Οι ινδικές αρχές ανέστειλαν την παραγωγή ενός σιροπιού για τον βήχα σε εργοστάσιο της εταιρείας Maiden Pharmaceuticals, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Χαριάνα της Ινδίας σήμερα, αφού έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκάλυψε ότι το φάρμακο αυτό ενδέχεται να συνδέεται με τον θάνατο δεκάδων παιδιών στη Γκάμπια.

Ο Ανίλ Βιζ δήλωσε ότι οι αρχές έλεγξαν εργοστάσιο της εταιρείας Maiden στην πόλη Σονεπάτ και εντόπισαν 12 παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή στο εργοστάσιο αυτό ανεστάλη.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden για τον βήχα και την καταρροή, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η αστυνομία της Γκάμπια σε μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε χθες, Τρίτη, ανέφερε ότι ο θάνατος 69 παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνδεόταν με τα σιρόπια για τον βήχα που παρασκευάστηκαν στην Ινδία και εισήχθησαν στη χώρα μέσω μιας εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά τέτοιου είδους περιστατικά που αφορά φάρμακα από την Ινδία, μια χώρα που έχει χαρακτηριστεί «το φαρμακείο του κόσμου».

Ξεκίνησαν οι ελέγχοι

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Moneycontrol μετέδωσε νωρίτερα, επικαλούμενος τον αρμόδιο για τον έλεγχο των φαρμάκων του κρατιδίου Χαριάνα, ότι η εταιρεία Maiden δεν είχε προχωρήσει σε έλεγχο ποιότητας στην προπυλενογλυκόλη, τη διαιθυλενογλυκόλη και την αιθυλενογλυκόλη που χρησιμοποίησε για την παρασκευή των σιροπιών, ενώ κάποιες παρτίδες της προπυλενογλυκόλης δεν ανέφεραν ημερομηνία παραγωγής και λήξης.

Η διαιθυλενογλυκόλη και αιθυλενογλυκόλη είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως αντιψυκτικά και σε υγρά για τα φρένα και για άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως και ως μια πιο φθηνή εναλλακτική για τη γλυκερίνη σε κάποια φαρμακευτικά προϊόντα.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι και τα τέσσερα φάρμακα της Maiden που έχουν σταλεί στη Γκάμπια ελέγχονται από ομοσπονδιακό εργαστήριο. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού «θα ορίσουν τη μελλοντική πορεία των ενεργειών και θα αποσαφηνίσουν τα ευρήματα του ΠΟΥ».

Τα σιρόπια έχουν λάβει έγκριση για εξαγωγή μόνο στη Γκάμπια, επεσήμαναν οι ινδικές αρχές, αν και ο ΠΟΥ σημείωσε ότι ενδέχεται να έχουν πάει και σε άλλες χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ