Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το τεράστιο κοίτασμα που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στην Ευρώπη
Το συγκεκριμένο κοίτασμα βρίσκεται στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας.
Τι κι αν είναι στην καρδιά της Ευρώπης; Τι κι αν η ενεργειακή κρίση χτυπάει «κόκκινο»; Το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που υπάρχει στο Γκρόνινγκεν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και ο λόγος είναι σοβαρός αφού αφορά την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.
Το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσε να αποτελεί ευρωπαϊκό «όπλο», αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα, το κοίτασμα οδεύει προς κλείσιμο και η Ολλανδία αντιστέκεται στις εκκλήσεις για αύξηση της προσφοράς της, παρόλο που αναγνωρίζει πως η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον πιο δύσκολο ίσως χειμώνα μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Διαβάστε επίσης: Ενέργεια και κόστος παραγωγής εκτινάσσουν τις τιμές προϊόντων
Ο λόγος της μη αξιοποίησης
Ο λόγος για τη μη αξιοποίηση του συγκεκριμένου κοιτάσματος είναι ότι οι γεωτρήσεις έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι φοβούνται σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.
Όπως τονίζει το Bloomberg και αναμεταδίδει η Ναυτεμπορική, το Γκρόνινγκεν ήταν βασικός κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από το 1963. Ακόμη και ύστερα από μισό αιώνα λειτουργίας εξακολουθεί να έχει περί τα 450 δισ. κυβικά μέτρα αντλήσιμου αερίου – αξίας 1 τρισ. δολαρίων. Το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί η ποσότητα που αντλείται κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με τη Shell, έναν εκ των δύο ενεργειακών κολοσσών που έχουν αναλάβει τη διαχείρισή του.
Φοβούνται οι ντόπιοι
Οι ντόπιοι όμως τονίζουν πως η ήπειρος θα πρέπει να κοιτάξει προς άλλες πηγές. Φοβούνται μία καταστροφή. Ο Βίλνουρ Χόλααρ, 50 ετών, που ζει στην περιοχή εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, επικρίνει τις αρχές που επί χρόνια αγνοούσαν τις ανησυχίες των κατοίκων. «Όταν αγόρασα αυτό το σπίτι το 2004 ήταν ένα παλάτι» δηλώνει στο Bloomberg, για την κατοικία του που χτίστηκε το 1926 και έχει παράθυρα βιτρό και λεπτομερείς λιθοδομές. Αλλά όπως και χιλιάδες άλλα σπίτια έχει καταστραφεί από τους σεισμούς. Είναι γεμάτο ρωγμές και η πρόσοψή του καταρρέει. «Έχει μετατραπεί σε ερείπιο» λέει χαρακτηριστικά.
Μπορεί να ανατραπεί η απόφαση;
Ο Ολλανδός υπουργός αρμόδιος για τις εξορύξεις, Χανς Φίγμπριφ, τονίζει από τη μία είναι επικίνδυνο να συνεχίσει από την παραγωγή και από την άλλη η χώρα του δεν μπορεί να αγνοήσει εντελώς τα όσα υποφέρει η υπόλοιπη Ευρώπη. Εάν η κατάσταση στο ενεργειακό μέτωπο επιδεινωθεί πολύ θα μπορούσε να ανατραπεί η απόφαση για το κλείσιμο, αφού «το να μην έχουν νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια επαρκή θέρμανση θα ήταν ένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας».
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις γύρω από το κοίτασμα στο Γκρόνινγκεν από το 1986. Ωστόσο οι περισσότερες είναι τόσο μικρές, που δεν μπορεί κανείς να τις καταλάβει. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας σεισμός μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ το 2012 που προκάλεσε πολλές ζημιές σε κτίρια. Από το 2014 η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή με αποτέλεσμα η προσφορά από αυτό να υποχωρήσει από 54 δισ. κυβικά μέτρα το 2013 σε περίπου 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φέτος.
Από τα περίπου 327.000 σπίτια της περιοχής, τουλάχιστον τα 127.000 έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημιά από τους σεισμούς. Περισσότερα από 3.300 κτίρια κατεδαφίστηκαν καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα.
- Opta: Στο 69,5% οι πιθανότητες της Λίβερπουλ να κατακτήσει τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ (pic)
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- H 11άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι με την ΑΕΚ (pic)
- Μονομάχος 3 όπως Νονός 2. Μετά τα ρεκόρ, ο επόμενος Gladiator είναι ήδη στα σκαριά
- LIVE: Λεγανές – Ρεάλ Μαδρίτης
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ