ΕΕ: Ύστατη μάχη των «15» κόντρα στη Γερμανία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Ιταλίας – Βελγίου – Πολωνίας με τη Γερμανία
Λίγα 24ωρα πριν τη σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. και οι 15 χώρες υπέρμαχοι της επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τις ευρωπαϊκές συναλλαγές φυσικού αερίου με τις χώρες προμηθευτές του καυσίμου δίνουν την τελευταία μάχη για να κάμψουν τις αντιρρήσεις του μπλοκ των τεσσάρων βορείων κρατών – μελών.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, η Πολωνή υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκουα και η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε Βαν ντε Στράτεν θα επιδιώξουν να πείσουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ για την αναγκαιότητα της ρύθμισης των τιμών του TTF.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις εκπροσωπώντας τη συμμαχία των «15» θα παρουσιάσουν την τεχνική πρόταση για την έκτακτη και προσωρινή ρύθμιση του TTF. Πρόκειται για την ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών φυσικού αερίου, η οποία αποτελεί και το σημείο αναφοράς για τα συμβόλαια πώλησης του καυσίμου στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
- Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Η ΕΕ μπορεί να πάρει μαθήματα από Ισπανία και Πορτογαλία για το πλαφόν, λέει η επίτροπος Ενέργειας
Οι αντιρρήσεις του μπλοκ των χωρών Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας και Σουηδίας έχουν να κάνουν με το ό,τι η επιβολή πλαφόν θα αποθαρρύνει τους προμηθευτές της Ε.Ε. (ΗΠΑ, Αλγερία, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας κλπ) στον εφοδιασμό με LNG αλλά και αερίου αγωγών. Οι βόρειες χώρες και ιδίως η Γερμανία έχουν μεγάλο πρόβλημα επάρκειας και ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες στην επάρκεια. Κοντά σε αυτή την ομάδα των χωρών βρίσκεται και η ηγεσία της Κομισιόν, με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τάσσεται κατά της πρότασης των «15», δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.
Η πρόταση
Σύμφωνα με πληροφορίες η τεχνική πρόταση που θα παρουσιάσουν οι τέσσερις στο Βερολίνο τεκμηριώνει τη διασφάλιση της προμήθειας αερίου για την Ε.Ε.
Πηγές θέλουν τον ορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου διακύμανσης του TTF. Η ανώτατη τιμή που προτείνεται να οριστεί είναι σε ένα ύψους που θα υπερβαίνει οριακά του δείκτη της ασιατικής πλατφόρμας συναλλαγών αερίου JKM, ο οποίος είναι σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον του ολλανδικού hub. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρείται το κίνητρο για εξαγωγές ποσοτήτων αερίου προς την Ευρώπη και δεν θα προκαλέσει την αναστροφή φορτίων προς την Ασία. Οι αγορές της συγκεκριμένης ηπείρου χαρακτηρίζονται αυτήν την περίοδο από χαμηλή ζήτηση και χαμηλή τιμή λόγω των περιορισμών στην Κίνα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της Covid -19.
Πηγές που συμμετέχουν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη σημείωναν πως το στοίχημα είναι να πειστούν η Γερμανία και οι σύμμαχοι τους για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης ακόμη και με την επιβολή πλαφόν στο αέριο.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις