Γκάμπια: Ξεκινάει έρευνα για τα παιδικά σιρόπια για τον βήχα που οδηγούν στον θάνατο
Οι θάνατοι 66 παιδιών στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής μπορεί να πλήξουν σημαντικά την εικόνα της Ινδίας ως το «φαρμακείο του κόσμου».
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει δείγματα τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα που παρασκευάζει και εξάγει η τοπική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι κάποια από τα προϊόντα της συνδέονται με τους θανάτους δεκάδων παιδιών στην Γκάμπια.
Οι θάνατοι 66 παιδιών στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής μπορεί να πλήξουν σημαντικά την εικόνα της Ινδίας ως το «φαρμακείο του κόσμου».
Ανεπίτρεπτες ποσότητες
Ο ΠΟΥ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι έπειτα από ανάλυση τεσσάρων σιροπιών της Maiden–των Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup και Magrip N Cold Syrup –επιβεβαιώθηκαν «ανεπίτρεπτες» ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη.
Η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και σε υγρά φρένων και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, αλλά και ως μια φθηνότερη εναλλακτική λύση της γλυκερίνης σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα–ενός διαλυτικού ή ιξωδοαυξητικού μέσου (υγρά υλικά γίνονται παχύρρευστα) σε πολλά σιρόπια για τον βήχα.
Ψάχνουν τη συσχέτηση των θανάτων με τα σκευάσματα
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δείγματα και από τα τέσσερα προϊόντα που είχαν εξαχθεί στη Γκάμπια εστάλησαν για εξετάσεις σε ένα ομοσπονδιακό εργαστήριο και τα αποτελέσματα θα «καθοδηγήσουν τις περαιτέρω ενέργειες αλλά και θα αποσαφηνίσουν τη συμμετοχή που είχε ή που θα έχει ο ΠΟΥ».
Το υπουργείο ζήτησε από τον ΠΟΥ να του κοινοποιήσει το πόρισμα της έκθεσής του για «τον εντοπισμό της σχέσης ανάμεσα στους θανάτους των παιδιών και στα εν λόγω ιατρικά σκευάσματα».
Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για το πότε θα σταλεί η έκθεση στο υπουργείο Υγείας.
Είπε, ωστόσο, ότι πληροφορίες από την εταιρεία Maiden και από τον διευθυντή του ινδικού Κεντρικού Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων δείχνουν ότι οι αρχές επισκέφθηκαν τα εργοστάσια της εταιρείας «για να ερευνήσουν το συγκεκριμένο περιστατικό και ο ΠΟΥ αναμένει τα πορίσματα».
Ο Ανίλ Βιτζ, ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Χαριάνα όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της εταιρείας Maiden, προειδοποίησε για «σοβαρές ενέργειες σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο σφάλμα» μετά τη διενέργεια των εξετάσεων.
Ερευνούνται οι θάνατοι παιδιών με οξεία νεφρική βλάβη
Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ ερευνά τους θανάτους παιδιών από οξεία νεφρική βλάβη σε συνεργασία με την ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας και με την φαρμακευτική εταιρεία.
Η υπηρεσία ενημέρωσε τον Γενικό Ελεγκτή Φαρμάκων της Ινδίας για τους θανάτους στο τέλος του περασμένου μήνα και στη συνέχεια ακολούθησε μια έρευνα με τις αρχές του κρατιδίου παράλληλα με εκείνη του ΠΟΥ.
Ένας από τους διευθυντές της Maiden, ο Ναρές Κουμάρ Γκογιάλ, είπε ωστόσο στο Reuters ότι η εταιρεία πληροφορήθηκε για τους θανάτους μόλις χθες το πρωί και προσπαθεί να μάθει λεπτομέρειες.
Η Maiden, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Νοέμβριο του 1990, παρασκεύαζε και εξήγαγε το σιρόπι μόνο στην Γκάμπια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Η εταιρία έκανε και εξαγωγές
Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία λέει ότι διαθέτει δύο εργοστάσια–στο Κουντλί και στο Πανιπάτ–, αμφότερα κοντά στο Νέο Δελχί, στο κρατίδιο Χαριάνα, και πρόσφατα άνοιξε ένα ακόμη.
Η εταιρεία έχει δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 2,2 εκατομμύρια φιάλες σιροπιού, 600 εκατομμύρια κάψουλες, 18 εκατομμύρια ενέσεις, 300.000 σωληνάρια αλοιφής και 1,2 δισεκατομμύρια χάπια.
Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία Maiden αναφέρει ότι διαθέτει τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά αλλά τα εξάγει και σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής παρότι ο Γκογιάλ είπε ότι προς το παρόν δεν πωλούνται στην Ινδία.
Το υπουργείο Υγείας διεκρύνισε ότι οι χώρες που τα εισάγουν κατά κανόνα πραγματοποιούν ελέγχους τέτοιων προϊόντων προτού επιτρέψουν τη χρήση τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βασιλιάς Κάρολος: «Είμαι ακόμη ζωντανός» – Το αστείο που έκανε σε επίσκεψή του
- Γαλλία: Θύελλα αντιδράσεων για το ρατσιστικό παραλήρημα του Μακρόν – Διαψεύδει το Ελιζέ
- Οι δήμαρχοι 10 μεγάλων πόλεων ζητούν από την Κομισιόν μέτρα για την στεγαστική κρίση
- Τεράστιο πρόστιμο για παράνομο streaming
- Μια 95χρονη κληρονόμος διαμαντιών και ένας πολύ νεότερος genderfluid ριάλιτι σταρ – Ένας περίεργος έρωτας
- Απόκοσμες εικόνες από το Νέο Δελχί: Η ομίχλη κάλυψε τα πάντα