ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει να γίνει
«Η Ατλαντική Συμμαχία πολεμάει με την ουκρανική πλευρά στον πόλεμο της Ουκρανίας», λέει το Κρεμλίνο
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
H Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει.
Αυτό διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στην Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές της Μόσχας για χρήση πυρηνικών, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και είναι εκεί για να αποτρέψει συγκρούσεις, να αποτρέψει έναν πόλεμο. Γι’ αυτό έχουμε ενισχύσει την αποτροπή μας, για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ρωσία ότι είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους». Προσέθεσε ότι η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία «θα έχει σκληρές συνέπειες».
«Παρακολουθούμε στενά την ρωσική στάση σε σχέση με τα πυρηνικά, δεν έχουμε δει αλλαγές, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση διότι οι πυρηνικές απειλές και ρητορική από τη Ρωσία είναι επικίνδυνες», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
- Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το στοιχείο που θα κρίνει την έκβαση του πολέμου – Το κρίσιμο δίλημμα του Κιέβου
Για τη Λευκορωσία
Σχετικά με την εμπλοκή της Λευκορωσίας, επισήμανε ότι «ο Λουκασένκο πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τις ρωσικές προσπάθειες στον πόλεμο». Επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση της ομάδας σχεδιασμού του ΝΑΤΟ που αφορά στα πυρηνικά, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για μία συνάντηση ρουτίνας που έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό και κατά την οποία θα θέσουμε πως θα συνεχιστεί η διαβεβαίωση ότι η αποτροπή του ΝΑΤΟ παραμένει ασφαλής και αποτελεσματική».
Ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας
Αντιπρόσωποι από περισσότερες από 50 χώρες πρόκειται να συζητήσουν σήμερα, στο περιθώριο μας συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας, δύο ημέρες μετά τη βροχή ρωσικών πυραύλων σε πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συνάντηση του ΝΑΤΟ από τότε που η Μόσχα προσάρτησε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες, ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και απηύθυνε συγκαλυμμένες πυρηνικές απειλές – κινήσεις που η συμμαχία έχει χαρακτηρίσει ως σαφή κλιμάκωση του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Ένδειξη αδυναμίας»
Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας ένδειξη αδυναμίας και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεμένει από εναλλακτικές λύσεις.
«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι σε θέση να σημειώσουν πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία στην πραγματικότητα χάνει στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
«Η Ουκρανία έχει τη δυναμική και συνεχίζει να σημειώνει σημαντικά κέρδη, ενώ η Ρωσία καταφεύγει όλο και περισσότερο σε φρικτές και αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων και κρίσιμων υποδομών», πρόσθεσε.
Ενίσχυση από τη Γερμανία
Την Τρίτη, η Ουκρανία παρέλαβε το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM που υποσχέθηκε να προμηθεύσει η Γερμανία, δήλωσε πηγή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το σύστημα IRIS-T της Γερμανίας ήταν ένα ακόμη σημάδι της δέσμευσης να παράσχει αεράμυνα στην Ουκρανία, πριν από τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις του Πούτιν στη χώρα.
- Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά αν χρειαστεί για την προστασία του Ντονμπάς, λέει ο Μετβέντεφ
Προστασία των υποδομών
Οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream που διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα συνέβαλαν στην αύξηση των εντάσεων, αν και παραμένει ασαφές ποιος βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις.
Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε την Τρίτη τη Μόσχα ότι θα αντιμετωπίσει τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές των συμμάχων με μια «ενιαία και αποφασιστική απάντηση».
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε να ενισχύσει την προστασία των κρίσιμων υποδομών, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη διπλασιάσει την παρουσία του στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα σε περισσότερα από 30 πλοία που υποστηρίζονται από αεροσκάφη και υποθαλάσσιες δραστηριότητες.
Αντίδραση του Κρεμλίνου
Στο μεταξύ, αντιδρώντας σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανέφερε ότι μια νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν «μια ήττα για όλους εμάς», το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι αναφορές αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Ατλαντική Συμμαχία πολεμάει με την ουκρανική πλευρά στην σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης ότι η ρητορική δυτικών ηγετών για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι επιζήμια και προκλητική.
«Εκφράζουμε την λύπη μας όπως κάθε μέρα για το γεγονός ότι δυτικοί αρχηγοί κρατών επιδίδονται καθημερινά σε μια πυρηνική ρητορική», σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η πρακτική αυτή είναι «προκλητική».
Συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν;
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε επίσης ότι δεν έχει γίνει καμία απόπειρα από τις δύο πλευρές για να συζητηθεί μια πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα ο Πεσκόφ σημείωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η Ομάδα των Επτά (G7) θα καταστήσει «το καθεστώς του Κιέβου» υπόλογο για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.
Οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν χθες να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη στην Ουκρανία, προσθέτοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις συνομιλίες τους ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έχει σοβαρές συνέπειες.
Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης σήμερα ότι δεν υπάρχει «νέο κύμα» επιστράτευσης στη Ρωσία, μετά τις αναφορές κάποιων περιφερειακών αξιωματούχων ότι αυξάνουν τις προσπάθειες επιστράτευσης, και είπε στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν μεμονωμένα τους περιφερειακούς κυβερνήτες αναφορικά με τα σχέδιά τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις