Τουρκία: «Πάγο» στις βλέψεις του Ερντογάν για ένταξη στην ΕΕ, βάζουν Τσεχία και Κομισιόν
Ψυχρή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν Ευρωπαίοι ηγέτες στον πρόεδρο της Τουρκίας στη Σύνοδο της Πράγας.
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Οι προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και άλλων γειτόνων της, αλλά και η στρατηγική τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα» στο θέμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με τον μεγαλοϊδεατισμό του «σουλτάνου», κατάφεραν τελικά να εξοργίσουν την Ευρώπη, που δείχνει να παίρνει αποστάσεις από την Άγκυρα και να βάζει στον «πάγο» την όποια προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, «πάγο» στις βλέψεις της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ έβαλαν η Τσεχία, που ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο, αλλά και η Κομισιόν, κατά την συνάντηση των επικεφαλής τους με τον Ερντογάν.
«Πόρτα» στον Ερντογάν από Τσεχία και Κομισιόν
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, τα πράγματα για τον Ερντογάν δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχε σχεδιάσει σε κανένα επίπεδο.
Όπως αναφέρει διπλωματική πηγή, ο Ερντογάν είχε τριμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Πετρ Φιάλα, και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου εκεί ο Ερντογάν θέλησε να συζητήσει το «ξεπάγωμα» της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας και την επανέναρξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί κάτι τέτοιο.
Επίσης, η τσεχική προεδρία της ΕΕ είναι έντονα ενοχλημένη με την στάση της Τουρκίας πριν τη Σύνοδο.
Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να έχει μεγαλύτερη αντιπροσωπεία συγκριτικά με τις άλλες χώρες και η διοργανώτρια της Συνόδου ζήτησε από την Άγκυρα να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν για όλους.
Όμως η Τουρκία επέμεινε, με τον Τούρκο πρέσβη στην Τσεχία να εκβιάζει ότι, σε περίπτωση που δεν επιτρεπόταν στην Τουρκία να φέρει τον αριθμό των ατόμων που ήθελε, τότε δεν θα πήγαινε ούτε ο Ερντογάν.
Διπλωματική πηγή είπε στο MEGA ότι ο Ερντογάν ήθελε να τύχει υποδοχής «σούπερ σταρ», λόγω του ρόλου της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο αυτό που κατάφερε ήταν να εξοργίσει τους Ευρωπαίους.
«Χαστούκι» και από την Γαλλία στην Άγκυρα για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο»
Παράλληλα, η νέα συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων συνεχίζει να συγκεντρώνει τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών.
Μετά την Γερμανία, και η Γαλλία δήλωσε πως η συμφωνία αυτή δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Η θέση του Παρισιού για το «μνημόνιο κατανόησης» είναι ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι τουρκικές κινήσεις έχουν προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων στη διεθνή σκηνή.
Σαφή θέση πήραν οι ΗΠΑ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες.
«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην υπογράφει νέες συμφωνίες, που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παράλληλα, καθαρή ήταν η ευρωπαϊκή θέση αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η άμεση αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία επίσης αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα του μνημονίου.
Σειρά έντονων αντιδράσεων υπήρξαν και εντός Λιβύης, εξάλλου. Ο προέδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και η αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους, τόνισαν ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.
Ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε είναι παράνομο και άκυρο και, όπως αναφέρει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής, «δεν αξίζει ούτε το μελάνι, με το οποίο εκτυπώθηκε».
Ο ελληνοτουρκικός «πόλεμος» στην Πράγα
Το αγεφύρωτο χάσμα, που έχει φέρει στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε στο προσκήνιο στη διάρκεια του χθεσινού δείπνου της Συνόδου που διεξήχθη στην Πράγα.
Στη διάρκεια του δείπνου, ο Τούρκος πρόεδρος, σε ένα ακόμη «σόου», επιχείρησε να κάνει το άσπρο – μαύρο μιλώντας για προκλήσεις από την πλευρά της Αθήνας, μία κίνηση η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τον Ερντογάν να βάζει «μπουρλότο» στην ευρύτερη περιοχή, τόσο με τις πολεμικές ιαχές του, όσο και με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Το «θερμό» επεισόδιο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκονταν σε διαφορετικά τραπέζια, όταν ο Ερντογάν ζήτησε τον λόγο κατηγορώντας απρόκλητα την Ελλάδα ότι «προκαλεί με τις ενέργειές της και ανεβάζει την ένταση στην περιοχή».
Η επίθεση Ερντογάν δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς τον λόγο πήρε αμέσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απευθύνθηκε σε αυστηρό τόνο στον Τούρκο πρόεδρο.
«Πάψε να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών, σταμάτα την ακραία ρητορική», τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας μάλιστα τον Ερντογάν να προσέλθει σε διάλογο.
Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε τον εκνευρισμό στον Ερντογάν, καθώς όλα όσα ειπώθηκαν τα άκουσαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μάλιστα, λίγα λεπτά μετά την απάντηση Μητσοτάκη, ο Ερντογάν έφυγε από το δείπνο, κίνηση που δεν εκτιμήθηκε από τους παρόντες ηγέτες.
Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη
«Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, αλλά και την ένταση που προκάλεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο επίσημο δείπνο.
«Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά, θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες που συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν είναι συνηθισμένος να παίρνει απαντήσεις ο κ. Ερντογάν»
«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει. Έτσι δουλεύουμε, όμως, στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν στις ξεκάθαρες απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια του δείπνου.
Και προσέθεσε: «Θέλω να πιστεύω πως αυτό το, ας μην το πούμε επεισόδιο ας το πούμε ανταλλαγή απόψεων, να λειτουργήσει θετικά. Να υπάρξει μια αποκλιμάκωση εντάσεων, να καθίσουμε να συζητήσουμε, να οικοδομήσουμε εκ νέου μέτρα εμπιστοσύνης, αλλά κυρίως να μπορέσουμε να κάτσουμε στο τραπέζι για το θέμα που μας απασχολεί και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».
«Συγκρατώ τη δήλωσή του, ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στην εθνική κυριαρχία καμίας χώρας»
Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε εκ νέου τη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:
«Επειδή, εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από τη μετάφραση, ήταν αμφίσημη, θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα», τόνισε.
Όπως σημείωσε, μάλιστα: «Θα συγκρατήσω μία άλλη τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση, ως ένα σχόλιο στην θετική κατεύθυνση.
»Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις