Ανάλυση Guardian: Οι επιπτώσεις της έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαία θα φτάσουν μέχρι το Κρεμλίνο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα το 2018 και η Μόσχα είχε απειλήσει με αντίποινα εάν δεχόταν επίθεση
Το τι μέλλει γενέσθαι, μετά την έκρηξη στη γέφυρα στο στενό του Κερτς στην Κριμαία, επιχειρεί να αναλύσει ο Guardian.
Πώς μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία η κίνηση αυτή του Κιέβου και γιατί αποτελεί σοβαρή πληγή στον ρωσικό στρατό;
«Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Βλαντίμιρ Πούτιν – που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως “η κατασκευή του αιώνα”», αναφέρει η ανάλυση.
⚡Eyewitnesses post photos, video of the fiercely burning Kerch bridge.
The Kerch bridge from Russia to Crimea has been hit by a massive explosion on the span that carries railway traffic early on Oct. 8. pic.twitter.com/5wvIjBZmZZ
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) October 8, 2022
Η σημασία της γέφυρας
Όταν ο Ρώσος πρόεδρος εγκαινίασε το οδικό της τμήμα στις 15 Μαΐου 2018, οδηγώντας ένα πορτοκαλί φορτηγό Kamaz στη γέφυρα, υπερηφανεύτηκε για τη σημασία της.
«Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρου, οι άνθρωποι ονειρεύονταν να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Στη συνέχεια επέστρεψαν σε αυτή [την ιδέα] τη δεκαετία του 1930, του 40, του 50. Και τελικά, χάρη στη δική σας δουλειά και το δικό σας ταλέντο, το θαύμα έγινε» είχε πει ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Τα αντίποινα
Ο ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πως η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που η γέφυρα τεθεί στο στόχαστρο.
Όμως το πρωί του Σαββάτου, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, μια τεράστια έκρηξη συγκλόνισε τη γέφυρα του Κερτς, καταρρέοντας μέρος του οδοστρώματος στον πορθμό του Κερτς.
A new video published online shows significant damage inflicted on the Crimean Bridge following reported explosions in the early morning of Oct. 8.
The illegally constructed bridge links the Russian-occupied Ukrainian peninsula Crimea with mainland Russia via the Kerch Strait. pic.twitter.com/63EvfqNf3G
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) October 8, 2022
Σύμφωνα με τον Guardian, τις επόμενες ημέρες και ώρες, η Ρωσία θα νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί.
- Διαβάστε επίσης: Η συμβολική και στρατηγική σημασία της γέφυρας της Κριμαίας – Πώς θα επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου
«Αμέσως μετά (την έκρηξη) πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς συνέβη μία ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια εν μέσω μιας σειράς από πρόσφατες ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και νότιο μέτωπο του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας», σημειώνει. Είχαν προηγηθεί οι πρόσφατες πυρηνικές απειλές του Πούτιν και η πανηγυρική υπογραφή των διαταγμάτων επικύρωσης της παράνομης προσάρτησης τεσσάρων περιοχών.
Βασική γραμμή εφοδιασμού
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια απάντηση στην έκρηξη δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά και σημαντική. Η γέφυρα είναι βασική γραμμή εφοδιασμού, όχι μόνον για τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κριμαία αλλά και για άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες. Η έκρηξη είχε άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους της Κριμαίας που έσπευσαν στα πρατήρια καυσίμων για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.
Meanwhile in Crimea:
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) October 8, 2022
Παρότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι τροφοδοσίας της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της, η έκρηξη και η ζημιά στη γέφυρα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα μέρος που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν από τη Ρωσία ότι δεν υπήρχε πρόσβαση της Ουκρανίας. Κάτι τέτοιο όμως χει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι τον Αύγουστο ώθησε τους Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας, σχηματίζοντας μάλιστα ουρά χιλιομέτρων στη γέφυρα. Επίσης, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν διακριτικά προχωρήσει σε αναδιάταξη, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει.
«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα. Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Πούτιν».
Τον Απρίλιο ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προβεί σε απειλές. «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων».
«Τουλάχιστον», καταλήγει η ανάλυση, «αποτελεί μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».
- «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ στο θέατρο Αλκυονίς
- Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
- Εφορία: Αυτόματη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις
- Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακροδεξιά και πληθωρισμό παγκόσμιους «βασιλιάδες»
- Επιστροφή στον πρώην: Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των σχέσεων
- Καιρός: Επιδείνωση των συνθηκών με κρύο, βροχές και χιόνια – Πότε θα εκδηλωθούν καταιγίδες στην Αττική