Κάλυψη βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ – Νοσηλεία κατ΄οίκον σε καρκινοπαθείς
Στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών υγείας μπαίνει ο καρκίνος με κάλυψη γονιδιακών εξετάσεων, ενώ πιλοτικά θα εφαρμοστεί νοσηλεία στο σπίτι με τη διασύνδεση των ασθενών με 8 νοσοκομεία. Το υψηλό κόστος των φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπιστεί με νέες συμφωνίες κράτους - φαρμακευτικών εταιρειών
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Στην κάλυψη των εξετάσεων για τους βιοδείκτες των γονιδίων του καρκίνου του μαστού BRCA1 και BRCA2 ετοιμάζεται να προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τις εταιρείες που διενεργούν τις σχετικές γονιδιακές εξετάσεις των βιοδεικτών αυτών.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας για τον καρκίνο του μαστού.
Ήδη έχουν εγκριθεί πολυγονιδιακές εξετάσεις που προσδιορίζουν ποιες ασθενείς με καρκίνο μαστού χρειάζονται χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται περίπου 1 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, αλλά κυρίως να αποφεύγονται άσκοπες χημειοθεραπείες στο 80% των περιπτώσεων.
Στο μεταξύ, ως τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη εφαρμογή νοσηλείας ασθενών με καρκίνο στο σπίτι, με τους κατάλληλους γιατρούς και νοσηλευτές, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης με 14 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσαν στο συνέδριο Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «το σύστημα υγείας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ Νικ. Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, αντίστοιχα.
Νέος κανονισμός παροχών
Ο κ. Κικίλιας, κάνοντας λόγο για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προανήγγηλε έναν καινούριο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ με καλύτερες συμφωνίες αποζημίωσης και ποιοτικά κριτήρια, αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται για την αποζημίωση των μαγνητικών τομογραφιών, που με καινοτόμα μηχανήματα η εικόνα μπορεί να στέλνεται στον οργανισμό και να εξετάζεται αν η εξέταση έπρεπε να γίνει στον ασθενή ή όχι. Αναφέρθηκε επίσης στη διεύρυνση της ψηφιακής πύλης του ΕΟΠΥΥ η οποία στόχο έχει να φέρει πιο κοντά τους πολίτες στον Οργανισμό, ξεκινώντας από τους ασθενείς με διαβήτη και τους νεφροπαθείς.
Νοσηλεία στο σπίτι
Στα οφέλη από τη φροντίδα στο σπίτι σε ασθενείς με βαριά νοσήματα αναφέρθηκε ο κ. Κωτσιόπουλος, επισημαίνοντας ότι αποφεύγονται οι επανεισαγωγές, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ λαμβάνεται μέριμνα τόσο για το έμμεσο κόστος που βαρύνει τις οικογένειες, όσο και το άμεσο κόστος στα νοσοκομεία.
Το σχετικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με 14 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει να υλοποιείται ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως βελτιωθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων στο σπίτι. Η υποχρέωση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αποτελεί έργο παραδοτέο ως την άνοιξη του 2023.
Χρειάζεται ακόμη η σύνδεση της απαραίτητης τεχνολογίας, ώστε να παρακολουθείται ο ασθενής σαν να ήταν στο νοσοκομείο, σε ένα περιβάλλον που θα προσομοιάζει θάλαμο νοσηλείας.
Για τη λειτουργία του νέου προγράμματος θα υπάρξουν 8 κέντρα σε ισάριθμα νοσοκομεία, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα ελέγχονται από τον νεοσύστατο οργανισμό ποιότητας, ΟΔΙΠΥ.
Για το θέμα η διοικήτρια του νοσοκομείου Αγ. Σάββας Όλγα Μπαλαούρα, σημείωσε πως με την εφαρμογή του προγράμματος, μειώνονται οι καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών, η επιβάρυνση από τις μετακινήσεις τους, ενώ βελτιώνεται η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών που είναι χαμηλή, εξαιτίας του σοβαρού νοσήματός τους. Ταυτόχρονα, παρέχονται ποιοτικές θεραπείες, μειώνεται η λίστα αναμονής, οπότε στο νοσοκομείο μπορούν να καλύπτονται περισσότεροι ασθενείς, προσδίδοντας μεγαλύτερα οφέλη στο σύστημα υγείας.
Νέες τεχνολογίες υγείας
Στο αυξημένο κόστος των νέων τεχνολογιών υγείας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας Φλώρα Μπακοπούλου, επισημαίνοντας πως από τον Ιανουάριο του 2020 έχουν υποβληθεί 776 αιτήσεις, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 106. Από τα 493 φάρμακα εκτός γενοσήμων, τα 375 παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, 100 στον υπουργό και για 18 εκδόθηκε αρνητική γνωμοδότηση.
Η λύση στο υψηλό κόστος
Στο κόστος των φαρμάκων νέας τεχνολογίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ Γιάννης Υφαντόπουλος, επισημαίνοντας πως η χώρα μας, ποτέ δεν ακολούθησε την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης της Ε.Ε. Για την ουσιαστική αξιολόγηση των νέων φαρμάκων όμως, δεν αρκεί μια απλή λογιστική αντιμετώπιση, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται δεδομένα από τη χρήση τους και ανάλυση πολλαπλών κριτηρίων. Η διαβούλευση πρέπει να έχει τρία σκέλη: την τιμή του φαρμάκου, τον όγκο, αλλά και στοιχεία ποιοτικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα. Κατέληξε πως μία λύση είναι οι συμφωνίες διαχείρισης της εισόδου του φαρμάκου στην αγορά και η αμοιβή ανάλογα με την απόδοση από τη χρήση του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις