Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οθέλλος, Τζουζέπε Βέρντι  σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Κροατίας στη Ριέκα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Οθέλλος, Τζουζέπε Βέρντι σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Κροατίας στη Ριέκα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Τετάρτη 19 & Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στις 19:30 Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζει τη διάσημη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι Οθέλλος, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Κροατίας στη Ριέκα, σε σκηνοθεσία του Μάριν Μπλάζεβιτς.

Η παραγωγή αυτή, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ΠΣΚΗ έχει αποσπάσει το Βραβείο Croatian Theatre Biennnial Award. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραγωγή αυτή, πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στον ομώνυμο ρόλο ο γνωστός Έλληνας τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου, ενώ συμμετέχουν διαπρεπείς λυρικοί καλλιτέχνες, όπως η Αναμαρία Κνέγκο, ο Ντανιίλ Αλεκσένκο, κ.α.

Βασισμένη στο ομώνυμο αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η όπερα σε τέσσερις πράξεις είναι μία σύνθεση των ετών 1884 και 1885, που ο Βέρντι, ήδη διάσημος και δημοφιλής, έγραψε ύστερα από πίεση του εκδότη του, πάνω σε λιμπρέτο του Αρρίγκο Μπόιτο. Ο συνθέτης υπήρξε σταθερά θαυμαστής του έργου του Σαίξπηρ, αλλά την δεκαετία εκείνη ήταν ήδη μεγάλος σε ηλικία, κουρασμένος και είχε κατάθλιψη. Παρόλα αυτά, συνέθεσε ένα ακόμα αριστούργημα, το οποίο αποδίδει μουσικά την ιστορία του Μαυριτανού κυβερνήτη της Κύπρου και στρατηγού της Δημοκρατίας της Βενετίας, Οθέλλου.

Η υπόθεση αφορά την εκδίκηση του Ιάγου, ο οποίος είναι σημαιοφόρος στην υπηρεσία του Οθέλλου. Ο Ιάγος μισεί τον Οθέλλο επειδή τον παράκαμψε και έδωσε προαγωγή στον Κάσσιο. Δολοπλοκεί προκειμένου να πείσει τον Οθέλλο ότι η σύζυγός του Δυσδαιμόνα τον απατά με τον Κάσσιο. Εκείνος πέφτει στην παγίδα και θολωμένος απ’ τη ζήλια στραγγαλίζει τη Δυσδαιμόνα.

Πρόκειται για μια υπόθεση που ο Σαίξπηρ έγραψε γύρω στο 1603, δηλαδή στην ώριμη περίοδο της δημιουργίας του. Ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας χειρίζεται τους ήρωές του με τρόπο που αναδεικνύει τις ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα τους και τη στιβαρότητα του κοινωνικού πλαισίου, εντός του οποίου κινούνται. Στην όπερα αυτή ο Τζουζέπε Βέρντι διατηρεί την αφήγηση του ομώνυμου σαιξπηρικού αριστουργήματος, αποδίδοντας την ιστορία με μουσική εκρηκτικής δύναμης και υποδειγματική οικονομία εκφραστικών μέσων. Η μουσική περνά από την ακραία ένταση του βδελυρού μίσους, ως την εξαίσια, σχεδόν θρησκευτική, τρυφερότητα της άδολης αγάπης. Ο ηρωισμός του Οθέλλου, το άσβεστο μίσος του Ιάγου, η αγνότητα και η καλοπιστία της Δυσδαιμόνας, σκιαγραφούνται μοναδικά μέσα από τη σύνθεση του Βέρντι. Η μοναδικής ακρίβειας μουσική του μεγάλου μουσουργού αποδίδει θεαματικά τόσο στοιχεία της δράσης, όπως την καταιγίδα που μαίνεται στη θάλασσα, τη γιορτή στο παλάτι, την ήσυχη μα και μοιραία νύχτα και, κυρίως, την ψυχική διαδρομή των πρωταγωνιστών.

Η προτελευταία όπερα του Βέρντι σημείωσε τεράστια επιτυχία στην πρώτη της παρουσίαση το 1887 στη Σκάλα του Μιλάνου και έκτοτε βρίσκεται στο ρεπερτόριο όλων των λυρικών θεάτρων και στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κοινού.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση:  Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία και Δραματουργία: Μάριν Μπλάζεβιτς

Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Σέλμα Μπάνιτς

Σκηνικά και Φωτισμοί: Ντάλιμπορ Φούγκοσιτς και Άλαν Βούκελιτς

Κοστούμια: Σάντρα Ντέκανιτς

Διευθύντρια σκηνής και δραματουργίας: Κάτι Μόντλιν

 

Διανομή:

Οθέλλος: Δημήτρης Πακσόγλου

Δυσδαιμόνα: Αναμαρία Κνέγκο

Ιάγος: Ντανιίλ Αλεκσένκο

Αιμιλία: Μικαέλα Σόλτες

Κάσσιος: Μπόζε Γιούριτς Πέσιτς

Ροδρίγος: Μάρκο Φορτουνάτο

Λουδοβίκος: Σλάβκο Σέκουλιτς

Μοντάνο: Ντάβορ Νέτσακ

 

Ορχήστρα, Χορωδία και Μπαλέτο του Κροατικού Θεάτρου της Ριέκα

Διεύθυνση χορωδίας: Ματέο Σαλβεμίνι

Συμμετέχει το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου

Διεύθυνση χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου – Γιάννης Κιαγιαδάκης

 

Διαβάστε περισσότερα, εδώ: https://bit.ly/3D81q5G

 

Προπώληση Εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 30, 22 και 15€ (γενική είσοδος) και 12 και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

● Το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00, τηλ. 2813409247).

● Την ticketservices.gr, από εδώ: https://bit.ly/3KX1kQg.

● Το ΠΣΚΗ, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης.

 

Πακέτο εισιτηρίων

Από την καλλιτεχνική περίοδο 2022/23, το ΠΣΚΗ δίνει την δυνατότητα στους θεατές να προμηθευτούν συνδρομητικά πακέτα εισιτηρίων, επωφελούμενοι έκπτωσης έως και 20% επί των αρχικών τιμών. Τα συνδρομητικά πακέτα και τις εκπτώσεις αναλυτικά, μπορείτε να τα δείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://bit.ly/3qnaYlQ

 

Δωρεάν στάθμευση

Για τους θεατές των εκδηλώσεων υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο υπόγειο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ, κατά τη διάρκεια κάθε εκδήλωσης. 

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2022/23, εδώ: https://www.cccc.gr/gr/events

Sports in

Το ελληνικό τένις γράφει ιστορία στο Παρίσι (pics)

Mαρία Σάκκαρη, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς θα πάρουν μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά του τένις στο Παρίσι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024