Δημητριακά: Νέες εκτιμήσεις για την παραγωγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τον αραβόσιτο
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Μειωμένη κατά 7,8% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά προβλέπεται να είναι η συνολική παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ, φτάνοντας τους 270,9 εκατ. τόνους.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα στη συγκομιδή, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των σιτηρών και την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής κρέατος, προβλέπεται, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν με τις φθινοπωρινές βραχυπρόθεσμες προοπτικές, να μειωθεί η χρήση σιτηρών για ζωοτροφές κατά 2,3% σε ετήσια βάση.
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Ενέργεια και κόστος παραγωγής εκτινάσσουν τις τιμές προϊόντων
Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τον αραβόσιτο με την παραγωγή να αγγίζει τους 55,5 εκατ. τόνους (-23,7% από την περσινή χρονιά). Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην καλοκαιρινή ξηρασία.
Η παραγωγή μαλακού σίτου θα σημειώσει μείωση μόνο 2,4% με προβλεπόμενη παραγωγή 127 εκατομμυρίων τόνων.
Την ίδια στιγμή, το εμπόριο δημητριακών συνεχίζει την αυξητική του πορεία, με τις εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ να αναμένεται να φτάσουν τους 36 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 23% συγκριτικά με την περσινή χρονιά.
Αύξηση σε πρωτεϊνούχες και ελαιούχους σπόρους
Χάρη στις υψηλότερες αναμενόμενες αποδόσεις πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, η παραγωγή της ΕΕ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,4% και θα φτάσει τα 4,32 εκατ.
Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η έκταση με αυτές τις καλλιέργειες στην ΕΕ έφτασε σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών την περίοδο εμπορίας 2022/23 αγγίζοντας τα 12,2 εκατομμύρια εκτάρια, σημειώνοντας αύξηση 14,6% από έτος σε έτος.
Μοχλός αυτής της εξέλιξης ήταν η άνοδος των τιμών των ελαιούχων σπόρων και ιδιαίτερα των φυτικών ελαίων και η προσωρινή παρέκκλιση για να επιτραπεί η καλλιέργεια σε εκτάσεις με αγρανάπαυση. Αυτή η αύξηση της παραγωής οδήγησε και σε αύξηση της συγκομιδής κατά 7,5%, μειώνοντας έτσι τον αντίκτυπο της ξηρασίας στις αποδόσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις