Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Το αβαντάζ για μια καινούργια αρχή

Το αβαντάζ για μια καινούργια αρχή

Ο πρωταθλητής θα αντιμετωπίσει την Καραμπάγκ, πρωταθλήτρια του Αζερμπαϊτζάν, επιχειρώντας να κάνει μια νέα αρχή και να πάρει την πρώτη του νίκη στους ομίλους

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Ολυμπιακού συνεχίζεται απόψε στο Γ. Καραϊσκάκης. Ο πρωταθλητής θα αντιμετωπίσει την Καραμπάγκ, πρωταθλήτρια του Αζερμπαϊτζάν, επιχειρώντας να κάνει μια νέα αρχή και να πάρει την πρώτη του νίκη στους ομίλους. Δεν είναι απλή η αποστολή του καθώς στο Γιουρόπα Λιγκ μετρά δύο ήττες – μία από τη Φράιμπουργκ (σκληρή) και μία από τη Ναντ (αδικαιολόγητη διότι προέκυψε στο τελευταίο λεπτό του ματς). Ο Ολυμπιακός έχει σημαντικές απουσίες (Ελ Αραμπί, Μπα, Ρέτσος), κάποιοι παίκτες που θα του ήταν χρήσιμοι απόψε είναι εκτός ευρωπαϊκής λίστας (Μπακαμπού, Χάμες), όμως το πιο μεγάλο πρόβλημά του είναι άλλο: δεν ξέρω κατά πόσο έχουν συνειδητοποιήσει οι παίκτες του πόσο καλή ομάδα είναι αυτή που θα έχουν αντίπαλο.

Κίνδυνος

Είναι πάντα δύσκολο να κάνεις κατανοητό ότι μια ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν είναι επικίνδυνη. Κι ας το μαρτυρά αυτό η νίκη της με τη Ναντ (και μάλιστα με 3-0) και η σπουδαία της εμφάνιση στη Γερμανία με τη Φράιμπουργκ (παρά την ήττα με 2-1). Θυμάμαι ότι αντίστοιχη δυσκολία είχε ο Ολυμπιακός και πέρυσι στα παιχνίδια με την προηγούμενη πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν: τη Νέφσκι. Είχε αγωνιστεί μαζί της στον πρώτο προκριματικό στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γ. Καραϊσκάκης την είχε κερδίσει πολύ δύσκολα με 1-0 – είχε μάλιστα μείνει με δέκα παίκτες (έπειτα από μια αποβολή του Μαντί Καμαρά). Στο δεύτερο ματς στο Μπακού είχε εξαιτίας του κορωνοϊού οκτώ απουσίες (!) και παρ’ όλα αυτά κέρδισε πιο εύκολα παίζοντας με τον Σισέ αριστερό μπακ, τον νεαρό Σουρλή βασικό, και τον Μάρκοβιτς σε θέση αμυντικού μέσου. Ο Μαρτίνς είχε πει τότε ότι η διαφορά των δύο παιχνιδιών είχε να κάνει με την προσέγγιση του αγώνα: το πρώτο ματς οι παίκτες του το θεωρούσαν εύκολο (και παραλίγο να το πληρώσουν) ενώ στο δεύτερο πήγαν υποψιασμένοι. Δεν είναι φυσικά μόνο του Ολυμπιακού πρόβλημα η σωστή αξιολόγηση ενός τέτοιου αντιπάλου. Ο ΠΑΟΚ, δηλαδή η τελευταία ελληνική ομάδα που αντιμετώπισε την Καραμπάκ σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, το 2017 είχε ηττηθεί δύο φορές…

Κακή

Οι ομάδες αυτές, που έρχονται από νεόπλουτες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν παρελθόν με θριάμβους ώστε να σε υποχρεώσουν να δείξεις σύνεση. Εχουν όμως παρόν – και αυτό μετράει. Η Καραμπάγκ δεν κατάφερε να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ γιατί στο δεύτερο παιχνίδι των playoffs πλήρωσε μια κακή εμφάνιση του τερματοφύλακά της στο ματς με τη Βικτόρια Πλζεν, το οποίο έχασε στην Τσεχία με 2-1 ενώ προηγήθηκε. Εχει όμως αποκλείσει μέσα στο καλοκαίρι την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Φερεντσβάρος, την πρωταθλήτρια Ελβετίας Ζυρίχη και την πρωταθλήτρια Πολωνίας Λεχ Πόζναν. Και το έκανε γιατί έχει καλούς παίκτες. Ο Βραζιλιάνος Κάντι, ο Γάλλος Ζουμπίρ και ο Γκανέζος Κουαμπένα (που πολιτογραφήθηκε Αζέρος) συνθέτουν μια επιθετική τριάδα πολύ αποτελεσματική: στο ματς με τη Ναντ πέτυχαν τρία γκολ σε δέκα λεπτά!

Αγνωστος

Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι η πρόσληψη του Μίτσελ τον καθιστά εντελώς άγνωστο για τους Αζέρους. Το είπε χθες και ο προπονητής τους Γκούρμπαν Γκουρμπάνοφ. «Είδαμε», είπε, «τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι που έδωσε στο πρωτάθλημα, αλλά η μόνη βεβαιότητα που έχουμε είναι πως θα είναι διαφορετικός απόψε». Κι ο Μίτσελ τον δικαίωσε τονίζοντας ότι ο ίδιος βλέπει την Καραμπάγκ όπως έβλεπε κάποτε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Γιουβέντους πριν από τα παιχνίδια που έδωσε ο Ολυμπιακός μαζί τους.

Ματιέ

Το θέμα είναι να δείξουν σοβαρότητα και προσοχή και οι παίκτες του. Ενας από αυτούς, ο Βαλμπουενά, που κάθισε δίπλα του στη συνέντευξη Τύπου, αν απόψε χρησιμοποιηθεί, θα φτάσει τα 700 παιχνίδια στην καριέρα του! Το νούμερο είναι απίστευτο. Οπως απίστευτη είναι και η διάθεση του Ματιέ να προσφέρει κάθε φορά που του δίνεται χρόνος συμμετοχής από τους προπονητές του. Που σέβονται εμφανώς αυτή την τεράστια ιστορία του…

Εδρα

Ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει και κάτι ακόμα απόψε: την έδρα του. Λογικά θα χρειαστεί ένα ζεστό και γεμάτο Γ. Καραϊσκάκης και στο ματς με τη Ναντ. Το κλείσιμο του «πέταλου» εξαιτίας των πυρσών που άναψαν στο ματς με τη Φράιμπουργκ είναι η τελευταία προειδοποίηση: αν συμβούν παρατράγουδα το γήπεδο θα κλείσει. Ο παρατηρητής που ήρθε είναι πολύ σκληρός και γνωρίζει ότι η ελληνική ομάδα είναι υπότροπη. Βέβαια δεν γνωρίζω κατά πόσο οι οργανωμένοι του μπορεί να καταλάβουν τον κίνδυνο. Αν κρίνω από την ανακοίνωση εναντίον της UEFA νομίζω ότι ή δεν τον καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν τον καταλαβαίνουν – μικρή η διαφορά…

Ευρωλίγκα

Απόψε αρχίζει και η μπασκετική Ευρωλίγκα που χειμωνιάτικα μας συντροφεύει πάντα. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ εκκινούν από διαφορετική θέση: ο πρωταθλητής μοιάζει εξίσου δυνατός όσο και πέρυσι – οι ειδήμονες μάλιστα ισχυρίζονται πως είναι και κομμάτι καλύτερος και για αυτό προεξοφλούν μια θέση του στα playoffs αφού ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ένα σύνολο δεμένο και με προσθήκες εξαιρετικές. O ΠΑΟ από την άλλη επιχειρεί μια νέα αρχή, έχει μια ομάδα που θα στηριχθεί σε δέκα νεοφερμένους παίκτες, έχει έναν νέο προπονητή – τον Σέρβο Ντέγιαν Ράντονιτς. Οι ελληνικές ομάδες θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν αλλά οι ανταγωνίστριές τους για την οκτάδα έχουν ενισχυθεί κυρίως με παίκτες που πέρυσι αγωνίζονταν στις ρωσικές ομάδες, που και φέτος αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση. Και οι δικοί μας εκεί έψαξαν για ενισχύσεις: ο Ολυμπιακός πήρε τον Μπολομπόι από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Κέιναν από την Καζάν, κι ο ΠΑΟ τον Γκριγκόνις από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και τους Γκουντάιτις και Πονίτκα από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Το κακό είναι ότι στη Ρωσία υπήρχαν πολλοί καλοί παίκτες και δυνάμωσαν και οι υπόλοιποι.

Έδρα

Ο ΠΑΟ ξεκινά απόψε με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται αύριο στη Βαρκελώνη. Πέφτουν και οι δύο στα βαθιά. Μου αρέσει ωστόσο ο τρόπος που προσεγγίζουν τη διοργάνωση – ειδικά η απλοποίηση των δυσκολιών που γίνεται από παίκτες και προπονητές. Οι λογιών λογιών ειδήμονες επιχειρούν να εξηγήσουν δυνατότητες και αδυναμίες των ομάδων με τη χρήση απερίγραπτων αμερικάνικων όρων, συχνά ακατανόητων από το κοινό. Οι παίκτες βάζουν τα πάντα σε τάξη με τρόπο εξαιρετικό. «Πρώτο μέλημά μας να κρατήσουμε το απόρθητο της έδρας μας. Πέρυσι στο ΣΕΦ κάναμε μόνο μία ήττα, αν καταφέρουμε κάτι ανάλογο και φέτος θα πάμε καλά» είπε ο Κώστας Σλούκας. Κι έχει απόλυτο δίκιο. Ο δρόμος προς την επιτυχία στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι απλός. Οχι πάντως κι εύκολος.

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024