Κυρώσεις: Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφασίζει η ΕΕ – Τα αγκάθια και οι εξαιρέσεις
Ανάμεσα στις κυρώσεις που θα επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία περιλαμβάνεται και το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν σε μια γενική προφορική συμφωνία σχετικά με τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου. Αυτό ανέφεραν επτά ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Politico.
H πρόταση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κινείται στο πνεύμα των G7, χωρίς να υπάρχει ακόμη απόφαση σχετικά με την πραγματική τιμή, ή το εύρος τιμών, του μελλοντικού ανώτατου ορίου, αν και οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ότι αυτό θα γίνει εντός εβδομάδων. Η πρόταση για πλαφόν περιγράφεται σε προσχέδιο ενώ χρειάζεται να συμφωνηθεί και να υπογραφεί από τα κράτη μέλη προκειμένου να ισχύσει.
Η απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Ρωσία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και το τελευταίο σχέδιο κυρώσεων βασίζεται σε αυτά τα μέτρα. Οι εισαγωγές άνθρακα έχουν ήδη διακοπεί σταδιακά και ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχει διαταραχθεί σοβαρά – πρώτα από τα παιχνίδια εξουσίας του Πούτιν και στη συνέχεια από το σαμποτάζ των δύο υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream.
Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, το καθήκον ήταν να βρουν νέους τρόπους για να στοχεύσουν τα έσοδα της Μόσχας από την ενέργεια, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο ελλείψεων, εκτίναξης των τιμών και πιθανών μπλακ άουτ στα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα. Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο δεν λείπουν οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις για την εφαρμογή του και την αποτελεσματικότητά του.
Επιφυλάξεις και αντιδράσεις
Κατά το δημοσίευμα «Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρου τα τάνκερ των οποίων μεταφέρουν το περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, εξέφρασαν ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχει η επιβολή πλαφόν στις ναυτιλιακές τους εταιρείες. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες».
Για παράδειγμα το προσχέδιο που επικαλείται το Politico «περιλαμβάνει ένα σύστημα ελέγχου από την Κομισιόν που θα αξιολογεί πρακτικές παράκαμψης όπως η αλλαγή σημαία στα πλοία. Αν η Κομισιόν εντοπίσει «σημαντικές απώλειες» λόγω αυτών των πρακτικών, θα προτείνει μέτρα για να αμβλύνει την επίπτωση αυτών των τεχνικών αποφυγής του μέτρου του πλαφόν».
Το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στοχεύει, επίσης, στην βιομηχανία ατσαλιού, στον αποκλεισμό του ρωσικού στρατού από τεχνολογίες αιχμής, σε μέτρα κατά ατόμων που βοηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και προβλέπει την απαγόρευση της συμμετοχής Ευρωπαίων σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.
Εξαιρείται η Ουγγαρία
Το Politico υπενθυμίζει, πάντως, ότι το ιστορικό των πακέτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι έντονο καθώς, για παράδειγμα η Ουγγαρία ηγήθηκε των αντιδράσεων κατά της επιβολής πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθυστερώντας για εβδομάδες τις διαδικασίες μέχρι να διασφαλίσει εξαιρέσεις προς όφελός της.
«Δεδομένων των εντάσεων και των δυσκολιών του παρελθόντος, ορισμένοι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί για την προφορική συμφωνία της Τρίτης με έναν εξ αυτών να λέει ότι υπάρχει μια περιορισμένη πιθανότητα η συμφωνία αυτή να καταρρεύσει με άλλον να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης» σημειώνει το Politico.
Το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στην όγδοη δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών, διαβεβαίωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο αργά το βράδυ της Τρίτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις