Ελλάδα και Τουρκία «μετράνε» συμμάχους
Ελλάδα και Τουρκία επιχειρούν για μία ακόμα φορά να μετρήσουν τους συμμάχους τους, με την Αθήνα στη συγκυρία να εμφανίζεται κερδισμένη σε επίπεδο δηλώσεων.
- Νεκρός ηγέτης του ISIS - Σε επιδρομή των ΗΠΑ στη Συρία
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
«Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους». Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στην Πράγα, τόσο στο δείπνο όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, φρόντισε να διατυπώσει όλες του τις απειλές. Ακόμα και τη φράση «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ». Κατηγόρησε την Ελλάδα για την κλιμάκωση της έντασης, λίγες μόλις μέρες μετά την υπογραφή του δεύτερου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας εμφανίζονται να είναι στη χειρότερη στιγμή τους. Και η επιμονή Μεγάρου Μαξίμου, ΥΠΕΞ και Πενταγώνου σε ψύχραιμες και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο αντιδράσεις αγγίζει τα όρια της εμμονής, προκειμένου να μη γίνει το λάθος βήμα που θα δώσει το άλλοθι που αναζητά η Αγκυρα.
Διαβάστε επίσης: Θα διακινδύνευε ο Ερντογάν πόλεμο με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;
Σε αυτό το περιβάλλον Ελλάδα και Τουρκία επιχειρούν για μία ακόμα φορά να μετρήσουν τους συμμάχους τους. Με την Αθήνα στη συγκυρία να εμφανίζεται – επί του παρόντος – κερδισμένη σε επίπεδο δηλώσεων.
Η Αθήνα έχει επενδύσει τα μέγιστα στη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία της με την Ουάσιγκτον, δείχνοντας ότι έχει κάνει την επιλογή της εδώ και χρόνια. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ποτέ δεν είχαν προχωρήσει σε τόσο ξεκάθαρες κινήσεις στήριξης απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η Αθήνα γίνεται ο διάδρομος από τον οποίο περνάει και η αύξηση της πίεσης της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα, με φόντο τις σχέσεις Πούτιν – Ερντογάν. Ακόμα και αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του σε σχέση με την Αγκυρα, η δήλωση αποδοκιμασίας του νέου τουρκολιβυκού έγινε δεκτή με ανακούφιση στην Αθήνα.
Αμεση – και σαφώς πιο ξεκάθαρη – ήταν και η αντίδραση του Βερολίνου, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ να καταδικάζει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και να αποδεικνύει ότι ο ισορροπισμός της Μέρκελ έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ακόμα και αν η Γερμανία δεν μπορεί να ακυρώσει τα συμβόλαια των υποβρυχίων προς την Τουρκία, καταδικάζει ανοιχτά πλέον την τουρκική προκλητικότητα και εμφανίζεται στο πλευρό της Ελλάδας. Με τον Τσαβούσογλου να μιλάει ακόμα για τη στάση της γερμανίδας ΥΠΕΞ υπέρ της Αθήνας, κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα.
Στο στρατόπεδο της Αθήνας και η Αίγυπτος, με το ταξίδι του Δένδια στο Κάιρο να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό σε επίπεδο συμβολισμού και ουσίας. Για την Αθήνα άλλωστε η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με το Κάιρο, έστω και κατόπιν εορτής του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, δημιούργησε ένα σοβαρό τετελεσμένο, ανάχωμα στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Η Αίγυπτος καταδίκασε τη νέα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης την ημέρα της υπογραφής της, ενώ οι σχέσεις της με την Αγκυρα παραμένουν στο ναδίρ.
Επανεκκίνηση του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας και αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε και ο Μακρόν από τον Ερντογάν στην Πράγα, με το Παρίσι να επιμένει ξεκάθαρα σε δηλώσεις του υπέρ της Αθήνας καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα.
Η Αγκυρα παραμένει ένας ιδιαίτερα σημαντικός σύμμαχος σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Δύση. Τόσο, που το επιχείρημα του Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον «αξιοποιεί» την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία δεν μοιάζει παράλογο. Ωστόσο η συγκυρία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επιτρέπει ρωγμές στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν μοιάζει να λειτουργεί σαν διαλυτικός παράγοντας.
Ακόμα και η Ρωσία δεν μπορεί να ικανοποιήσει την Αγκυρα και να αποδεχθεί να κάνει ένα βήμα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους, όπως απαιτεί εμμέσως πλην σαφώς ο Ερντογάν. Στις χώρες που εξακολουθούν να δημιουργούν ερωτήματα για τη στάση τους παραμένει η Βρετανία. Ενώ ακόμα και το Κατάρ έχει δημιουργήσει τα δικά του συμφέροντα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.
Τα ερωτήματα που παραμένουν είναι πού θα οδηγήσει τελικά η πίεση τον Ερντογάν, αν μια έκρηξη μπορεί να έχει συνέπειες για Λευκωσία και Αθήνα και πώς θα λειτουργήσουν τη δεδομένη στιγμή οι σύμμαχοι και εταίροι της Ελλάδας, που αυτή τη φορά μοιάζουν να είναι συντριπτικά περισσότεροι, αλλά κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την Τουρκία απομονωμένη…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις