Φίλιπο Γκράντι: «Μην ξεχνάτε τους άλλους» – Εκτός από την Ουκρανία υπάρχουν πολλές ανθρωπιστικές κρίσεις
Τι ζήτησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να «πάρουν μαθήματα» από την υποδοχή με ανοικτές αγκάλες των εκτοπισμένων Ουκρανών και να ανοίξουν τις πόρτες τους σε άλλους πρόσφυγες, την ώρα που οι ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως αυξάνονται, κάλεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι σε συνέντευξή του στο AFP.
«Μην ξεχνάτε τους άλλους!», δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι χθες Τετάρτη από το Παρίσι όπου βρίσκεται.
Σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν την ανθρωπιστική αντίδραση στις διάφορες συγκρούσεις που προκαλούν τον εκτοπισμό πληθυσμών.
Les crises se multiplient et les défis humanitaires s’aggravent: dans ce contexte il est encourageant d’entendre @EmmanuelMacron réaffirmer que la France soutient fortement les efforts pour protéger les réfugiés, aider les pays d’asile et résoudre les situations de déplacement. pic.twitter.com/aiv5PLeqsH
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi) October 5, 2022
«Κι’ άλλοι πρόσφυγες ε φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες»
Ο Ιταλός διπλωμάτης επεσήμανε ότι ο Μακρόν «έχει συνειδητοποιήσει» ότι η προσπάθεια υποδοχής των 100.000 Ουκρανών που έχουν φτάσει στη Γαλλία από τον Μάρτιο δεν θα πρέπει «να καταδικάσει την ανθρωπιστική απάντηση σε άλλες κρίσεις».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε λιγότερα στους Ουκρανούς. Όλος ο κόσμος κατανοεί για ποιο λόγο φεύγουν. Αλλά άλλοι πρόσφυγες επίσης φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες. Ο τρόμος που νιώθουν, τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος στους αμάχους, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στην Ουκρανία, τη Συρία, την Υεμένη και αλλού», υπογράμμισε ο Γκράντι, ζητώντας «να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τους άλλους».
«Οι πόροι δόθηκαν κατά προτεραιότητα για την ουκρανική κρίση», συνέχισε ο Ύπατος Αρμοστής. «Τώρα πρέπει να τους εκμεταλλευθούμε» για άλλες περιοχές που βρίσκονται σε κρίση και οι οποίες δυσκολεύονται να λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Κλιματική αλλαγή
Η προσωρινή προστασία που έδωσε η ΕΕ στους πρόσφυγες από την Ουκρανία «θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα», έκρινε ο ίδιος. «Δείξαμε ότι είναι εφικτό, οπότε ας το κάνουμε».
Ο 65χρονος Γκράντι αναφέρθηκε στις πιο «περίπλοκες» και «πολυπαραγοντικές» κρίσεις που προκαλούν εκατομμύρια εκτοπισμένους, από το Αφγανιστάν και το Κέρας της Αφρικής ως την Υεμένη.
«Στο Σάχελ, για παράδειγμα, βλέπετε ένα μείγμα παραγόντων που ωθούν τους ανθρώπους να φύγουν: φυσικά οι συγκρούσεις, κάποιες φορές υπό τον μανδύα της τρομοκρατίας, οι επιπτώσεις της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, οι ανισότητες», εξήγησε.
Η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται ήδη αισθητές «με τον πιο ακραίο τρόπο, όπως με τις πλημμύρες στο Πακιστάν» που προκάλεσαν τον εκτοπισμό εκατομμυρίων, «περιπλέκουν ακόμη περισσότερο» την κατάσταση.
«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων. Αυτό το μίγμα παραγόντων σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό των εκτοπισμένων», εκτίμησε ο Γκράντι.
«Μύθος»
Για τις κρίσεις αυτές, όπως και για όσες πλήττουν τη Λατινική Αμερική ή τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές, «δυσκολευόμαστε να βρούμε πόρους που θα καλύπτουν τις ανάγκες για φέτος και ανησυχώ για το επόμενο έτος», προειδοποίησε ο ίδιος.
Στα προβλήματα χρηματοδότησης προστίθεται «η έλλειψη πολιτικής λύσης» στην Ευρώπη.
«Για πόσο καιρό μπορούμε να προσφέρουμε κατάλυμα, φάρμακα, τρόφιμα (στους πρόσφυγες); Πρέπει να σκεφτούμε πέρα από το βραχυπρόθεσμο, αλλά οι κρίσεις διαιωνίζονται και είναι δύσκολο να βρεθούν λύσεις, αν δεν υπάρχει ευνοϊκό πολιτικό πλαίσιο» για την υποδοχή όλων των προσφύγων, κατήγγειλε ο Γκράντι.
Ωστόσο η ουκρανική κρίση βοήθησε να καταρριφθεί «ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο η Ευρώπη είναι γεμάτη, ότι δεν μπορεί να δεχθεί πλέον κανέναν, κάτι που ακούγαμε συχνά τα προηγούμενα χρόνια».
Όταν η κοινή γνώμη στη Δύση, «την οποία εξακολουθούμε να χαρακτηρίζουμε εχθρική προς τους πρόσφυγες, κατανοήσει τη σύνδεση μεταξύ του πολέμου, της βίας, του εκτοπισμού και της φυγής, θα είναι πολύ πιο εύκολο να δεχθεί ότι οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη προστασία».
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου