Αθήνα: Υπουργική συνάντηση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών
Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Μείωση Κινδύνου Καταστροφών του Οργανισμού, που γίνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Η εμβάθυνση της συνεργασίας για τη θωράκιση των κοινωνιών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ενάντια στις συνέπειες του καύσωνα, της ξηρασίας και των πυρκαγιών θα βρεθεί στο επίκεντρο της υπουργικής συνάντησης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, που διοργανώνεται στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του διαλόγου για τον οδικό Χάρτη Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών.
Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Μείωση Κινδύνου Καταστροφών του Οργανισμού και, όπως σημειώνει το υπουργείο, «είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας φιλοξενεί αντίστοιχη εκδήλωση σε υπουργικό επίπεδο».
Διαβάστε επίσης: Ελβετία: Λιώνουν οι παγετώνες (σοκαριστικές εικόνες)
Κοινή στρατηγική
Στη συνάντηση το «παρών» θα δώσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, Mami Μizutori.
Θα συμμετάσχουν, επίσης, υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από όλες της χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα, από Αίγυπτο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Μαυροβούνιο, Παλαιστίνη, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ θα εκπροσωπηθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ένωση για τη Μεσόγειο.
Σκοπός της συνάντησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και η διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραίες θερμοκρασίες, ξηρασία και καύσωνες, αποτρέποντας παράλληλα την εκδήλωση πυρκαγιών.
«Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση των εθνικών σχεδίων δράσης, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η δημιουργία σχέσεων ενισχυμένη συνεργασίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών στην περιοχή, την οποία, η πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζει ως «hotspot» της κλιματικής αλλαγής», τονίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Θύμα» της κλιματικής κρίσης η Ανατολική Μεσόγειος
«Και φέτος, αρκετές μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μας, γνώρισαν παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, με αποτέλεσμα καταστροφικές πυρκαγιές», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Και προσέθεσε ότι, «φέτος στην Ευρώπη, οι καμένες εκτάσεις είναι τέσσερις φορές περισσότερες από τον μέσο όρο. Η Ανατολική Μεσόγειος πλήττεται πλέον με τραυματικό τρόπο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή μας θα είναι περίπου 20% υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά τις επόμενες δεκαετίες».
Ακόμη, ο υπουργός επισήμανε ότι η στοχευμένη δράση είναι απαραίτητη και η από κοινού δράση είναι μονόδρομος. «Κανείς δεν μπορεί μόνος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας να διοργανώνει την υπουργική συνάντηση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του Διαλόγου για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών. Αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης», σημείωσε.
«Είμαι βέβαιος ότι η συνάντηση θα αποτελέσει μια αξιοσημείωτη ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή και να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα συνεργειών στην ευρύτερη γειτονιά μας, γιατί μόνο από κοινού μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μόνο μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας απέναντι στις προκλήσεις», κατέληξε ο υπουργός.
Εκτός της συνάντησης των αρμοδίων υπουργών και εκπροσώπων τους, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια (workshops) με συμμετοχή των εθνικών εκπροσώπων αρμόδιων για την εφαρμογή του Πλαισίου Δράσης Σεντάι για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών, εκπροσώπων των εθνικών φορέων Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του δικτύου πόλεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας MCR2030, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπων οργανώσεων ΑΜΕΑ, της κοινωνίας των πολιτών κ.α.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες των τριών εργαστηρίων θα μεταδίδονται διαδικτυακά από το λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο YouΤube, καθώς και από τον αντίστοιχο λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών (στην αγγλική γλώσσα).
Οι θεματικές που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης είναι:
– Γεφυρώνοντας το κενό ανάμεσα στις εθνικές και τοπικές πολιτικές ανθεκτικότητας.
– Σενάρια και προβολές της κλιματικής αλλαγής στη λεκάνη της Μεσογείου.
– Συζητώντας την ευαλωτότητα στον αστικό καύσωνα – Ακούγοντας τις εμπειρίες ειδικών και όσων έχουν πληγεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το αμάξι του και άλλα άτομα ο 33χρονος Γάλλος
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Μ’ οδηγό ένα γραφιά…
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο
- Δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κλάπηκαν από χάκερ το 2024