Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λε Κορμπιζιέ: Ενθουσιασμός, κομψότητα και «καρτεσιανή» λογική

Λε Κορμπιζιέ: Ενθουσιασμός, κομψότητα και «καρτεσιανή» λογική

Για τον Ελβετό αρχιτέκτονα η αλήθεια βρισκόταν στην αναζήτηση της αποτελεσματικότητας. Προφανώς ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές του κόσμου και παράλληλα ένας από τους πιο καταστροφικούς πολεοδομικούς σχεδιαστές του.

Αν η ιδέα του να είσαι «μοντέρνος» άνθρωπος και να ζεις μια «μοντέρνα» ζωή εξακολουθεί να ακούγεται συναρπαστική, αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στην επιρροή του εξαιρετικού Ελβετού αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ, ο οποίος στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα έγραψε βιβλία, έστησε κτήρια και σχεδίασε έπιπλα που μετέδιδαν τον ενθουσιασμό, την κομψότητα και την αίγλη του σύγχρονου τεχνολογικού κόσμου.

Ο Λε Κορμπιζιέ ξεκίνησε την καριέρα του επιτιθέμενος στην αρχιτεκτονική της βικτοριανής εποχής – και αντιπαραβάλλοντάς την με αυτό που έβλεπε ως ομορφιά και ευφυΐα της μηχανικής. «Οι μηχανικοί μας είναι υγιείς, δραστήριοι και χρήσιμοι, ισορροπημένοι και ευτυχισμένοι στη δουλειά τους», αναφώνησε στο «πολεμικό» βιβλίο του, Προς μια νέα αρχιτεκτονική (το 1923), ενώ «οι αρχιτέκτονες μας είναι απογοητευμένοι και άνεργοι, καυχησιάρηδες ή κακόκεφοι. Αυτό συμβαίνει επειδή σύντομα δεν θα υπάρχει τίποτα άλλο γι’ αυτούς να κάνουν. Δεν έχουμε πλέον τα χρήματα για να ανεγείρουμε ιστορικά σουβενίρ. Οι μηχανικοί μας φροντίζουν για αυτά τα πράγματα και έτσι θα είναι οι οικοδόμοι μας».

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Ο Λε Κορμπιζιέ συνέστησε τα σπίτια του μέλλοντος να είναι ασκητικά και καθαρά, πειθαρχημένα και λιτά. Το μίσος του για κάθε είδους διακόσμηση έφτανε μέχρι τον οίκτο για τη βρετανική βασιλική οικογένεια και τη στολισμένη, χρυσή άμαξα με την οποία ταξίδευαν. Τους πρότεινε να σπρώξουν το σκαλιστό τερατούργημα από τα βράχια του Ντόβερ και αντ’ αυτού να μάθουν να ταξιδεύουν στο βασίλειό τους με ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο Hispano Suiza 1911. Κορόιδευε ακόμη και τη Ρώμη, τον παραδοσιακό προορισμό για την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των νέων αρχιτεκτόνων, και τη μετονόμασε σε «πόλη της φρίκης», «την καταδίκη των ημιμαθών» και «τον καρκίνο της γαλλικής αρχιτεκτονικής» – εξαιτίας της παραβίασης των λειτουργικών αρχών μέσω της αφθονίας μπαρόκ λεπτομερειών, τοιχογραφιών και αγαλμάτων.

Για τον Λε Κορμπιζιέ, η αληθινή, μεγάλη αρχιτεκτονική -δηλαδή η αρχιτεκτονική με κίνητρο την αναζήτηση της αποτελεσματικότητας- ήταν πιο πιθανό να βρεθεί σε μια τουρμπίνα ηλεκτρικής ενέργειας 40.000 κιλοβάτ ή σε έναν ανεμιστήρα εξαερισμού χαμηλής πίεσης. Σε αυτές τις μηχανές τα βιβλία του απέδιδαν τις ευλαβικές φωτογραφίες που οι προηγούμενοι συγγραφείς αρχιτεκτονικής είχαν επιφυλάξει για τους καθεδρικούς ναούς και τις όπερες.

Photo: YouTube

Όταν ένας συντάκτης περιοδικού τον ρώτησε να ονομάσει την αγαπημένη του καρέκλα, ο Λε Κορμπιζιέ ανέφερε το κάθισμα ενός πιλοτηρίου και περιέγραψε την πρώτη φορά που είδε αεροπλάνο, την άνοιξη του 1909, στον ουρανό πάνω από το Παρίσι – ήταν ο αεροπόρος Κόμης ντε Λαμπέρ που έκανε μια στροφή γύρω από τον Πύργο του Άιφελ – ως την πιο σημαντική στιγμή της ζωής του. Παρατήρησε ότι οι απαιτήσεις της πτήσης απαλλάσσουν αναγκαστικά τα αεροπλάνα από κάθε περιττή διακόσμηση και έτσι άθελά του τα μεταμόρφωσε σε επιτυχημένα αρχιτεκτονικά έργα. Η τοποθέτηση ενός κλασικού αγάλματος στην κορυφή ενός σπιτιού ήταν εξίσου παράλογη με την προσθήκη ενός αγάλματος σε ένα αεροπλάνο, σημείωσε, αλλά τουλάχιστον με τη συντριβή του ως απάντηση σε αυτή την προσθήκη, το αεροπλάνο είχε το πλεονέκτημα να κάνει τον παραλογισμό του έντονα φανερό. «L’avion accuse» συμπλήρωσε.

Αλλά αν η λειτουργία ενός αεροπλάνου ήταν να πετάει, ποια ήταν η λειτουργία ενός σπιτιού; Ο Λε Κορμπιζιέ κατέληξε («επιστημονικά» όπως διαβεβαίωσε τους αναγνώστες του) σε έναν απλό κατάλογο απαιτήσεων, πέρα από τον οποίο όλες οι άλλες φιλοδοξίες δεν ήταν παρά «ρομαντικές αράχνες».

Η λειτουργία ενός σπιτιού ήταν, έγραψε, να παρέχει: «1. Καταφύγιο από τη ζέστη, το κρύο, τη βροχή, τους κλέφτες και τους περίεργους. 2. Ένα δοχείο για το φως και τον ήλιο. 3. Έναν ορισμένο αριθμό κελιών που προορίζονται για το μαγείρεμα, την εργασία και την προσωπική ζωή».

«Αυτό που θέλει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ένα κελί μοναχού, καλά φωτισμένο και θερμαινόμενο, με μια γωνιά από την οποία μπορεί να κοιτάζει τα αστέρια», είχε γράψει ο Λε Κορμπιζιέ.

Τα ιδιωτικά σπίτια που έχτισε στο Παρίσι και γύρω από αυτό τη δεκαετία του 1920 και του ‘30 δεν έμοιαζαν με τίποτα από όσα είχαν δει ποτέ οι άνθρωποι, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ο Λε Κορμπιζιέ ενδιαφερόταν για τις πιο μικρές τους λεπτομέρειες, πάντα με γνώμονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Κατασκεύαζε ο ίδιος μεγάλο μέρος των επίπλων και συχνά έβγαζε περισσότερα χρήματα από αυτά παρά από την αρχιτεκτονική του. Η έμπνευσή του αντλούταν από τα εντοιχισμένα έπιπλα που βρίσκονταν στις καμπίνες των υπερωκεάνιων πλοίων. Σε ένα ταξίδι επιστροφής στην Ευρώπη από την Αργεντινή, έκανε εκτενή σκίτσα των ντουλαπιών της δικής του καμπίνας. Θαύμαζε πόσα πράγματα μπορούσαν να χωρέσουν με τάξη σε έναν μικρό χώρο, όταν ο σχεδιαστής είχε φροντίσει να μελετήσει την εργονομία αντί να σπαταλάει χρόνο χαράζοντας εραλδικά μοτίβα. Ξόδεψε πολλές ώρες για να βρει πώς να χωρέσει τον μεγαλύτερο αριθμό παντελονιών και καλτσών στον μικρότερο δυνατό χώρο.

Ο Λε Κορμπιζιέ ήταν προφανώς ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του κόσμου. Ήταν όμως και ένας από τους πιο καταστροφικούς πολεοδομικούς σχεδιαστές του κόσμου. Το μανιφέστο του για τις πόλεις, που περιέχεται σε δύο βιβλία, Η πόλη του αύριο και ο σχεδιασμός της (1925) και Η ακτινοβόλος πόλη (1933), ζητούσε μια δραματική ρήξη με το παρελθόν: «Τα υπάρχοντα κέντρα πρέπει να γκρεμιστούν. Για να σωθεί κάθε μεγάλη πόλη πρέπει να ξαναχτίσει το κέντρο της».

Ήθελε όλο και ψηλότερους πύργους, μερικοί από τους οποίους θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 40.000 άτομα. Όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη, απογοητεύτηκε από την κλίμακα των κτηρίων. «Οι ουρανοξύστες σας είναι πολύ μικροί», είπε έκπληκτος σε έναν δημοσιογράφο της Herald Tribune.

Χτίζοντας προς τα πάνω, δύο προβλήματα θα επιλύονταν με μια κίνηση: ο υπερπληθυσμός και η αστική εξάπλωση. Με αρκετό χώρο για όλους στους πύργους, δεν θα υπήρχε ανάγκη οι πόλεις να εξαπλώνονται προς τα έξω και να καταβροχθίζουν την ύπαιθρο στην πορεία. «Πρέπει να εξαλείψουμε τα προάστια» συνέστησε ο Λε Κορμπιζιέ.

Ταυτόχρονα, σχεδίαζε να καταργήσει τον δρόμο της πόλης. Στο όραμά του για τη μελλοντική πόλη, οι άνθρωποι θα είχαν μονοπάτια αποκλειστικά για τον εαυτό τους, που θα ελίσσονταν μέσα από δάση και δασικές εκτάσεις. «Κανένας πεζός δεν θα συναντήσει ποτέ αυτοκίνητο, ποτέ!».

Ενώ τα τετράτροχα και τα δίτροχα θα απολάμβαναν τεράστιους και αποκλειστικούς αυτοκινητόδρομους, με ομαλούς, καμπυλωτούς κόμβους, εξασφαλίζοντας έτσι ότι κανένας οδηγός δεν θα χρειαζόταν ποτέ να επιβραδύνει για χάρη ενός πεζού.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Ακόμη περισσότερο από το Παρίσι, η Νέα Υόρκη ήταν για τον Λε Κορμπιζιέ η επιτομή μιας παράλογης πόλης, επειδή είχε καταφέρει να μπολιάσει ουρανοξύστες, τα κτήρια του μέλλοντος, σε ένα στενό ρυμοτομικό σχέδιο που ταίριαζε περισσότερο σε έναν μεσαιωνικό οικισμό. Στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμβούλευσε τους ολοένα και πιο σαστισμένους Αμερικανούς οικοδεσπότες του ότι το Μανχάταν θα έπρεπε να κατεδαφιστεί για να δώσει τη θέση του σε μια νέα και πιο «καρτεσιανή» προσπάθεια αστικού σχεδιασμού.

Ο Λε Κορμπιζιέ μισούσε τη μεικτή χρήση. Δεν θα υπήρχαν πια εργοστάσια, για παράδειγμα, στη μέση κατοικημένων περιοχών, οπότε δεν θα υπήρχε πια θόρυβος από σφυρηλάτηση σιδήρου ενώ τα παιδιά προσπαθούσαν να κοιμηθούν εκεί κοντά. Η νέα πόλη θα ήταν μια αρένα πρασίνου, καθαρού αέρα, άφθονων χώρων διαμονής και λουλουδιών – και όχι μόνο για λίγους, αλλά, για όλους..

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτά τα όνειρά του βοήθησαν να δημιουργηθούν ήταν οι δυστοπικοί οικισμοί που σήμερα περικυκλώνουν το ιστορικό Παρίσι, οι ερημιές από τις οποίες οι τουρίστες αποστρέφουν τα μάτια τους με σύγχυση τρόμου και δυσπιστία κατά την είσοδό τους στην πόλη. Το να ταξιδέψει κανείς με ένα τρένο στις πιο βίαιες και υποβαθμισμένες από αυτές τις περιοχές είναι σαν να συνειδητοποιεί όλα όσα ο Λε Κορμπιζιέ ξέχασε για την αρχιτεκτονική και, με μια ευρύτερη έννοια, για την ανθρώπινη φύση.

Για παράδειγμα, ξέχασε πόσο δύσκολο είναι όταν μερικοί μόνο από τους 2.699 γείτονές σου αποφασίζουν να κάνουν πάρτι. Ξέχασε πόσο μονότονο μπορεί να φαίνεται το σκυρόδεμα κάτω από έναν γκρίζο ουρανό. Ξέχασε πόσο άβολο είναι όταν πάρει φωτιά το ασανσέρ και το σπίτι κάποιου βρίσκεται στον σαράντα τέταρτο όροφο. Ξέχασε, επίσης, ότι ενώ υπάρχουν πολλά που μισούμε στις παραγκουπόλεις, ένα πράγμα που δεν μας ενοχλεί σε αυτές είναι η ρυμοτομία τους. Εκτιμούμε τα κτήρια που σχηματίζουν συνεχείς γραμμές γύρω μας και μας κάνουν να νιώθουμε τόσο ασφαλείς στην ύπαιθρο όσο και σε ένα δωμάτιο.

https://www.youtube.com/watch?v=-sT1f1Se_9g

https://www.youtube.com/watch?v=-sT1f1Se_9g

Στη βιασύνη του να ξεχωρίσει τα αυτοκίνητα από τους πεζούς, ο Λε Κορμπιζιέ έχασε επίσης από τα μάτια του την περίεργη αλληλεξάρτηση αυτών των δύο φαινομενικά αντίθετων δυνάμεων. Ξέχασε ότι χωρίς τους πεζούς να τα επιβραδύνουν, τα αυτοκίνητα είναι ικανά να πηγαίνουν πολύ γρήγορα και να σκοτώνουν τους οδηγούς τους, και ότι χωρίς τα μάτια των αυτοκινήτων πάνω τους, οι πεζοί μπορεί να αισθάνονται ευάλωτοι και απομονωμένοι. Θαυμάζουμε τη Νέα Υόρκη, ακριβώς επειδή η κυκλοφορία και τα πλήθη έχουν εξαναγκαστεί σε μια δύσκολη αλλά γόνιμη συμμαχία.

Όταν ο Λε Κορμπιζιέ πέθανε το 1965, μετά από καρδιακή προσβολή στη Νότια Γαλλία, όπου είχε πάει για μπάνιο, ήταν ήδη υπεύθυνος για την κατασκευή μερικών από τα πιο όμορφα ιδιωτικά σπίτια όλων των εποχών. Οι ιδέες του είχαν επίσης καταστρέψει μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Για έναν άνθρωπο του οποίου η φιλοδοξία ήταν να αλλάξει τον κόσμο, μπορούμε να τον τιμούμε -παραδόξως- για τα πιο σεμνά πράγματα πάνω του: τις όμορφες ασβεστωμένες βίλες του, τα χερούλια των θυρών και τις πολυθρόνες του.

Must in

Το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αριθμητικά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προετοιμασμένο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024