Θησείο: Ανακατασκευάστηκε η ιστορική πλατεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης – Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν
Ο Δήμος Αθηναίων μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων έκτασης δύο στρεμμάτων προχώρησε στην ανακατασκευή της ιστορικής πλατείας του Θησείου.
- «Αίμα, ιδρώτας και δάκρυα» – Έκθεση κόλαφος της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
- City break προορισμός η Αθήνα - Πόσο απέχει από Λονδίνο
Στην καρδιά της πόλης, στο αρχαιολογικό κέντρο μία από τις σημαντικότερες και πολυσύχναστες πλατείες, αυτή του Θησείου, αλλάζει όψη.
Στο πλαίσιο αναμόρφωσης των γειτονιών της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων έκτασης δύο στρεμμάτων προχώρησε στην ανακατασκευή της ιστορικής πλατείας του Θησείου.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε δήλωση του επισημαίνει: «Με μικρά έργα μεγάλης αξίας βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των Αθηναίων. Η πλατεία Θησείου, σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία της πρωτεύουσας, μετά τις παρεμβάσεις στις υποδομές και το πράσινο, εναρμονίζεται – πλέον – με τον ευρύτερο ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο που, όμως, χάρη στην απλότητα του σχεδιασμού του αντιπροσωπεύει την αυθεντική Αθήνα, αυτήν που για πολλά χρόνια παρέμενε κρυμμένη».
Ο σχεδιασμός και οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν
Με έμφαση στην εναρμόνιση με το περιβάλλον, ο σχεδιασμός βασίστηκε στα απλά σχήματα και τα φυσικά υλικά αλλά και στην επανάχρηση παλαιών πολύτιμων υλικών όπως τα μαρμάρινα κράσπεδα. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε κήπος αποτελούμενος από μεσογειακά φυτά και εγκαταστάθηκε νέος φωτισμός.
Σε δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτηριακών Υποδομών, Βασίλης Αξιώτης, τονίζει: «Η πλατεία Θησείου είναι ένα ακόμη έργο που υλοποιήθηκε με σεβασμό στο περιβάλλον, στον χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Συνεχίζουμε να αναμορφώνουμε πάρκα και πλατείες, προσθέτοντας κάθε μέρα περισσότερα τετραγωνικά αναβαθμισμένου ελεύθερου χώρου στο κέντρο και τις γειτονιές.
Ο χώρος της πλατείας οργανώθηκε σε τρία επίπεδα, αξιοποιώντας τη φυσική κλίση του εδάφους στο σημείο εκείνο. Στο υψηλότερο επίπεδο, κεντρικό στοιχείο αποτελεί το γλυπτό του βασιλιά Θησέα, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Γεώργιο Βιτάλη το 1868 και επανατοποθετήθηκε στο σημείο το 2008. Στη βάση του διαμορφώνεται κυκλικός χώρος χαμηλής φύτευσης ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από πατημένο χώμα που λειτουργεί ως σημείο στάσης και περιπάτου. Στο επίπεδο αυτό, για την εύκολη πρόσβαση των ΑμΕΑ τοποθετήθηκε ράμπα, η οποία συνδέεται με την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου. Στο μεσαίο επίπεδο δημιουργήθηκαν δύο μεγάλα παρτέρια με μεσογειακά φυτά. Στο κέντρο του επιπέδου εγκαταστάθηκε ακόμη μία ραμπόσκλα, διευκολύνοντας την πρόσβαση από το ψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο της πλατείας. Το χαμηλότερο επίπεδο καλύπτεται από πατημένο χώμα και μεμονωμένα καθιστικά σε κύβους, αποτελώντας και αυτό σημείο στάσης και περιπάτου.
Ο φωτισμός που χρησιμοποιήθηκε ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας των διερχομένων, αναδεικνύει την πλατεία καθώς ταυτόχρονα συμβάλλει στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και την οικονομία.
Στο σχεδιασμό και στη μελέτη για την αναβάθμιση της πλατείας Θησείου προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ο Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος, ο οποίος σε δήλωση του αναφέρει: « Όταν πριν από πολλά χρόνια μου ζητήθηκε να υποβάλω πρόταση για την αναβάθμιση αυτής της μικρής, αλλά πολύ σημαντικής πλατείας, θεώρησα χρέος και τιμή μου να το κάνω αφιλοκερδώς. Μάλιστα, με προθυμία θα το ξανακάνω και μελλοντικά εφόσον μου ζητηθεί να παραθέσω τη συμβουλή μου σε οτιδήποτε αφορά το συνολικό έργο της περιοχής, που μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε μελετήσει στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Το σημερινό αποτέλεσμα εναρμονίζεται με τη διαμόρφωση του πεζοδρόμου της Αποστόλου Παύλου, μοιάζοντας να είναι η φυσική του κατάληξη. Ωστόσο, είναι σημαντικά αυτά που μένουν ακόμη να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής και κυρίως για την ανάδειξη του πνεύματος του ιστορικού αρχαιολογικού τοπίου, η οποία κρίνεται επιτακτική».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις