Βραζιλία: Προηγείται 8 μονάδες ο Λούλα του Μπολσονάρο – Στήριξη από την Τέμπετ
Η γερουσιαστής της κεντροδεξιάς Σιμόνι Τέμπετ που κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές του πρώτου γύρου πήρε θέση υπέρ του Ινάσιο Λούλα, ο οποίος βάσει δημοσκόπησης φέρεται να προηγείται με 8 μονάδες του αντιπάλου του Ζαΐχ Μπολσονάρο.
- Οι γυναίκες του Αφγανιστάν τολμούν να ονειρευτούν μία ζωή χωρίς Ταλιμπάν το 2025
- Ισραηλινός όμηρος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στη Γάζα, λέει η Ισλαμική Τζιχάντ - Τι γίνεται με τις συνομιλίες
- Πώς να διαχειριστούμε την επιστροφή στη δουλειά μετά από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές
- Νεκροί χωρίς όνομα: Επιστήμονες προσπαθούν να ταυτοποιήσουν μετανάστες που πέθαναν στη θάλασσα
Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έχει προβάδισμα 8 μονάδων έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρο, ενόψει του δεύτερου γύρου της 30ής Οκτωβρίου, καθώς συγκεντρώνει το 51% των προθέσεων ψήφου ενώ ο αντίπαλός του το 43%, υπέδειξε κυλιόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC – του πρώην IBOPE – τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη (πόστερς του Μπολσονάρο και του Λούλα σε δρόμο της Μπραζίλια, στη φωτογραφία επάνω, από το Reuters/Adriano Machado).
«Δεν θα ψηφίσω λευκό»
Η δημοσκόπηση του IPEC διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ψηφοφόρων από την 3η ως την 5η Οκτωβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.
Δείτε ακόμα – Εκλογές στη Βραζιλία: Οπαδός του Μπολσονάρου δολοφόνησε ψηφοφόρο του Λούλα
Το IPEC είναι ανάμεσα στα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων τα οποία δέχθηκαν έντονες επικρίσεις στη Βραζιλία καθώς αποδείχθηκε πως υποτιμούσαν πολύ το ποσοστό του Ζαΐχ Μπολσονάρο στον πρώτο γύρο.
Η γερουσιαστής της κεντροδεξιάς Σιμόνι Τέμπετ, με την οποία φλέρταραν οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές καθώς κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο την Κυριακή (4%), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τάσσεται υπέρ του πρώην προέδρου Λούλα (κεντροαριστερά).
«Θα ψηφίσω τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα διότι αναγνωρίζω τη δέσμευσή του στη δημοκρατία και στο Σύνταγμα, που δεν βλέπω από τον πρόεδρο» Μπολσονάρο, είπε η κυρία Τέμπετ, 52 ετών, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε ξενοδοχείο στο Σάο Πάολο.
«Δεν θα ψηφίσω λευκό», καθώς η ουδετερότητα θα ήταν αμάρτημα «από παράλειψη», πρόσθεσε η πιστή καθολική, ωστόσο το κόμμα της, το MDB, προτίμησε να μην δώσει γραμμή στους υποστηρικτές του, αφήνοντάς τους να ψηφίσουν «κατά συνείδηση».
Και επικρίσεις…
Η γερουσιαστής, που έλαβε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ψήφους, επέκρινε ξανά τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο (2003-2010), διότι «καλεί για χρήσιμη ψήφο» μεν αλλά «δεν παρουσιάζει απτές προτάσεις» για να αντιμετωπιστούν «τα αληθινά προβλήματα της Βραζιλίας».
Ωστόσο, τα φραστικά πυρά της για τον απολογισμό της θητείας του Ζαΐχ Μπολσονάρο ήταν πολύ σφοδρότερα.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Βραζιλία αφέθηκε στο μίσος και στις διενέξεις. Η άρνηση καθυστέρησε την αγορά εμβολίων (σ.σ.: κατά της COVID-19), τα όπλα αντικατέστησαν τα βιβλία», πρόσθεσε η γερουσιαστής δικηγόρος προτού κατέβει στην πολιτική κονίστρα.
Την περασμένη χρονιά, η κυρία Τέμπετ είχε κεντρικό ρόλο στην επιτροπή έρευνας της Γερουσίας που συνέταξε τη σοκαριστική έκθεση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του νέου κοροναϊού η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου.
Υποστήριξη από Καρντόζου
Εξάλλου, ο Λούλα εξασφάλισε την ανοικτή στήριξη άλλης μιας προσωπικότητας με ειδικό πολιτικό βάρος χθες, αυτή του προκατόχου του στην προεδρία Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου (κεντροδεξιά· 1995-2002).
Ο αντίπαλός του στις εκλογές του 1994 και του 1998 ανακοίνωσε μέσω Twitter πως στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει αυτόν που ενσαρκώνει όπως το βλέπει «τον αγώνα για τη δημοκρατία» και μια κοινωνία «χωρίς αποκλεισμούς».
«Σε ευχαριστώ για την ψήφο σου και για την εμπιστοσύνη σου. Η Βραζιλία χρειάζεται διάλογο και ειρήνη», απάντησε ο Λούλα μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.
Ο «ΦΕΚ» (αρκτικόλεξο του ονοματεπωνύμου του), όπως τον αποκαλούν πολλοί συμπατριώτες του, είχε καλέσει ήδη πριν τον πρώτο γύρο τους Βραζιλιάνους να ψηφίσουν «τη δημοκρατία», χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά στον 76χρονο άλλοτε συνδικαλιστή.
Προχθές Τρίτη, υπέρ του Λούλα τάχθηκε ακόμη ο υποψήφιος που κατέλαβε την τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο, ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμες, πάντως δίχως ενθουσιασμό.
Ο Λούλα έλαβε το 48,4% των ψήφων την Κυριακή, επικράτησε έναντι του κ. Μπολσονάρο, όμως ο ακροδεξιός πρόεδρος έλαβε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις (43,2%).
Νίκη «του μπολσοναρισμού»
Ο αρχηγός του κράτους εξασφάλισε και αυτός υποστήριξη προχθές Τρίτη, ιδίως από τον άλλοτε δικαστή ειδικευμένο σε υποθέσεις διαφθοράς Σέρζου Μούρου – τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, που όμως παραιτήθηκε με πάταγο το 2020.
Υπέρ του επίσης τάχθηκαν οι κυβερνήτες των τριών πολυπληθέστερων πολιτειών της Βραζιλίας (Σάο Πάολο, Μίνας Ζεράις, Ρίο ντε Τζανέιρο), στους οποίους προστέθηκαν χθες αυτοί της Παρανά και του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος (Μπραζίλια).
Αναλυτές είδαν νίκη «του μπολσοναρισμού» στον πρώτο γύρο, προειδοποιώντας ότι η αναμέτρηση θα είναι σκληρότερη, πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι προβλεπόταν στο τέλος του μήνα.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις