ΗΠΑ για συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ: Η ενέργεια πρέπει να είναι εργαλείο ασφάλειας και όχι σύγκρουσης
Οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη τους για τα θαλάσσια σύνορα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «η ενέργεια — ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο — θα πρέπει να χρησιμεύει ως εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και όχι ως εργαλείο σύγκρουσης».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι μετά από αρκετούς μήνες διαμεσολάβησης, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη τους για τα θαλάσσια σύνορα. Όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, «η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τις δύο κυβερνήσεις προβλέπει την ανάπτυξη ενεργειακών πεδίων προς όφελος και των δύο χωρών, δημιουργώντας τις βάσεις για μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή και αξιοποιώντας νέους ζωτικούς ενεργειακούς πόρους για τον πλανήτη.
Διαβάστε επίσης: Λίβανος: Το Ισραήλ δημιουργεί κρίση σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα
»Είναι πλέον κρίσιμο όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εργαστούν προς την υλοποίηση της. Η συμφωνία προστατεύει επίσης την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ που είναι κρίσιμα για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης.
»Παρέχει στον Λίβανο την δυνατότητα να αρχίσει την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Και προωθεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού σε μια πιο σταθερή, ευημερούσα και ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με μειωμένους κινδύνους νέων συγκρούσεων».
Συμφωνία παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη τη συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ χαιρετίστηκε και από την Αθήνα, με την ανακοίνωση να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι«η Συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων».
Το ΥΠΕΞ υπογράμμισε με το βλέμμα και στην Τουρκία υπογραμμίζει ότι η συμφωνία Ισράηλ – Λιβάνου «καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Σημειώνει δε ότι «αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ υπενθύμιζε ότι «η Ελλάδα έχει συνάψει ήδη δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
- Προβληματίζει η αύξηση του εργατικού κόστους στις ΗΠΑ – Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
- Πτώση του Brent στα 60 δολ. επί Τραμπ «βλέπει«» η Citi
- Φαστ φουντ: Δύσκολοι καιροί για αλυσίδες ταχυφαγείων
- Καμπανάκι για την επάρκεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο – Πόσο θα χρειαστεί να πληρώσει
- Βαθμολογία UEFA: Πάλι μόνος του ο Ολυμπιακός – Που βρίσκεται η Ελλάδα
- Η Λάτσιο πήρε το «θρίλερ» με την Πόρτο στις καθυστερήσεις (2-1) – Έκαναν το 4Χ4 οι λατσιάλι