Ποδόσφαιρο: Από τον Odysseas, στον Sokratis ένας… «γλωσσοδέτης» δρόμος
Με αφορμή την σπουδαία εμφάνιση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου στον αγώνα της Τετάρτης (5/10) της Μπενφίκα κόντρα στην Παρί σεν Ζερμέν για το Champions League, αλλά και την ανάδειξή του ως κορυφαίου του αγώνα με 6 αποκρούσεις και δυναμική συνολική παρουσία, ας θυμηθούμε ποδοσφαιριστές οι οποίοι έκαναν - ή κάνουν - διεθνή καριέρα, έχοντας στην φανέλα τους το όνομα τους και όχι το… επώνυμό τους.
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, που κάνει υπερήφανη την Ελλάδα με τις εμφανίσεις του με τη Μπενφίκα, προκαλεί εντύπωση, οχι μόνο για την ικανότητά του ως τερματοφύλακας, αλλά και για το γεγονός ότι το όνομά του και όχι το επώνυμό του, κοσμεί το πίσω μέρος της φανέλας της ομάδας του. Ωστόσο δεν πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο, καθώς η ελληνική γλώσσα έχει ιστορία στον χρόνο και ενίοτε «ταλαιπωρεί», τους υποψήφιους που θα θελήσουν να την μάθουν.
Η ελληνική γλώσσα είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις αρχαιότερες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ταυτόχρονα, αποτελεί άλυτο γρίφο για κάποιον που θέλει να την διδαχθεί, αρχής γενομένης από την δυσκολία στην εκμάθησή της. Εύκολα μπορεί κανείς να το διαπιστώσει, όταν τολμήσει να… προσπαθήσει.
Διαβάστε επίσης: Διθυραμβικά σχόλια για Βλαχοδήμο στην Πορτογαλία: «Σταμάτησε τα τρομερά παιδιά της Παρί»
Το ίδιο συμβαίνει και στον θαυμαστό κόσμο του ποδοσφαίρου. Εκατοντάδες ομάδες, διοργανώσεις και ποδοσφαιριστές που μοναδικό στόχο πολλές φορές έχουν να «ταράξουν» προπονητές και staff των ομάδων, αλλά και όσους θα ασχοληθούν με εκείνους.
Έτσι, οι περισσότεροι συμβιβάζονται στο να το προφέρουν λάθος, ή άλλοι είναι πιο εφευρετικοί, απλοποιώντας το όνομά τους. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, λόγω των πολυσύλλαβων επωνύμων τους, έχουν κατά καιρούς δυσκολέψει, όσους έρχονται αντιμέτωποι με την ελληνική γλώσσα.
Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Στέλιος Γιαννακόπουλος και Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, «ταλάνισαν» τα… νεύρα των Ευρωπαίων συμπολιτών μας, οι οποίοι έκαναν «αμάν και πώς» να μάθουν τα «μακρινάρια» επώνυμα των νεοαποκτηθέντων παικτών.
Odysseas: Η «ιπτάμενη» πολυμηχανή της Μπενφίκα
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, που για μία ακόμη φορά «έλαμψε» στο παιχνίδι της Μπενφίκα με την Παρί σεν Ζερμέν (1-1) για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Champions League στο Ντα Λουζ, παρέδωσε σεμινάρια ποδοσφαίρου. Ο κορυφαίος της αναμέτρησης, με 6 αποκρούσεις, κατάφερε να «εξαφανίσει» Μπαπέ και Νεϊμάρ, αλλά επιδεικτικά αρνήθηκε δις στον Χακίμι να σκοράρει.
Πρόκειται για έναν παίκτη – ταλέντο. Ο γεννημένος στην Γερμανία, Οδυσσέας, ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του στη Στουτγάρδη το 2014. Το 2016 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, όπου πραγματοποίησε 63 εμφανίσεις. Το ταλέντο του του 28χρονου γκολκίπερ, έγινε γρήγορα αντιληπτό, όταν το 2018 έφυγε από τους «πράσινους» για λογαριασμό της Μπενφίκα. Μάλιστα καθιερώθηκε ως «Odysseas» μιας και το «μακρινάρι» Βλαχοδήμος έμοιαζε δύσκολο για τους Πορτογάλους.
Έκτοτε, έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων του σε όλα τα επίπεδα, πραγματοποιεί σοβαρές εμφανίσεις και εκπληκτικές επεμβάσεις, τόσο με την πορτογαλική ομάδα, όσο και με την Εθνική Ελλάδος. Χαρακτηριστικό του Οδυσσέα Βλαχοδήμου είναι στιγμή που αποκρούει τη μπάλα, μιας και τινάζεται στον αέρα με ιδιαίτερο τρόπο.
Sokratis: Ο γύρος της Ευρώπης και η επιστροφή του «Σωκράτης»
Όχι, δεν πρόκειται για τον γνωστό αρχαίο Έλληνα διδάσκαλο. Τον μπελά τους βρήκαν τον Αύγουστο του 2008 οι Ιταλοί, όταν ο στόπερ του Ολυμπιακού πήρε μεταγραφή για τη Τζένοα, ενώ αγωνιζόταν στην ΑΕΚ. Κάτι το μεσογειακό ταπεραμέντο της έλλειψης ψυχραιμίας των γειτόνων, κάτι η δυσκολία στο να προφέρουν το «κανονικό» του όνομα. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έγινε απλά Sokratis, γεγονός που έλυσε το πρόβλημα, «αποσυμφορήθηκε» η φανέλα, και εκτοξεύθηκε η καριέρα του στο εξωτερικό.
Το ίδιο μοτίβο ακολούθησαν και οι επόμενες ομάδες του Sokratis, Μίλαν, Βέρντερ Βρέμης, Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά και η Άρσεναλ. Στην επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος επανήλθε ως «Σωκράτης», και χρησιμοποιώντας την λατινική γραφή στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού σε Champions και Europa League αντίστοιχα.
Sotiris: Κάν’το όπως ο «Odysseas»
Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, το νέο απόκτημα της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, ακολούθησε τον δρόμο που χάραξε ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Ο 20χρονος μέσος, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό, άνοιξε τα φτερά του για τους «πύργους» της γραφικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Πρόκειται για έναν old school 20χρονο, που με σκληρή δουλειά, και την ταπεινότητα ως βασικό στοιχείο του χαρακτήρα του, έγινε Sotiris για τους… γνωστούς λόγους. Το αγαπημένο παιδί της εξέδρας, που από τα φυτώρια του «τριφυλλιού» βρέθηκε στα ευρωπαϊκά σαλόνια, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη Σπόρτινγκ, ως «Sotiris», στον εκτός έδρας αγώνα των «λιονταριών» κόντρα στην Εστορίλ.
Stelios: Ένας Έλληνας στη Μπόλτον
Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής έβαλε δύσκολα στους Άγγλους, όταν πηρε μεταγραφή για το εξωτερικό, από τον Ολυμπιακό. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος αγωνίστηκε σε Εθνικό Αστέρα και Πανηλειακό, όταν το 1996 αποκτήθηκε από τους πρωταθλητές Ελλάδας.
Με εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (276 εμφανίσεις, 87 γκολ και 28 ασίστ) «κέρδισε» την μεταγραφή του στη Μπόλτον το 2003, όπου πραγματοποίησε 177 σπουδαίες εμφανίσεις με 28 γκολ και 10 ασίστ.
Η άφιξή του στην βορειοδυτική Αγγλία, συνοδεύτηκε και με το «Stelios», το οποίο υιοθέτησε στην συνέχεια της καριέρας του, καθώς το Giannakopoulos ήταν πάντοτε μία νέα «περιπέτεια» για όποιον τον ονομάτιζε. Μάλιστα, ο 48χρονος – πλέον – Stelios, έναν χρόνο μετά την μεταγραφή του στη Μπόλτον, έγινε ένας από τους «Έλληνες θεούς» που κέρδισαν Euro το 2004. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Χαλ και Λάρισα, όπου κρέμασε τα παπούτσια του.
Είναι γεγονός πως η Ελλάδα απασχολεί με ποικίλους τρόπους και σε διάφορους τομείς, ωστόσο τα ελληνικά ονόματα και οι ελληνικές λέξεις, πάντα θα αποτελούν έναν γρίφο για δυνατούς λύτες. Έτσι, όσο οι Έλληνες παίκτες προοδεύουν στο εξωτερικό, τόσο θα περιορίζονται και οι «γλωσσοδέτες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις