Ιταλία: Έξω φρενών ο Ντράγκι στη Σύνοδο της Πράγας – «Εσείς θα φταίτε για την ύφεση»
Ανέβηκαν οι τόνοι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας
Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της Κομισιόν και των ισχυρών της ΕΕ για τη στάση τους στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη ύφεση ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το έλλειμα της Ιταλίας.
Η ιταλική «Stampa» σε άρθρο της με τίτλο «Εσείς θα φταίτε για την ύφεση» αναφέρεται στο κλίμα της Συνόδου της Πράγας. Όπως γράφει στο άρθρο ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ ήταν έξω φρενών με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάειν και με τους Σολτς και Ρούτε.
Τροφοδοτήσαμε τον πόλεμο της Μόσχας και ακόμα δεν έχουμε λύσει τίποτα
«Συζητάμε για το φυσικό αέριο εδώ και επτά μήνες” φαίνεται να είπε ο Μάριο Ντράγκι. “Έχουμε ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να τροφοδοτήσουμε τον πόλεμο της Μόσχας, και ακόμα δεν έχουμε λύσει τίποτα. Αν δεν είχαμε χάσει τόσο πολύ χρόνο δεν θα βρισκόμασταν τώρα στα πρόθυρα της ύφεσης».
Μια σφοδρότατη επίθεση κατά των εταίρων, αυτή του Ντράγκι, ο οποίος από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία τοποθετήθηκε υπέρ του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό, χωρίς όμως να εισπράξει ποτέ μια ουσιαστικά ενιαία στάση, ενώ η Κυβέρνησή του προέβη σε κατά καιρούς μέτρα εξομάλυνσης των εγχώριων ενεργειακών ανατιμήσεων, όπως αναφέρει το ertnews.gr.
“Στην προτελευταία του Σύνοδο Κορυφής ως πρωθυπουργός” γράφει η La Stampa, ο Μάριο Ντράγκι “παίρνει τον λόγο και αφήνει περισσότερους από έναν εκ των παρόντων εμβρόντητους”. Στο σημείο που ένας εκ των παρευρισκομένων φαίνεται να τόνισε πως “δεν τον έχουμε ξαναδεί τόσο σκληρό”.
«Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης αφήνει στην άκρη τους συμπονετικούς τόνους και στρέφει το βλέμμα του προς την Ursula von der Leyen, τον Olaf Scholz και τον Mark Rutte». Αναλυτικά «με την πρώτη, είχε ήδη συζητήσει εμπιστευτικά το προηγούμενο βράδυ, καλώντας την να σταματήσει τους δισταγμούς της και να σταματήσει να επηρεάζεται από τους Γερμανούς και Ολλανδούς συναδέλφους της. Με τους άλλους δύο, ωστόσο, υπάρχει πραγματική ψυχρότητα» μεταδίδει η Ιταλική εφημερίδα.
«Τι θα έπρεπε να κάνει τώρα η Μελόνι»
Όπως σημειώνει σήμερα η ηλεκτρονική εφημερίδα Open, ο Ντράγκι κατηγορεί τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες Σολτς και Ρούτε πως “έσπασαν το μέτωπο της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Συγκεκριμένα, τον Σολτς “για την ασπίδα των 200 δισεκατομμυρίων που επέτρεψε στο Βερολίνο να εξασφαλίσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς να σκέφτεται την υπόλοιπη Ευρώπη” και τον Ρούτε “για την αντίσταση στην αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου”.
Παράλληλα, εντείνεται και η πολιτική ανησυχία ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους για τις επερχόμενες πολιτικές αλλαγές στην Ιταλία, από τον Μάριο Ντράγκι στην ενδεχόμενη Κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, και συγκεκριμένα για την πολλοστή Γαλλική παρέμβαση στον πολιτικό βίο της Ιταλίας – θέμα για το οποίο ο Ντράγκι συζήτησε με τον Μακρόν, ο οποίος φαίνεται να δεσμεύτηκε για μια ‘επανορθωτική δήλωση’.
Παρόλο λοιπόν τους καθησυχαστικούς τόνους με τους δημοσιογράφους – χθες το βράδυ ο Ντράγκι δήλωσε πως “όταν υπάρχει μια τόσο σημαντική αλλαγή Κυβέρνησης και πολιτικής, υπάρχει μεγάλη περιέργεια. Αλλά δεν υπάρχει καμία ανησυχία” – η αλήθεια είναι πως ο εκνευρισμός είναι μεγάλος.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Open “τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνησή του (Ντράγκι) δαπάνησε 60 δισεκατομμύρια σε βοήθεια. Και τώρα δεν έχει περιθώριο για άλλα ελλείμματα”. Στο σημείο που ο Ιταλός Πρωθυπουργός φαίνεται να είπε στους εταίρους του “Τι θα έπρεπε να κάνει τώρα η Τζόρτζια Μελόνι;”.
- Καλιφόρνια: Τουλάχιστον 2 νεκροί από την πτώση αεροσκάφους σε εργοστάσιο
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό