Ενεργειακή κρίση: Το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου διχάζει τους Ευρωπαίους
Η ενεργειακή κρίση θα είναι βασικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
Αβέβαιη παραμένει η επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 20-21 Οκτωβρίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν τρόπους περιορισμού της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.
Επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, το Bloomberg αναφέρει ότι «η αμφιλεγόμενη ιδέα της επιβολής ορίου στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζει να διχάζει τα κράτη μέλη, των οποίων οι πηγές ενέργειας και η οικονομική ισχύς ποικίλλουν μεταξύ των 27 εθνών».
Επισημαίνει δε, ότι οι υποστηρικτές του πλαφόν διαφωνούν ως προς το δυνητικό εύρος και τον σχεδιασμό του, ενώ οι πολέμιοι ανησυχούν ότι μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Τα μέτρα
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να εγκρίνουν μια σειρά βημάτων για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του μπλοκ και να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τη μόχλευση στη διαπραγμάτευση συμβάσεων φυσικού αερίου.
Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την ενίσχυση του μηχανισμού της ΕΕ για κοινές αγορές φυσικού αερίου και τη θέσπιση νέου δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αφού το τρέχον σημείο αναφοράς δεν αντικατοπτρίζει την ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής.
Η διήμερη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με τις συνομιλίες πιθανότατα να εκτείνονται μέχρι αργά το βράδυ.
Υπενθυμίζεται ότι θα έχει προηγηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σύνολο μέτρων για την αντιμετώπιση των τιμών του φυσικού αερίου στις 18 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες θα δώσουν μια πολιτική καθοδήγηση σχετικά με το πακέτο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί — και ενδεχομένως τροποποιηθεί — από τους υπουργούς για να τεθεί σε ισχύ.
Έντονες διεργασίες
Όπως έχει ήδη γράψει ο OT, οι παρασκηνιακές διεργασίες στην Ε.Ε. ενόψει της συνόδου των 27 ηγετών στις 20 Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είναι έντονες.
Μάλιστα, χθες, έγινε γνωστό από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ότι πέντε υπουργοί των χωρών της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο προτεινόμενων μέτρων για τις υψηλές τιμές και την επάρκεια ενέργειας.
Αυτά συμπεριλήφθηκαν σε κοινή επιστολή, η οποία απεστάλη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να διερευνήσει την εφαρμογή τους και να τα προτείνει στη σύνοδο κορυφής της 20ης Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στις 18 του μηνός θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις.
Η συμμαχία
Οι δύο ειδήσεις που προκύπτουν από το περιεχόμενο της επιστολής των πέντε υπουργών είναι:
1. Αφενός η επαναφορά της ελληνικής πρότασης για την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά της Ε.Ε.. Αν και στο κείμενο της επιστολής σημειώνεται η διχογνωμία μεταξύ των χωρών.
2. Η προσχώρηση της Ολλανδίας στο μπλοκ των κρατών που στηρίζουν την επιβολή ανώτατης τιμής και ουσιαστικά η απομόνωση της Γερμανίας. Σημειώνεται ότι το Άμστερνταμ και το Βερολίνο τάσσονταν κατά της επιλογής του πλαφόν. Ωστόσο, από τους συνυπογράφοντες της επιστολής προκύπτει ότι ο σκληρός πυρήνας των τεσσάρων εκ των 15 χωρών που θέλουν την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, διευρύνθηκε με τη συμμετοχή της Ολλανδίας.
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ