Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την ύπαρξη της με όλα τα νόμιμα μέσα
Ερωτηθείς ποιες προκλήσεις μπορούν να τον ξυπνήσουν τα βράδια, ο Δένδιας είπε ότι κάθε βράδυ ρίχνει μια ματιά στις τουρκικές υπερπτήσεις
Την πεποίθηση πως όσο η Ευρώπη μένει ενωμένη και ισχυρή είναι αισιόδοξος για το μέλλον, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας με θέμα την απάντηση της ΕΕ στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Ερωτηθείς από τον συντονιστή του πάνελ ποιες προκλήσεις μπορούν να τον ξυπνήσουν τα βράδια, ο υπουργός Εξωτερικών αφού ανέφερε ότι κάθε βράδυ ρίχνει μια ματιά στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, απάντησε η διάλυση της Ευρώπης και όχι απλώς η αστάθεια.
Aν με ρωτάτε τι μπορεί να με ξυπνήσει το βράδυ σαν εφιάλτης – γιατί κάθε βράδυ διαβάζω για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά – είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν καταφέρει η Ευρώπη να μείνει ενωμένη, τότε είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. #WSF2022 pic.twitter.com/HX2bzEMDLR
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 5, 2022
Διαβάστε επίσης: Αιγαίο: Σκληρή γλώσσα από Μητσοτάκη για το νέο όραμα του Ερντογάν
Οι προκλήσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για την ΕΕ
Στην αρχή της τοποθέτησής του στο Φόρουμ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις κυριότερες προκλήσεις που θέτει στην ΕΕ η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, με έμφαση την ενέργεια, την ασφάλεια κα τον πληθωρισμό. Όλα αυτές οι προκλήσεις μαζί απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, επισήμανε και αντέταξε την πεποίθησή του πως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας είναι ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπογράμμισε.
Ειδικότερα, προέταξε την ανάγκη δημιουργίας ενός αμυντικού βραχίονα στην ΕΕ. «Εάν έχουμε αποφασίσει στην Ευρώπη ότι πρέπει να γίνουμε ένας γεωπολιτικός παίκτης, χρειαζόμαστε τον αμυντικό βραχίονα» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, διατύπωσε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. «Είναι καθαρό ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μαύρες τρύπες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δικαιούνται να γίνουν μέλη της ΕΕ, σαφώς υπό τις καθορισμένες προϋποθέσεις» σημείωσε.
Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα την κάνει πιο ισχυρή
Απαντώντας σε ερώτηση αν η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα αυξήσει τη σταθερότητα της ΕΕ και θα την κάνει πιο ισχυρή, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, να γίνουν μέλη της οικογένειας, της ΕΕ το γρηγορότερο.
Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η κατάσταση στον Νότιο Καύκασο, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να βοηθήσει όσο το δυνατόν την Αρμενία.
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ολγα Στεφανίσινα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κόνραντ Σιμάνσκι.
«Δυνάμεις του σκότους»
Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση Δένδια με τον Πολωνό ομόλογο του Zbigniew Rau, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχαν για «τις δυνάμεις του σκότους που προσπαθούν να επιβάλουν μια νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων. Δεν βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως το Διεθνές Δίκαιο, αλλά βασίζεται στη βία και την απειλή χρήσης βίας», όπως είπε Δένδιας.
Σημείωσε ότι έγινε συζήτηση και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας σημειώνοντας ότι η σύγκρουση έχει πάρει χειρότερη τροπή μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Ρωσία.
Πολιτική στη βάση αρχών του διεθνούς δικαίου
Ο Δένδιας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα καταδίκασε απερίφραστα αυτήν την κίνηση και διαμαρτυρήθηκε στη ρωσική πλευρά για να υπογραμμίσει ότι η «πολιτική μας έναντι της Ουκρανίας βασίζεται σε τρεις αρχές: τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, την απαγόρευση της χρήσης βίας, την απαγόρευση της απειλής χρήσης βίας».
Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην ελληνική κοινότητα που υπήρχε στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο και κυρίως σε μέρη που «που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, όπως η Μαριούπολη και η Ζαπορίζια» τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η ευημερία τους, καθώς και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς και στη διατήρηση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της χώρας.
Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την ύπαρξη της
Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πολωνό ομόλογο του και «για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, μετά την ενημέρωση που παρείχα στους συναδέλφους της ΕΕ και στην υφυπουργό Νούλαντ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο». Αναφέρθηκε όπως είπε στην «κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από την Τουρκία που συνεχώς φτάνει σε νέα ύψη. Μερικές φορές σε προσωπικό επίπεδο». Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποθαρρύνεται αλλά και δεν θα παρασυρθεί σε διαγωνισμό δηλώσεων με την Άγκυρα.
«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της. Με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», τόνισε ο Δένδιας.
Εξέφρασε δε την ικανοποίηση της Αθήνας γιατί ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία και Αίγυπτος κατήγγειλαν δημόσια τις τουρκικές πρακτικές και υπογράμμισαν όπως σημείωσε το αυτονόητο: ότι η σημερινή διοίκηση της Τρίπολης δεν έχει εντολή να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.
Άκυρο και παράνομο
«Τόσο το προηγούμενο όσο και το πρόσφατο «Μνημόνιο Συναντίληψης» που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και άκυρο» επεσήμανε ο ΥΠΕΞ.
Στο τραπέζι μπήκε και το μεταναστευτικό με το Νίκο Δένδια να αναφέρεται σε «υβριδικές επιθέσεις» οι οποίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, έχουν ως προϋπόθεση την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις