TikTok: H εταιρεία παίρνει προμήθεια 70% από πρόσφυγες που εκλιπαρούν για βοήθεια
Εδώ και μερικούς μήνες, η ροή αναρτήσεων στο TikTok έχει γεμίσει ζωντανές μεταδόσεις οικογενειών από προσφυγικούς καταυλισμούς στη Συρία.
Απελπισμένες οικογένειες προσφύγων στη Συρία εκλιπαρούν για οικονομική βοήθεια μέσω του TikTok, όμως η κινεζική πλατφόρμα κρατά ως προμήθεια το 70% των δωρεών, αποκαλύπτει πολύμηνη έρευνα του BBC.
Εδώ και μερικούς μήνες, η ροή αναρτήσεων στο TikTok έχει γεμίσει ζωντανές μεταδόσεις οικογενειών από προσφυγικούς καταυλισμούς, με αρκετούς χρήστες να δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και άλλους να υποψιάζονται απάτη.
Διαβάστε επίσης: Ενημέρωση από το TikTok; Μάλλον δεν είναι καλή ιδέα
Ρεπόρτερ του BBC πέρασαν πέντε μήνες ερευνώντας το θέμα και εντόπισαν «μεσάζοντες» που ανοίγουν προφίλ για λογαριασμό προσφύγων και τους προσφέρουν κινητά τηλέφωνα για ζωντανές μεταδώσεις.
Οι μεσάζοντες δήλωσαν ότι εργάζονται με πρακτορεία που χρηματοδοτεί το TikTok σε όλο τον κόσμο για εξασφαλίσει περισσότερες ζωντανές μεταδώσεις και να αυξήσει τον χρόνο που περνούν οι χρήστες στην πλατφόρμα.
Στους καταυλισμούς που επισκέφθηκε το BBC, παιδιά που ζουν σε σκηνές μεταδίδουν ζωντανό βίντεο για ώρες και εκλιπαρούν για ψηφιακά δώρα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρώσουν μέσω της εφαρμογής.
Η ByteDance, η κινεζική εταιρεία στην οποία ανήκει το TikTok, υποστήριξε ότι αυτού του είδους οι μεταδώσεις δεν επιτρέπονται στην πλατφόρμα, και διαβεβαίωσε ότι η προμήθεια που χρεώνει στα ψηφιακά δώρα είναι λιγότερο από 70%. Δεν διευκρίνισε όμως ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό και τελικά διαψεύστηκε από το ρεπορτάζ.
Ψηφιακά δώρα
Η Μόνα Αλί Αλ-Καρίμ και οι έξι κόρες της βγαίνουν live στο TikTok για ώρες κάθε μέρα. Κάθονται μέσα στη σκηνή τους και επαναλαμβάνουν τις λίγες αγγλικές φράσεις που ξέρουν για να ζητήσουν βοήθεια.
Η Μόνα λέει ότι ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή και χρειάζεται τώρα χρήματα για χειρουργική επέμβαση στην τυφλή κόρη της Σαρίφα.
Οι χρήστες μπορούν να τους στέλνουν ψηφιακά «δώρα», όπως εικονικά τριαντάφυλλα που κοστίζουν μερικά σεντ ή εικονικά λιοντάρια των 500 δολαρίων. Το TikTok ενθαρρύνει αυτές τις δωρεές ως ανταμοιβή για τους δημιουργούς περιεχομένου.
Η έρευνα του BBC σε 30 λογαριασμούς που μεταδίδουν ζωντανά έδειξε ότι ορισμένοι λογαριασμοί προσφύγων δέχονταν δώρα αξίας άνω των 1.000 δολαρίων ανά ώρα.
Ρεπόρτερ του BBC στη Συρία επικοινώνησε με πρακτορείο που συνεργάζεται με το TikTok υποκρινόμενος ότι ζει σε προσφυγικό καταυλισμό. Απέκτησε λογαριασμό και έλαβε δώρα αξίας 106 δολαρίων από συνεργάτη του στο Λονδίνο.
Ο ρεπόρτερ όμως έλαβε μόνο 33 δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι το TikTok κράτησε το 69%. Επιπλέον, από τα 33 δολάρια αφαιρέθηκε 10% ως προμήθεια για την εξαργύρωση των δώρων, ενώ το 35% ήταν η αμοιβή του μεσάζοντα, κάτι που σημαίνει ότι από τα 106 δολάρια της αρχικής δωρεάς ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού έλαβε μόνο 19 δολάρια.
Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του TikTok, οι χρήστες που μεταδίδουν ζωντανό βίντεο δεν επιτρέπεται να ζητούν οι ίδιοι δώρα με άμεσο τρόπο και είναι υποχρεωμένοι «να προλαμβάνουν την πρόκληση βλάβης ή την εκμετάλλευση» ανηλίκων, όπως τα παιδιά στους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Όταν το BBC χρησιμοποίησε σύστημα της πλατφόρμας για να καταγγείλει 30 λογαριασμούς με παιδιά που ικέτευαν για βοήθεια, η εταιρεία απάντησε ότι δεν υπήρχε παραβίαση των όρων χρήσης. Όταν τελικά το BBC επικοινώνησε απευθείας με την ByteDance, και οι 30 επίμαχοι λογαριασμοί μπλοκαρίστηκαν.
«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πληροφορίες και τις καταγγελίες που μας παρουσίασε το BBC και λάβαμε άμεσα και δραστικά μέτρα» ανακοίνωσε η εταιρεία.
«Αυτού του είδους το περιεχόμενο δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα μας, και ενισχύουμε περαιτέρω τις παγκόσμιες πολιτικές μας.
Σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει η εταιρεία Sensor Tower, το TikTok είχε έσοδα άνω των 6,2 δισ. δολαρίων από δαπάνες εντός της εφαρμογής από το λανσάρισμά της το 2017.
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του