Τσίπρας: Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη – Μητσοτάκης: Ο μηχανισμός δεν επιτρέπει καν υπερκέρδη
Μείωση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης ζήτησε ο Αλεξης Τσίπρας. Το παράδειγμα της Βρετανίας επικαλέστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις επιπτώσεις ενός μη κοστολογημένου προγράμματος. Σφοδρή κόντρα και για τη ΔΕΗ
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Γύρω από τους βασικούς άξονες των επιχειρημάτων που ανέπτυξαν τις πρωτολογίες τους κινήθηκαν οι Αλεξης Τσίπρας και Κυριακος Μητσοτάκης κατά τις δευτερολογίες τους με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωνει την κριτική που του ασκείται για «ειδυλιακή εικόνα», και τον κ. Μητσοτάκη να απαντά με το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και της αύξησης των επιτοκίων λόγω μη κοστολογημένου προγράμματος μείωσης φόρων που ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Επιμονή
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιμονή του πρωθυπουργό να μην μειώνει το ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, όταν όπως είπε στην Ευρώπη είναι πολλαπλάσιες οι χώρες που έχουν μειωσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
- Διαβάστε επίσης Παράθυρο Μητσοτάκη για παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης
«Εσείς γιατί επιμένετε σ’ αυτό;» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στο ερώτημα που του είχε θέσει ο πρωθυπουργός για το ποιους θα φορολογήσει για να βρει τα πέντε δισεκ. να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του, τόνισε ο κ. Τσίπρας «σας λέμε ότι εμείς θα υπερφορολογήσουμε αυτούς που έχουν τα αστρονομικά υπερκέρδη» αναφερόμενος πριν από όλα στις εταιρείες ενέργειας.
«Η δική μας αντίληψη βασίζεται στη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως, μη συγκρίνετε διαρκώς με την περίοδο των μνημονίων, εσείς βάλατε την Ελλάδα στα μνημόνια, δεν την βάλαμε εμείς και είχατε την τύχη να αναλάβετε όταν εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια.
Κοιτάξτε τι έγινε στη Βρετανία
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα για έλλειψη βούλησης στην φορολόγηση των υπερκερδών πως ο μηχανισμός από 1ης Ιουλίου δεν επιτρέπει καν στις εταιρείες να παράγουν υπερκέρδη γιατί τα αποσπά από τις εταιρείες εν τη γενέσει τους. Αυτός ο μηχανισμός θα υιοθετηθεί από τη ΕΕ, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως ίσως ενοχλεί, ότι η Ελλάδα αναδειχτηκε σε πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη.
Συνεχίζοντας για την ακρίβεια στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έστω και με καθυστέρηση η ΕΕ κινείται στη κατεύθυνση της υιοθέτησης της θέσης της χώρας που τη στηρίζουν άλλες 15 χώρες, δηλαδή της επιβολής κάποιου είδους πλαφόν (ανώτατο όριο στη χονδρεμπορική τιμή).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε απαντώντας στη κριτική Τσίπρα για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ότι αυτή τη στιγμή τα επιτόκια αυξάνονται από την ΕΚΤ, ωστόσο κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κοιτάξτε τι έγινε στη Μεγάλη Βρετανία».
Πείτε στον ξάδερφό σας
Πήγε η πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ένα δικό της «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ή του Μάντσεστερ, όπως αλλιώς και να το πείτε, εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα και οι αγορές την τιμώρησαν. Σκεφτείτε τι θα έκαναν οι αγορές αν ξαναρχόσασταν στα πράγματα, θα ήταν απόλυτη καταστροφή. Αν σκεφτείτε τι συμβαίνει σε μια χώρα του G7με δικό της νόμισμα, σκεφτείτε τι θα γίνει σε μια μικρή χώρα με πρόβλημα χρέους, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας δε στα όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι παράγοντας αστάθειας τόνισε ότι προφανώς η Ελλάδα δεν είναι το 7ο θαύμα όπως λένε οι FT. Αλλά όποιος μιλάει καλά για την Ελλάδα πείτε στον ξαδερφό σας (σ.σ. εννοεί τον Γιώργο Τσίπρα), ότι δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε τα παίρνει από την κυβέρνηση.
Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι όλη η ομιλία του ήταν δεν φταίω εγώ, στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι για την ακρίβεια στην Ελλάδα ευθύνεται ο κ. Πούτιν.
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής ρεύματος από το Γενάρη του 2021, πολύ πριν δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία και άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση αλλά και μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής τον Αύγουστο του 2021.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για φτηνές δικαιολογίες και επέμεινε πως η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες και η Αθήνα η ακριβότερη πρωτεύουσα στην Ευρώη εξαιτίας του χαμλού κατώτατου μισθού και της χειρότερης αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων εργαζόμενων σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους.
Αφήγημα Χατζηδάκη
Επέμεινε επίσης ότι η κυβέρνηση επιδοτεί τα καρτέλ για την ακρίβεια και έκανε εκτενή αναφορά στη ΔΕΗ υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αποκρούοντας το αφήγημα Χατζηδάκη όπως είπε για τη χρεοκοπημένη ΔΕΗ που παρέλαβε η ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκποίηση του δημόσιου πλούτου με την απώλεια μετοχών του δημοσίου από τη ΔΕΗ και έστρεψε τα πυρά και κατά του διεθυνόντος συμβούλου κ. Στάση και των άλλων στελεχών της εταιρείας.
«Προχωρήσατε σε μια αποκρατικοποίηση που μπροστά της η μικρή ΔΕΗ του Σαμαρά μοιάζει βόλτα στην εξοχή, εσείς πηγατε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και βάλατε το ελληνικό δήμοσιο να χάσει μερικά εκατομμύρια ενώ ερχόταν η κρίση» είπε ο κ. Τσίρπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση του χρηματιστηρίου μέσω συνεχών προγραμμάτων επαναφοράς των μετοχών της ΔΕΗ για να μην καταρρεύσει η τιμή της μετοχής και απ’ αυτό όπως είπε οφελούνται οι «φίλοι σας επενδυτές». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας μίλησε και για ποινικές ευθύνες και «θ’ ασχοληθεί η δικαιοσύνη με τις μετοχές της ΔΕΗ».
Έφοδο
Κάνατε έφοδο στη ΔΕΗ και τις άλλες ΔΕΚΟ, κάνατε έφοδο και στον ΕΦΚΑ γιατί αυτή είναι η αντίληψή σας για το κράτος. Έχετε τα πρωτεία στο κομματικό κράτος, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «οι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν τα κέρδη των καρτέλ και ένας λαός χρηματοδοτεί τη βίλα του κ. Στάση».
Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η αξία σήμερα των μετοχών του δημοσίου που κατέχει το 34% είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη της αξίας των μετοχών του 51% που κατείχε το δημόσιο το 2019 τονίζοντας ότι η ΔΕΗ βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Τι έκανε τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ;
Από εκεί και πέρα απαντώντας στις άλλες κατηγορίες που του προσήψε ο κ. Τσίπρας για να μιλήσει για «ακρίβεια Μητσοτάκη» τόνισε ότι ο λιγνίτης κατέστη εξαιρετικά ακριβός και γι’ αυτό ενώ επι ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία επενδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υπήρξε μεγάλο κενό μέχρι το 2019.
«Περιβαλλοντικά επιβεβλημένη και οικονομικά ορθή με τα δεδομένα του 2019 η απόφασή μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την «βίαιη απολιγνιτοποίηση». «Κανείς δεν μπρούσε να προβλέψει αυτό που θα ακολουθούσε. Ο δρόμος της απολιγνιτοποίησης είναι μόνοδρομος. Τι ακριβώς κάνατε τα 4 χρόνια για τις ΑΠΕ;».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις