Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος: Κανένα «παράθυρο» για συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Πόλεμος: Κανένα «παράθυρο» για συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή μεγαλώνει ο φόβος σε παγκόσμιο επίπεδο για την χρήση πυρηνικών

Καμία ενθαρρυντική εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί μετά από εφτά και πλέον μήνες πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Καμία από τις δύο μεριές δεν κάνει ούτε μισό βήμα συμβιβασμού ενώ οι πολυπόθητες -σε παγκόσμιο επίπεδο- συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών μάλλον είναι μια ουτοπική εικόνα.

Πούτιν και Ζελένσκι έκλεισαν όλα τα παράθυρα διαλόγου

Οι Ρώσοι μέσω του Εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισαν ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» των ρωσικών δυνάμεων θα συνεχιστεί, εφόσον το Κίεβο αποκλείει τις συνομιλίες και προσέθεσε ότι: «είτε θα περιμένουμε από τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του είτε θα περιμένουμε τον επόμενο πρόεδρο της Ουκρανίας».

Σε ανάλογο ύφος και οι Ουκρανοί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διακηρύσσει ότι είναι «αδύνατον» να διαπραγματευθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι θα μπορούσε να συνομιλήσει μόνο με έναν άλλο ηγέτη της Ρωσίας.

Στο μέτωπο των εδαφών, η Ρωσική Βουλή επικύρωσε χθες την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία, ωστόσο η επέλαση του ουκρανικού στρατού σε αυτές τις περιοχές συνεχίζεται. Ήδη, οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει την πόλη Λιμάν που βρίσκεται στο Ντοντσέκ, μία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε η Ουκρανία.

Το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη λάβει και επίσημα την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία, σύμφωνα με το Κίεβο.

Εννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσαν την Κυριακή ότι υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, όπως μεταδίδει το Euractiv.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν ότι «υποστηρίζουν σταθερά» την απόφαση του ΝΑΤΟ, που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 30 μελών της και δεν υπάρχει διαδικασία «ταχείας ένταξης».

Τότε, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευτεί ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν τελικά μέλη, χωρίς να ορίσουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη.

Η διαδικασία καθυστέρησε με την πάροδο των ετών και, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, φαινόταν όλο και πιο απίθανο να γίνει πραγματικότητα η υποψηφιότητα της χώρας.

Η δήλωση υποστήριξης των εννέα μελών του ΝΑΤΟ ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προσαρτά τέσσερις ουκρανικές περιοχές, μια κίνηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη αρπαγή γης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Γιατί διστάζουν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, απέφυγε να υποστηρίξει την αίτηση της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας την πολιτική ανοικτών θυρών της Συμμαχίας.

«Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σέβονται αυτό το δικαίωμα και έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν πρόσφατα, σε σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη, ότι «υποστηρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει το δικό της δρόμο, να αποφασίσει σε τι είδους ρυθμίσεις ασφαλείας θέλει να συμμετέχει».

Ωστόσο, είναι απίθανο η επίσημη διαδικασία να ξεκινήσει σύντομα, καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής διστάσει να εξετάσουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει διατάξεις – ιδίως το άρθρο 5 της ρήτρας περί συλλογικής άμυνας – που περιορίζουν τις πιθανότητες αποδοχής ενός υποψηφίου μέλους, εάν βρίσκεται σε πόλεμο ή έχει αμφισβητούμενα εδάφη.

Διαδοχικές μελέτες για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ τόνιζαν ότι η διευθέτηση εθνοτικών διαφορών ή εξωτερικών εδαφικών διαφορών θα αποτελούσε παράγοντα, που θα καθόριζε αν θα προσκαλούσε μια χώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Περί πυρηνικών

Πολλοί είναι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν μπλοφάρει σχετικά με την χρήση πυρηνικών όπλων. Ωστόσο ο Ρώσος έχει καταφέρει να τρομοκρατήσει τον κόσμο.

Ο Ζελένσκι μοιράζει χάπια ιωδίου στο Κίεβο φοβούμενος την χρήση πυρηνικών όπλων. Από την άλλη οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη το ζήτημα, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάποιο λόγο όπως λένε ώστε να προσαρμόσουν την πυρηνική τους στάση.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις – απειλές από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έριξε πρόσφατα λάδι στη φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία, με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης και τις προειδοποιήσεις περί χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά το ζήτημα των πυρηνικών όπλων (…) αλλά θέλω να δηλώσω ότι δεν έχουμε δει κάποιο λόγο, προκειμένου να προσαρμόσουμε την πυρηνική μας στάση, ούτε έχουμε κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει άμεσα χρήση πυρηνικών όπλων», είπε η Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους.

Ξεκινά η διανομή χαπιών ιωδίου υπό τον φόβο πυρηνικής επίθεσης

Ο δήμος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι διανέμει χάπια ιωδιούχου καλίου σε συντονιστικά κέντρα, ώστε να μπορούν να μοιραστούν στον πληθυσμό σε περίπτωση εκκενώσεως περιοχών μετά από πυρηνική επίθεση.

Δυτικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εμφανίσθηκε καθησυχαστικός ότι παρά τα σενάρια και την κινητοποίηση του ΝΑΤΟ, δεν έχει διαπιστωθεί ασυνήθιστη κινητικότητα στις ρωσικές μονάδες που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα.

Το ιώδιο χρησιμοποιείται για την προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε ραδιενέργεια.

Όμως, εάν κάποιος δεν έχει εκτεθεί σε ραδιενέργεια, η λήψη ιωδίου δεν τον προστατεύει, αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Must in

Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή

Η «Βασίλισσα» Ρεάλ νίκησε στο «Μπερναμπέου» τη Σεβίλλη με 4-2 και προσπέρασε την Μπαρτσελόνα, αφήνοντάς την τρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο