον τόπο διαμονής του. Το πρώτο χρονικό διάστημα θα μπορεί ο πολίτης να κάνει όσες αλλαγές επιθυμει».
Μήπως θα υπάρξει αλαλούμ με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κάθε πολίτη που εγγράφεται;
Σχετικά με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις προς του πολίτες και αν θα υπάρχει πλαφόν σε αυτές, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως οι προληπτικές εξετάσεις ουσιαστικά γίνονται έτσι κι αλλιώς, απλά ουσιαστικά «παντρεύονται» ως κίνητρο στον Προσωπικό Γιατρό.
«Υπάρχει το τεχνητό δελτίο, είναι χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψη και θα αφορά πληθυσμό που έχουν χαρακτηριστικά που έχουν εγκριθεί από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Προσπάθεια να μην γράφονται αλόγιστα εξετάσεις από διαφορετικούς γιατρούς
Ο κ. Πλεύρης επισήμανε επίσης πως γίνεται προσπάθεια να διασυνδέσουμε ώστε οι γιατροί να μην γράφουν παράλληλες εξετάσεις σε έναν πολίτη και υπάρχει σύγχυση.
«Πολλές φορές αρκετοί ιδιώτες θέλουν να έχουν πλήρη ελευθερία και να μην μπλέκουν με τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο το να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις το θέλουν. Δεν είναι κακή η σχέση ιδιώτη γιατρού με τον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο υπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις