Ο «απερχόμενος» και η «δεύτερη εντολή»: Το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα
Σύγκρουση αφηγημάτων
Δύο διαφορετικά αφηγήματα σε απόλυτη σύγκρουση μεταξύ τους για τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ ανέπτυξαν σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στην Πέλλα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συνέχιση και ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου
Στο ιδιότυπο αυτό μπρα ντε φερ σήμερα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη νοηματοδότηση του χρόνου που απομένει μέχρι τις εκλογές, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι θέλει να συνεχίσει διεκδικώντας την επανεκλογή του για να ολοκληρώσει το κυβερνητικό έργο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι δίνει μάχη με το χρόνο ως απερχόμενος πρωθυπουργός.
- Διαβάστε επίσης Οι κινήσεις της Αθήνας απέναντι στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων
- Διαβάστε επίσης ΔΝΤ: Ανεβάζει στο 5,2% τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη στο 2022, προσγείωση στο 1,8% το 2023
Εν ολίγοις το αφήγημα που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης ήταν πως ο τέταρτος χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ βρίσκει σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα από ότι ήταν το 2019 καθώς όπως ανέφερε, παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση τήρησε της προεκλογικές της δεσμεύσεις και πρόσθεσε πως την άνοιξη του 2023 «οι Έλληνες πολίτες θα μας δώσουν τη δεύτερη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα, καμία επιστροφή σε ένα παρελθόν το οποίο θέλουμε ανεπιστρεπτί όλοι μας να το ξεχάσουμε»
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας πλέον ότι είναι απερχόμενος, ότι δεν έχει καμία ελπίδα επανεκλογής, αγωνιά να κερδίσει χρόνο. Όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας».
Αγωνιά να κερδίσει χρόνο
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας προσέδωσε συγκεκριμένο περιεχόμενο στο τι εννοεί όταν λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης αγωνιά να κερδίσει χρόνο, σημειώνοντας ότι θέλει «να πετύχει την συγκάλυψη, το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου των παρακολουθήσεων, όσο και για να προλάβει να ελέγξει την κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας».
Αναλυτικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία στην Πέλλα και σε σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Έδεσσα σημείωσε χαρακτηριστικά:
Σε καλύτερη κατάσταση η Ελλάδα από ότι ήταν το 2019
«Εισερχόμαστε πια στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης, πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι παρά τις πολύ μεγάλες κρίσεις οι οποίες μάς προέκυψαν, έχουμε οδηγήσει το σκάφος της πατρίδας με ασφάλεια μέσα από πολύ φουρτουνιασμένα νερά.
»Και η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2019, όταν ήρθαμε στα πράγματα. Και θέλω να σάς διαβεβαιώσω ότι αυτόν τον αγώνα, να στηρίζουμε την κοινωνία στα δύσκολα, να στεκόμαστε κοντά στις παραγωγικές, στις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, στους αγρότες μας οι οποίοι τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν εδώ στην τοπική οικονομία, στους επιχειρηματίες μας, στους εργαζόμενους, θα συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».
Στήριξη της κοινωνίας
«Ναι, είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης παγκόσμιας κρίσης. Κανείς δεν θα φανταζόταν ένα χρόνο πριν ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με το φάσμα ενός πολέμου στην Ευρώπη, ενός πολέμου ο οποίος έχει προκαλέσει, εκτός από την ανείπωτη τραγωδία της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, και μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, μια έξαρση του πληθωρισμού παγκόσμια. Μάς έχει υποχρεώσει όλους στην αναδιάταξη των δυνάμεών μας και στη στροφή των προτεραιοτήτων μας στη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε.
»Είμαστε, όμως, σε θέση να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ακριβώς επειδή η οικονομία μας υπεραποδίδει, επειδή έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, επειδή έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες να μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα που θα το έχουν περισσότερο ανάγκη με ένα ακόμα έκτακτο επίδομα».
«Από το 2023 θα προχωρήσουμε στις πρώτες αυξήσεις των συντάξεων εδώ και πολλά χρόνια και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους συμπολίτες μας, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, έτσι ώστε να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων, που δοκιμάζονται εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης».
Τηρούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις παρά τις δυσκολίες
«Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα δεσμεύτηκα στη συμφωνία αλήθειας την οποία είχα ζητήσει να συνυπογράψουμε με τους Έλληνες πολίτες προεκλογικά. Και οι πολίτες μας πιστώνουν και μας αναγνωρίζουν ότι παρά τις δυσκολίες ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Είπαμε ότι θα μειώσουμε φόρους, τους μειώσαμε. Είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, τις δημιουργήσαμε. Είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδος στην περιοχή και στην Ευρώπη και σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν, γιατί επενδύσαμε στην άμυνά μας, επενδύσαμε στις συμμαχίες μας.
»Και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ακριβώς αυτήν την σχέση εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να την αμφισβητήσει. Και όταν έρθει η ώρα, το 2023, στη λήξη της θητείας μας, και ξαναθέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού την κρίσιμη απόφαση για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι Έλληνες πολίτες θα μας δώσουν τη δεύτερη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα, καμία επιστροφή σε ένα παρελθόν το οποίο θέλουμε ανεπιστρεπτί όλοι μας να το ξεχάσουμε».
Συγκάλυψη υποκλοπών και έλεγχων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Από την δική του πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για ακόμα μια φορά λέγοντας ότι αποτελεί «πολιτική επιλογή Μητσοτάκη η απουσία ελέγχων για την αισχροκέρδεια και η διατήρηση της υψηλής φορολόγησης σε τρόφιμα και καύσιμα».
Κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «απερχόμενο Μητσοτάκη», ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την «συγκάλυψη» του σκανδάλου των υποκλοπών και προκειμένου «να ελέγξει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διεθνή συγκυρία, για την τουρκική προκλητικότητα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς και για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.
Επιλογή Μητσοτάκη η αισχροκέρδεια
Αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης με δραματικά αποτελέσματα και με τη χώρα να είναι από τις ακριβότερες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια τόνισε ότι «οφείλεται στην επιλογή Μητσοτάκη η ΔΕΗ να γίνει πρωταγωνιστής της αισχροκέρδειας. Και ένα χρόνο τώρα, να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της».
Ζήτημα πολιτικής επιλογής σημείωσε, είναι η πλήρης απουσία ελέγχων στην αγορά την ώρα που ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%, καθώς και η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας μίλησε για λεηλασία της μεσαίας τάξης αλλά και των χαμηλών στρωμάτων που πλήττονται κυρίως από τους έμμεσους φόρους προκειμένου «να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις, που στην πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας χρέωσε στην «κυβέρνηση Μητσοτάκη πορεύεται με έλλειμμα στρατηγικής απέναντι στην προκλητικότητα Ερντογάν» και «δεν τολμά καν να θέσει ζήτημα κυρώσεων αν η Τουρκία αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόσο ο Ερντογάν θα αποθρασύνεται».
Καμία ελπίδα επανεκλογής
Σε αυτό το φόντο ο κ. Τσίπρας είπε σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις: «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας πλέον ότι είναι απερχόμενος, ότι δεν έχει καμία ελπίδα επανεκλογής, αγωνιά να κερδίσει χρόνο. Όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας.
»Τόσο για να πετύχει την συγκάλυψη, το κουκούλωμα του μεγάλου σκανδάλου των παρακολουθήσεων, όσο και για να προλάβει να ελέγξει την κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των ευρωπαϊκών πόρων, με όρους απόλυτης αδιαφάνειας.
»Απέναντι σε αυτή την επιλογή Μητσοτάκη να κερδίσει χρόνο, οφείλουμε να επαγρυπνούμε, αλλά οφείλουμε και να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό. Για να βαθύνουμε τη κομματική ανασυγκρότηση. Για να ετοιμάσουμε ανανεωμένα και ισχυρά ψηφοδέλτια παντού. Για να οργανώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις στη βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιλογών. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε αγώνα, την οργή σε ελπίδα αλλαγής.
»Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και μόνον έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε την πολιτική αλλαγή μια ώρα αρχύτερα, παρά τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν».
Να γίνει κυρίαρχο το δικό μας δίλημμα
«Να γίνει κυρίαρχο το δικό μας δίλημμα: Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στην αδικία και τον αυταρχισμό», ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Ο κ. Ανδρουλάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία συζητήθηκε η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενόψει των εκλογών του 2023 και έγινε ενημέρωση για τους βασικούς άξονες του προγράμματος που έχει επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας, υπό τον Νίκο Χριστοδουλάκη, τόνισε ότι «πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με ένα λόγο διακριτό, βαθιά προοδευτικό και αξιακό».
Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της πολιτικής αυτονομίας θα είναι ζητήματα αιχμής γιατί, όπως είπε, «η πολιτική αυτονομία δεν είναι μια ρητορική θεώρηση, είναι μια πολιτική στάση, ένας αυτόνομος προγραμματικός λόγος και μια αξιακή στάση απέναντι σε έναν τοξικό δικομματισμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι «η χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας», ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ανέφερε πως οι πολίτες της χώρας μπορούν στις επόμενες εκλογές να επιλέξουν θετικά, ένα «γνήσια προοδευτικό» κυβερνητικό πρόγραμμα. Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πώς «δεν είναι ένα ειδικό θέμα, αλλά μια συνολική κουλτούρα διακυβέρνησης: Από τη λειτουργία της ΕΥΠ έως τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, που υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις