Εξαγωγές: Η οψιμότητα κρατά πίσω το ακτινίδιο
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου διακινήθηκαν 4.877 τόνοι ακτινιδίων
Αν και η επίσημη σεζόν συγκομιδής της κύριας ποικιλία ακτινιδίων Hayward, τα οποία κατευθύνονται προς εξαγωγή ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, φέτος η παραγωγή παρουσιάζει οψιμότητα περίπου 10 ημερών.
Ειδικότερα, το προϊόν – σύμφωνα με τους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών – δεν έχει ακόμη τα προβλεπόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω του ότι η ωρίμανση των ακτινιδίων παρουσιάζει οψιμότητα τουλάχιστο 10 ημερών, προτείνοντας ως κατάλληλη ημερομηνία συγκομιδής από τις 25 Οκτωβρίου 2022 και μετά.
Διαβάστε επίσης: ΕΔΟΑ: Στα δέντρα κινδυνεύει να μείνει μεγάλο μέρος της παραγωγής ακτινιδίων
Πάντως σε ότι αφορά τις αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν 4.877 τόνοι έναντι 5.744 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Από τις παραπάνω ποσότητες ακτινιδίων, προς Αίγυπτο κατευθύνθηκαν 551 τόνοι (πέρσι 535 τόνοι), την Ισπανία 957 τόνοι (πέρσι 405 τόνοι) και την Ιταλία 952 τόνοι (πέρσι 951 τόνοι).
Όπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, στις ποσότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φορτία για βιομηχανική χρήση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι θα κατευθυνθούν για την χρήση, που προορίζονται και δεν θα διατεθούν προς νωπή κατανάλωση».
Φορτία στην Ολλανδία
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκε η διάθεση στην Ολλανδία ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης, που είχαν αναφερθεί-καταγγελθεί από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων τις προηγούμενες εβδομάδες. Τα ακτινίδια αυτά, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ για την εξαγωγή τους και είχαν διακινηθεί χωρίς να αναγγελθούν στο ΜΕΝΟ. «Ελπίζουμε για συνέχιση της επαγρύπνησης των αρμοδίων υπηρεσιών αναμένοντας και την ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών τόσο των προηγούμενων εβδομάδων όσο και αυτών», τονίζουν.
Παράλληλα, εφίσταται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση».
Συγχρόνως, επισημαίνεται ο κίνδυνος διάθεσης ακατάλληλων προς νωπή κατανάλωση προϊόντων που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας. «Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει αδιάθετο μέρος από την παραγωγή ακτινιδίων από το πλήγμα της φήμης των προϊόντων της σε συνδυασμό με την υποκατανάλωση στις αγορές», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις