Ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας με πρωτοβουλία Σολτς
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υπεγράφη κοινή δήλωση 15 χωρών για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας. Μια γερμανική πρόταση που επισπεύδεται εξαιτίας της κλιμάκωσης στο ουκρανικό μέτωπο
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Είχε προετοιμάσει το έδαφος ήδη μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το επανέλαβε πιο πρόσφατα στην ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης από την Πράγα. Ο λόγος για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας ονόματι European Sky Shield Initiative (ESSI), μια πρόταση της Γερμανίας, στην οποία συμφώνησαν σήμερα υπογράφοντας κοινή δήλωση και άλλες 14 νατοϊκές χώρες.
Η πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative αφορά τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης ασπίδας προστασίας πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για την αποτελεσματική προστασία των χωρών που θα συμμετέχουν σε αυτή, προσφέροντας την αμυντική δυνανότητα αναχαίτισης εχθρικών αεροπορικών επιθέσεων, ακόμη και διηπειρωτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: «Υπεράσπιση κάθε εκατοστού των εδαφών του ΝΑΤΟ» το μήνυμα Όστιν
Απώτερος στόχος της ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας είναι να καλυφθούν κενά που ήδη καταγράφονται στη νατοϊκή «ομπρέλα» αεράμυνας πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Κενά δηλαδή που εντοπίζονται κυρίως στον τομέα της αποτροπής επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους ή συστήματα κρουζ.
Γερμανία συν 14 χώρες – πλην της Γαλλίας
Η κλιμάκωση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στο μέτωπο της Ουκρανίας και οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών στο Κίεβο, επιτάσσουν την λήψη μέτρων (και) για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας, για προληπτικούς και πιθανώς αποτρεπτικούς λόγους, όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις της Γερμανίδας υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. «Με αυτόν τον τρόπο, ανταποκρινόμαστε στην κοινή ευθύνη για την ασφάλεια στην ήπειρό μας. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα συνέργειας σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στηρίζουν συγκριμένα οι εξής 14 ευρωπαϊκές χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Ιδιαίτερης βαρύτητας κρίνεται η συμμετοχή πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν εκφράσει επανειλημμένα φόβους για ενδεχόμενη επέκταση της ρωσικής επιθετικότητας στο μέλλον. Από τη λίστα χωρών που συμφώνησαν, απουσιάζει βέβαια η Γαλλία, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι θεωρεί επαρκές το δικό της εθνικό σύστημα αεράμυνας.
Arrow 3, Iris-T, Patriot
Η σχεδιαζόμενη κοινή ευρωπαϊκή ασπίδα θα βασίζεται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με γερμανικά μέσα, στο υπερσύγχρονο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3, ισραηλινής προέλευσης. Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί ραντάρ εδάφους υψηλής απόδοσης και μπορεί να αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς ακόμη και εντός της στρατόσφαιρας.
Στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, αναμένεται επίσης να ενσωματωθούν τόσο το σύστημα Iris-T, το οποίο η Γερμανία μόλις χθες ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει προσεχώς και μάλιστα στην προηγμένη μορφή του στην Ουκρανί, όσο και συστήματα αεράμυνας τύπου Patriot.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις