Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διδυμότειχο: Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες και το κάστρο του Πυθίου

Διδυμότειχο: Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες και το κάστρο του Πυθίου

Το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό συγκρότημα του Πυθίου συγκαταλέγεται στα πρωτοπόρα έργα της φρουριακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής

Όμορφη θρακιώτικη πόλη, το Διδυμότειχο είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, «Διδυμότειχο» σημαίνει «διδυμάρικο κάστρο», δηλαδή τις δύο απέναντι ευρισκόμενες οχυρωμένες πόλεις: τη ρωμαϊκή Πλωτινόπολη, στο λόφο της Αγίας Πέτρας, και τη βυζαντινή πόλη, στο λόφο Καλέ.

Έδρα επισκόπου ήδη από τον 9ο αιώνα, το βυζαντινό Διδυμότειχο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο, φθάνοντας στο απόγειο της δόξας του κατά την Υστεροβυζαντινή Περίοδο.

Εδώ κατέφυγε πληγωμένος ο Mιχαήλ Θ’ Παλαιολόγος μετά την ήττα του από τους Kαταλανούς το 1305, εδώ γεννήθηκαν οι αυτοκράτορες Iωάννης Γ’ Bατάτζης (1222-1254) και Iωάννης Ε’ Παλαιολόγος (1341-1391), εδώ στέφθηκε αυτοκράτορας το 1341 ο Iωάννης ΣΤ’ Kαντακουζηνός.

Σε απόσταση 16 περίπου χλμ ΒΑ από το Διδυμότειχο, σε ένα χαμηλό γήλοφο, ορθώνεται το κάστρο του Πυθίου (Εμπύθιον κατά τους βυζαντινούς συγγραφείς), στο ανατολικό άκρο του ομώνυμου οικισμού.

Βάσει ιστορικών πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας, το συγκρότημα, έξοχο δείγμα ύστερης βυζαντινής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής, ιδρύθηκε στη δεκαετία 1330-1340 από τον Iωάννη ΣΤ’ Kαντακουζηνό σε στρατηγικό σημείο και χρησίμευσε ως προσωπικό του ενδιαίτημα και καταφύγιο την εποχή κατά την οποία διεκδικούσε το θρόνο από το νόμιμο κληρονόμο, Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο.

Το κάστρο του Πυθίου, το οποίο υπήρξε ένα από τα πρώτα που έπεσαν στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, συνίστατο από έναν κεντρικό τριώροφο πύργο με τέσσερις χώρους σε κάθε όροφο, που χρησίμευε ως κατοικία, ένα μικρότερο πύργο με καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, το μεταπύργιό τους με την κεντρική πύλη και τον οχυρωματικό περίβολο.

Το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό συγκρότημα του Πυθίου συγκαταλέγεται στα πρωτοπόρα έργα της φρουριακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αποτελώντας όχι μόνο ένα τεχνικό έργο αμυντικού χαρακτήρα αλλά και μια μνημειώδη αυτοκρατορική εγκατάσταση.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Διδυμοτείχου. Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζεται το κάστρο του Πυθίου.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024