Η δύναμη των φίλων-συναδέλφων
Παρά τον ισχυρισμό ότι «οι άνθρωποι είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο», πάρα πολλά στελέχη εξακολουθούν να περιμένουν από τους υπαλλήλους να αφήσουν την προσωπική τους ζωή στην πόρτα όταν έρχονται στη δουλειά.
Tα στοιχεία νέων ερευνών δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός καλύτερου φίλου στη δουλειά συνδέεται στενά με τα επιχειρηματικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της κερδοφορίας, της ασφάλειας, του ελέγχου των αποθεμάτων και της διατήρησης των εργαζομένων. Και τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι από την έναρξη της πανδημίας, το να έχεις έναν καλύτερο φίλο στη δουλειά έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σημαντικά αποτελέσματα. Με την αναπόφευκτη αύξηση της εργασίας εξ αποστάσεως και της υβριδικής εργασίας, οι καλύτεροι φίλοι στη δουλειά έχουν γίνει σωσίβια που παρέχουν σημαντική κοινωνική σύνδεση, συνεργασία και υποστήριξη ο ένας στον άλλο σε περιόδους αλλαγών.
Η σύγχρονη κοινωνία της μοναξιάς
Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μοναξιά. Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν ούτε έναν φίλο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας στατιστικής Gallup. Και πάνω από το 20% των ανθρώπων δεν έχουν φίλους ή συγγενείς στους οποίους μπορούν να βασιστούν όποτε τους χρειάζονται.
Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει 81.396 ώρες τον χρόνο στην εργασία του. «Οι Αμερικανοί είναι πλέον πιο πιθανό να κάνουν φίλους στη δουλειά παρά με οποιονδήποτε άλλο τρόπο – συμπεριλαμβανομένου του σχολείου, της γειτονιάς τους, του τόπου λατρείας τους ή ακόμη και μέσω των υφιστάμενων φίλων τους» σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Αμερικανική Ζωή.
Έτσι, οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στη δουλειά τους και εκεί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φιλίες. Ωστόσο, από όλα όσα κάνουν οι εταιρείες για να βελτιώσουν τη ζωή των εργαζομένων και να προωθήσουν την ευτυχία τους, η κοινωνική ευημερία είναι η πτυχή στην οποία επενδύουν λιγότερο. Πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο τρεις στους 10 εργαζόμενους συμφωνούν απόλυτα ότι έχουν έναν καλύτερο φίλο στη δουλειά.
Γιατί πρέπει να ενδιαφέρονται οι εταιρείες;
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα όχι μόνο επιβεβαίωσαν ότι οι στενές φιλίες αυξάνουν την παραγωγικότητα στον εργασιακό χώρο, αλλά βρήκαν και το γιατί – οι φίλοι είναι πιο αφοσιωμένοι, επικοινωνούν καλύτερα και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον. Και σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη του Διεθνούς Προγράμματος Κοινωνικών Ερευνών (ISSP) «οι διαπροσωπικές, εργασιακές σχέσεις έχουν σημαντική και θετική επίδραση στην εργασιακή ικανοποίηση του μέσου εργαζομένου. Οι σχέσεις κατατάσσονται στην πρώτη θέση μεταξύ 12 τομέων της ποιότητας του χώρου εργασίας όσον αφορά τη δύναμη να εξηγούν τη διακύμανση της εργασιακής ικανοποίησης».
Χτίζοντας μόνιμες φιλίες στην εργασία
Πώς μπορούν λοιπόν οι διευθυντές να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν έναν «φιλικό προς τη φιλία» εργασιακό χώρο, ο οποίος θα αποδίδει μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας της μοναξιάς;
Ιδού μερικές προτάσεις:
- Καθιέρωση ενός συστήματος φιλίας
Όλοι χρειάζονται ένα φιλαράκι, ειδικά όταν είναι νέοι σε μια εταιρεία. Η ομαδοποίηση των νεοπροσληφθέντων με βετεράνους υπαλλήλους μπορεί να επιταχύνει την εισαγωγή και την παραγωγικότητα. Οι φίλοι στο χώρο εργασίας όχι μόνο δίνουν στους νεοπροσληφθέντες συμβουλές, όπως πού βρίσκονται τα πράγματα και ποιοι είναι οι άγραφοι κανόνες, αλλά τους βοηθούν να δημιουργήσουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους στην εταιρεία. Και μερικές από αυτές τις αρχικές συνδέσεις θα οδηγήσουν σχεδόν σίγουρα σε μακροχρόνιες σχέσεις.
Το κλειδί για ένα αποτελεσματικό σύστημα φίλων είναι η συχνότητα των αλληλεπιδράσεων. Η Microsoft διαπίστωσε ότι όταν οι νεοπροσληφθέντες συναντήθηκαν με τον φίλο τους περισσότερες από οκτώ φορές κατά τις πρώτες 90 ημέρες εργασίας τους, το 97% δήλωσε ότι ο φίλος τους τους βοήθησε να γίνουν γρήγορα παραγωγικοί. Αλλά όταν οι νεοπροσληφθέντες συναντήθηκαν με τον φίλο τους μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια των πρώτων 90 ημερών, το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 56%.
- Αύξηση του προσωπικού χρόνου
Πριν από την πανδημία, η εργασία ήταν ένα μέρος όπου οι συνάδελφοι μπορούσαν να πάρουν καφέ, να γευματίσουν και να συναντηθούν στο διάδρομο για αυτοσχέδιες συζητήσεις. Για τους ανθρώπους που άρχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως με πλήρη απασχόληση το 2020, μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν η απότομη μείωση των ωρών που αφιέρωναν για κοινωνική ενασχόληση με τους φίλους τους στη δουλειά.
Η οικοδόμηση φιλικών σχέσεων απαιτεί να μιλάμε, να βλέπουμε και να είμαστε μαζί με ανθρώπους. Ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε είναι να βλέπετε ο ένας τον άλλον – ακόμη και αν πρόκειται για Zoom ή FaceTime. Αλλά τουλάχιστον, οι συνάδελφοι πρέπει να μιλούν περισσότερο και να στέλνουν λιγότερα email. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν θα φτάσει ποτέ τον διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο. Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να παρερμηνεύσετε τι εννοεί κάποιος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων πρέπει να δώσουν το παράδειγμα: Να επικοινωνούν περισσότερο από κοντά και να στέλνουν λιγότερα email.
- Ομάδες με κοινό στόχο
Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται έναν κοινό στόχο και πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα μαζί, δημιουργούν μια σύνδεση. Η χαρά είναι να δουλεύεις μαζί για να παράγεις μαγεία. Χρησιμοποιώντας τους Beatles ως παράδειγμα μιας ομάδας υψηλής απόδοσης, ο Economist αναφέρει: «Οι Beatles αγαπούν αυτό που κάνουν για να ζήσουν. Όταν δεν παίζουν μουσική, μιλούν γι’ αυτήν ή τη σκέφτονται».
*Με στοιχεία από hbr.org
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
- Πρωτοφανές περιστατικό: Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Στην Τούμπα κλείνουν τη χρονιά ΠΑΟΚ και Ατρόμητος
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρήτη: Συνελήφθη 46χρονος στο Ηράκλειο – Κατηγορείται για κατοχή αρχαίων αντικειμένων
- Φωτεινή Βελεσιώτου: «Δεν εκτιμώ τους τράπερ γιατί ο στίχος τους υποτιμά τις γυναίκες»