Περίπου 3,4 εκατ. Έλληνες πολίτες στη διάρκεια του 2021 είχαν πρόσβαση σε 80 θεραπείες της Novartis κερδίζοντας 31.385 ποιοτικά χρόνια ζωής (QALYs – ποιοτικά προσαρμοσμένα έτη ζωής) μετά τη θεραπεία τους.

Η αποτίμηση της κοινωνικής – πολλαπλασιαστικής αξίας των θεραπειών αυτών – μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο ΑΕΠ της χώρας – έφτασε τα 823,5 εκατ. δολ. το 2021 και τα 658 εκατ. δολ. το 2020, σύμφωνα με την Έκθεση Αποτίμησης της Κοινωνικής, Περιβαλλοντικής και Οικονομικής Επίδρασης που εκπόνησε το Ινστιτούτο WifOR για λογαριασμό της εταιρείας.

Το στοιχείο αυτό περιλαμβάνεται στην 6η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 και 2021 της Novartis Hellas. Η έκθεση περιλαμβάνει αναλυτικά τις ενέργειες και τις επιδράσεις της εταιρείας κατά την προηγούμενη διετία, με πλήρη ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κριτηρίων διακυβέρνησης (ESG). Εκτενής αναφορά γίνεται στον τρόπο με τον οποίο η Novartis Hellas, στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους ασθενείς και τους ανθρώπους της, στις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία Covid-19.

Στη διάρκεια του 2021, η εταιρεία πραγματοποίησε 72 κλινικές μελέτες ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ, με 718 συμμετέχοντες, καθώς και 6 προγράμματα υποστήριξης ασθενών – πρόσβασης με 2.901  ωφελούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι άμεσες επενδύσεις της εταιρείας για τη διετία 2020-2021 ξεπέρασαν τα 468 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν συνολικά 1.726 άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας της, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Σε επίπεδο της Εταιρικής Υπευθυνότητας, η έκθεση για το 2020-2021 τεκμηριώνει την προσήλωση της Novartis Hellas στους ανθρώπους της, στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, των ενώσεων ασθενών και στο περιβάλλον.

Εργαζόμενοι

Υπογραμμίζοντας τη συνεχή δέσμευση της εταιρείας στη διαφορετικότητα και στη συμπερίληψη, η έκθεση αποτυπώνει ότι το 63,73% των θέσεων αυξημένης ευθύνης καταλαμβάνονται από γυναίκες. Παράλληλα, με σκοπό τη διαρκή διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος, όπου όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως να μπορούν να εμπνέονται και να εξελίσσονται, η Novartis Hellas πραγματοποίησε πάνω από 39.000 ώρες εκπαίδευσης, είτε εσωτερικά είτε  μέσω κορυφαίων παρόχων. Επίσης, με απώτερο σκοπό την προστασία της υγείας των εργαζομένων κατά την διάρκεια της πανδημίας, εφαρμόστηκε υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Ενώσεις ασθενών-Τοπική κοινωνία

Κατά τη διετία 2020-2021 το πρόγραμμα για την ολιστική υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) και με την υποστήριξη των Συλλόγων «Άλμα Ζωής» συμπλήρωσε πάνω από 2.800 εγγραφές. Υλοποιήθηκε το European Patient Innovation Summit, με στόχο την ενδυνάμωση των φορέων ασθενών στο διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον και 110 εκπρόσωποι από 38 ενώσεις ασθενών συμμετείχαν στο διαδραστικό Ψηφιακό Σεμινάριο Ενδυνάμωσης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων που διοργάνωσε η εταιρία τοπικά. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Φτερά», που εστιάζει στην υποστήριξη των νέων ταλέντων, 100 απόφοιτοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Digital Skills σε συνεργασία με το Foundation, 8 νέοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης διάρκειας 18 μηνών, ενώ υποστηρίχθηκε και ο θεσμός «Falling Walls Lab Greece», ένα διεθνές φόρουμ για τη νέα γενιά καινοτόμων, πρωτοπόρων, δημιουργών και οραματιστών.

Περιβάλλον

Η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παραμένει σημαντική προτεραιότητα για την εταιρεία. Το 2021 ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση όλων των πλαστικών μιας χρήσης από τις εγκαταστάσεις της, ενώ είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση του στόλου συμβατικών οχημάτων της εταιρείας με αντίστοιχα προηγμένης τεχνολογίας.