Γαλλία: Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε 10% το τρίτο τρίμηνο του 2022 λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας
«Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να πλήττουν ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής οικονομίας», δήλωσε ο Λεμέρ
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά 10% εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους επαγγελματικών ομοσπονδιών.
Ιβηρικός μηχανισμός
«Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να πλήττουν ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής οικονομίας», δήλωσε ο Λεμέρ.
- Διαβάστε επίσης Economist: Oι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση
- Διαβάστε επίσης Ενεργειακή κρίση: Μπλακ άουτ φοβούνται οι Βρετανοί – Οι πολίτες αποθηκεύουν ισοθερμικά εσώρουχα, κεριά και γεννήτριες
Για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ, ο υπουργός ανέλυσε, για άλλη μια φορά, τα δύο μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει: την απλούστευση της επείγουσας ενίσχυσης «φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», που ήδη ισχύει αλλά χρησιμοποιείται πολύ λίγο, καθώς και την εφαρμογή σε ευρωπαϊκή κλίμακα του «ιβηρικού μηχανισμού» που επιτρέπει την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Να καθησυχάσουμε τις αγορές ενέργειας
Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκιούρ επισημαίνοντας τους συνεπαγόμενους κινδύνους μετεγκατάστασης της παραγωγής. Κατά τον ίδιον, προτεραιότητα είναι να καθησυχαστούν οι αγορές ενέργειας με ευρωπαϊκό μηχανισμό, αλλά και να επεκταθεί ο στόχος του γαλλικού σχεδίου βοήθειας των 3 δισεκ. ευρώ:
«Πρέπει να καταφέρουμε να καθησυχάσουμε την ενεργειακή αγορά, όπως κάναμε για τις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2008. Πρέπει να βάλουμε το πακέτο στις 20 και 21 Οκτωβρίου, για να έχουμε μια ευρωπαϊκή συμφωνία, για ένα σύστημα ισπανικού τύπου, για παράδειγμα», δήλωσε σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα, τονίζοντας τα εξής:
«Θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Χρειαζόμαστε τη βιομηχανία για να αποκτήσει πλήρη απασχόληση και να επιτύχει μια απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις