Κριμαία: Ρώσοι δύτες θα επιθεωρήσουν τη ζημιά στη γέφυρα μετά την έκρηξη
Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε στρατηγικά δεινότερη θέση, καθώς έχασε μία από τις βασικές της οδικές αρτηρίες, μέσω των οποίων ανατροφοδοτούσε τα στρατεύματά της, κυρίως στη Χερσώνα
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν την Κυριακή τις ζημιές που προκλήθηκαν από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα των Στενών του Κερτς (ή της Κριμαίας), η οποία αποτελεί διάσημο σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα και βασική οδό ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις που μάχονται στη νότια Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Reuters, η έκρηξη του Σαββάτου στη γέφυρα προκάλεσε μηνύματα χαράς από ουκρανούς αξιωματούχους, αλλά όχι ανάληψη ευθύνης. Η Ρωσία δεν απέδωσε αμέσως ευθύνες.
Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο οδηγός του φορτηγού που ανατινάχθηκε στη γέφυρα της Κριμαίας
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαράτ Κουσνούλιν είπε ότι οι δύτες θα ξεκινήσουν τη δουλειά στις 6 π.μ. και αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.
«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ. «Φυσικά, τα συναισθήματα έχουν πυροδοτηθεί και υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση».
Η χερσόνησος είχε καύσιμα που επαρκούν για έναν μήνα και τρόφιμα για περισσότερους από δύο μήνες, είπε. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία θα μπορούσαν να «τροφοδοτηθούν πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων οδών.
Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και η γέφυρα της Κριμαίας μήκους 19 χιλιομέτρων που συνδέει την περιοχή με το δίκτυο μεταφορών της άνοιξε με μία μεγάλη γιορτή τέσσερα χρόνια αργότερα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το Κίεβο απαιτεί από τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και το ουκρανικό έδαφος που κατέλαβαν στην εισβολή που εξαπέλυσε ο Πούτιν τον Φεβρουάριο.
Η γέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία για τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία και για το λιμάνι της Σεβαστούπολης, του οποίου ο κυβερνήτης είπε στους ντόπιους: «Να είστε ήρεμοι. Μην πανικοβάλλεστε».
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η έκρηξη προήλθε από σκόπιμη επίθεση, αλλά η ζημιά σε μια τέτοια δομή υψηλού προφίλ προήλθε εν μέσω ηττών για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσε να θολώσει περαιτέρω τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η σύγκρουση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.
Μεγαλύτερη ασφάλεια ζήτησε ο Πούτιν
Το Σάββατο, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη γέφυρα, καθώς και στην υποδομή που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο την Κριμαία, και διέταξε έρευνα.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πιθανώς οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου που κινούνταν κοντά στο φορτηγό που ανατινάχθηκε.
Η κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε περίπου 10 ώρες μετά την έκρηξη και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας επέτρεψε τη λειτουργία και της σιδηροδρομικής γραμμής.
Διαβάστε επίσης: Όταν η Μόσχα έλεγε ότι η γέφυρα της Κριμαίας είναι άτρωτη – «Επίθεση συνιστά αυτοκτονία»
Πώς επηρεάζονται τα ρωσικά στρατεύματα
Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, πάντως, η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε στρατηγικά δεινότερη θέση, καθώς έχασε μία από τις βασικές της οδικές αρτηρίες, μέσω των οποίων ανατροφοδοτούσε τα στρατεύματά της, κυρίως στη Χερσώνα.
Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή Σάμουελ Ραμάνι, η ζημιά στη γέφυρα του Κερτς αποτελεί στρατηγική οπισθοδρόμηση για τα στρατεύματα της Μόσχας. «Έχουν περισσότερες από 20.000 δυνάμεις που έχουν κολλήσει στη Χερσώνα αυτή τη στιγμή. Έχουν χάσει την πρόσβαση σε γέφυρες, βασίζονται σε πορθμεία και χρειάζονται απεγνωσμένα πυρομαχικά, τρόφιμα και προμήθειες από την Κριμαία» δήλωσε.
«Η Ρωσία βρίσκεται στρατηγικά σε πιο δεινή κατάσταση από ό,τι ήταν στην αρχή της εβδομάδας» πρόσθεσε.
Η απώλεια του Χάρκοβο ήταν μια σημαντική ηθική και υλικοτεχνική οπισθοδρόμηση για τη Ρωσία και η απώλεια του Λάιμαν έκοψε μια άλλη υλικοτεχνική διαδρομή, η οποία «τους επέφερε ένα σοβαρό πλήγμα».
«Όποτε η Ρωσία προσπάθησε να διαλύσει τις δυνάμεις της, πάντα αποτύγχανε, αλλά η Ουκρανία ήταν σε θέση να διατηρήσει επιθέσεις στο Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ και τη Χερσώνα ταυτόχρονα. Μπορεί τώρα να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στη Ζαπορίζια» επεσήμανε.
Ο Ραμάνι υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί «μεγάλη ανησυχία» για τη Ρωσία, καθώς η Ουκρανία μπορεί να έχει περισσότερο έδαφος από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο μέχρι να φτάσουν 20.000 στρατιώτες της στην πρώτη γραμμή. «Οι δυνάμεις της Ρωσίας μπορεί να μην έχουν επαρκείς γραμμές ανεφοδιασμού για να τροφοδοτηθούν και να εξοπλιστούν».
Meanwhile in Crimea:
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) October 8, 2022
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις