Έρευνα: Το αντιικό χάπι της Merck δεν μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19 κατά το κύμα της Όμικρον
. Ο Μπάτλερ ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση που θα επιτρέψει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν εφεξής το χάπι, γνωστό και ως Lagevrio.
Μια βρετανική κλινική μελέτη δεν βρήκε «καμία διαφορά» ανάμεσα στο αντιικό φάρμακο molnupiravir της Merck κατά του κοροναϊού και σε ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), όσον αφορά τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 στη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον.
Το χάπι δεν έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου μεταξύ των ενηλίκων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους έδειξαν ότι το χάπι μπορεί να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών, αλλά όχι την πιθανότητα να νοσηλευθούν.
Περισσότερες μελέτες για τη χρήση του χαπιού
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Μπάτλερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Ο Μπάτλερ ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση που θα επιτρέψει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν εφεξής το χάπι, γνωστό και ως Lagevrio.
Παρόλο που οι πωλήσεις του χαπιού υπολογίζονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, οι επικριτές του θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη αποδείξει πως παρέχει απτά οφέλη στους ασθενείς. Τα αρχικά στοιχεία μιας δοκιμής του το 2021 είχαν αναφέρει μείωση κατά 50% περίπου του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, ποσοστό που είχε αναθεωρηθεί προς τα κάτω (στο 30%) μετά από πιο ενδελεχή ανάλυση σε επόμενο στάδιο.
Δεν εμφανίζει κανένα όφελος
Ο δρ Άντριου Χιλ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δήλωσε ότι «αν το molnupiravir δεν εμφανίζει κανένα όφελος, θα είναι δύσκολο για τις υπηρεσίες υγείας να δικαιολογήσουν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν γι’ αυτό το φάρμακο παγκοσμίως. Έχουμε δει μια παρόμοια κατάσταση και στο παρελθόν με άλλα φάρμακα Covid-19 όπως η ρεμδεσιβίρη. Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ενθαρρυντικά, αλλά οι μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν κανένα όφελος».
- Santo Wines: Το success story των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης
- ΑΑΔΕ: Υπάλληλος της υπηρεσίας σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διετάχθη εσωτερική έρευνα
- Η Μπαρτσελόνα που έπαθε… Σίτι και η ζωή χωρίς τον Γιαμάλ
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Ντορέττα Παπαδημητρίου: Τελικά είναι ζευγάρι με τον Γιώργο Γεροντιδάκη; Τι απαντά
- Famagusta: Οι μαρτυρίες που συγκλόνισαν τη μικρή οθόνη