Τσελέντης: Ο σεισμός στον Κορινθιακό μπορεί να μην ήταν ο κύριος – Ανησυχία για την απουσία μετασεισμών
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο σεισμός έντασης 5,1 ρίχτερ, θα έπρεπε να έχει δώσει ισχυρότερη μετασεισμική ακολουθία
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Την εκτίμηση ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο τα ξημερώματα της Κυριακής μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός, έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την απουσία μετασεισμών.
Σε επιφυλακή
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη οι ειδικοί είναι σε επιφυλακή καθώς, μέχρι στιγμής, θα έπρεπε, ο σεισμός έντασης 5,1 ρίχτερ, να έχει δώσει ισχυρότερη μετασεισμική ακολουθία. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, μπορεί να «δείχνουν» ότι ο χθεσινοβραδινός δεν ήταν ο κύριος σεισμός, τον οποίο ίσως θα έπρεπε να περιμένουμε, επεσήμανε.
- Διαβάστε επίσης Σεισμός: Ηταν η κύρια δόνηση στον Κορινθιακό;
«Είναι από τις λίγες φορές που θα με δείτε προβληματισμένο. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι ότι έγινε σε μία περιοχή που έχει πολύ μεγάλα ρήγματα. Ξέρουμε ότι ο κεντρικός κορινθιακός βρίθει μεγάλων ρηγμάτων. Και δεύτερον γιατί από χθες, μέχρι τώρα, έχουμε γράψει μία εξαιρετικά υποτονική μετασεισμική ακολουθία. Δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας μετασεισμός πάνω από 2 ρίχτερ, ενώ θα έπρεπε να έχουμε και 3,5 ρίχτερ, ακόμα ίσως και 4.
»Θέλουμε να μαζέψουμε έναν ικανό αριθμό μετασεισμών για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες στατιστικές επεξεργασίες – να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Οι μετασεισμοί αυτοί δεν έχουν μαζευτεί ως τώρα. Πρέπει να περιμένουμε δύο μέρες περίπου, να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Ο πανικός ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Ο Άκης Τσελέντης συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πανικός. Υπάρχουν τα μέσα σεισμικής προφύλαξης, που μπορεί κανείς να βρει παντού στο διαδίκτυο».
Σε ερώτηση για το εάν το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει μεγάλους σεισμούς, ο Άκης Τσελέντης τόνισε ότι «το 1995, είχαμε σεισμό 6,5 ρίχτερ στο Αίγιο. Δεν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ρήγμα αλλά και ένα κοντινό, με την ίδια κατεύθυνση. Το 1992, στην περιοχή είχαμε 5,7 ρίχτερ. Έχει μεγάλα ρήγματα, γι’ αυτό είμαι λίγο προβληματισμένος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιμένουμε ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Αλλά πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Γι αυτό πρέπει να μαζέψουμε στοιχεία και γι’ αυτό, το γεγονός ότι δεν έχουμε μεγάλους μετασεισμούς με ανησυχεί αρκετά.
Το επίκεντρο
»Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολλά ρήγματα, όπως είναι και αυτό του Ξυλόκαστρου. Ωστόσο, δε βλέπουμε κάποια μετατόπιση προς την περιοχή. Οι εκτιμήσεις μου είναι ότι, αν είναι να γίνει κάτι που να συνδέεται με το χθεσινό φαινόμενο, θα συνδέεται με το ίδιο ρήγμα. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει προς τις Αλκυονίδες κάτι σημαντικό, γιατί οι Αλκυονίδες σίγουρα θα επηρεάσουν και την Αθήνα. Εύχομαι να μην έχουμε κάτι τέτοιο, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο».
Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι το γεγονός πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν υποθαλάσσιο, συνέβαλε στο να μην υπάρχουν άξιες αναφοράς ζημιές, καθώς όπως τόνισε σεισμός τέτοιας έντασης με επίκεντρο την ξηρά προκαλεί σημαντικές καταστροφές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις