Οι κατήγοροι του #MeToo 5 χρόνια μετά: Πού βρίσκονται τώρα 6 «επιζώντες» του κινήματος;
Πριν από πέντε χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι εκφράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και της κακής συμπεριφοράς, φουντώνοντας ένα κλίμα αλληλεγγύης προς όσους μίλησαν με θάρρος.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Η ακτιβίστρια Ταράνα Μπιουρκ, η οποία είναι επίσης θύμα σεξουαλικής επίθεσης, επινόησε τη λέξη «επιζώντες» για να προτρέψει να «κατονομάσουν και να ντροπιάσουν» αυτούς που χρειάζεται.
«Εξακολουθούμε να μιλάμε για τα άτομα που βγήκαν μπροστά και εξακολουθούμε να μιλάμε για το ποιος από αυτούς μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του ή όχι και τέτοια πράγματα» δήλωσε η Μπιουρκ. «Τι χρειάζονται; Τι κάνουν αυτή τη στιγμή; Πώς επηρεάζεται η ζωή τους;».
Κάποιοι κατήγοροι βρήκαν δικαιοσύνη αφού οι ισχυρισμοί τους ήρθαν στη δημοσιότητα, ενώ άλλοι ακόμα παλεύουν με τα πλήγματα των αποκαλύψεων.
View this post on Instagram
Ρεμπέκα Κόρι
Σε συνέντευξή της στο Variety τον Απρίλιο του 2022, η κωμικός Ρεμπέκα Κόρι δήλωσε ότι έχει κουραστεί να την αποκαλούν «θύμα», «κατήγορο» ή «μία από τις πέντε γυναίκες» που κατηγόρησαν τον Λούι Σι Κέι για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά.
Σε μια σοκαριστική τροπή των γεγονότων, ο Σι Κέι κέρδισε ένα Grammy για το καλύτερο κωμικό άλμπουμ, πέντε χρόνια αφότου οι New York Times ανέφεραν τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του από πέντε γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Κόρι.
Μέχρι πρόσφατα η Κόρι ήταν απρόθυμη να ασχοληθεί δημοσίως με την κατηγορία, αλλά υπό το φως της πρόσφατης νίκης του Σι Κέι στα Grammy, η κωμικός προβληματίστηκε για την κατάσταση, λέγοντας ότι δεν λυπάται που μίλησε.
«Τώρα είμαι σε θέση να το επεξεργαστώ και να βρω κάποια αστεία στοιχεία σε μια αηδιαστική και παράλογη περίσταση. Νομίζω ότι απλά χρειάζεται χρόνος για να επεξεργαστεί το τραύμα σε χιούμορ» δήλωσε.
View this post on Instagram
Σεσίλια Βάλιν
Με αφορμή την πτώση του Χάρβεϊ Γουάινστιν και την άνοδο του κινήματος #MeToo, η Βάλιν, Σουηδή συγγραφέας και ηθοποιός, βγήκε στο Instagram τον Οκτώβριο του 2017, κατηγορώντας τον διακεκριμένο Σουηδο-Φινλανδό δημοσιογράφο Fredrik Virtanen ότι την νάρκωσε και τη βίασε το 2006.
Η συγγραφέας έγραψε τα απομνημονεύματά της, στα οποία περιγράφει λεπτομερώς την εμπειρία της, αν και δεν κατονομάζει τον άνδρα στο βιβλίο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Virtanen, ο οποίος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα που να σχετίζεται με την κατηγορία.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ωστόσο, η Βάλιν έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί για δυσφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις 17 Μαρτίου, αθωώθηκε για την κατηγορία της βαριάς συκοφαντικής δυσφήμισης που σχετίζεται με τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων της.
Αν και εφόσον καταδικαζόταν, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, ενώ η κυβέρνηση θα αναζητούσε όλα τα απούλητα έντυπα αντίτυπα του βιβλίου της και θα τα κατέστρεφε, ανέφεραν οι New York Times.
View this post on Instagram
Άντονι Ραπ
Ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι αντιμετωπίζει το δικαστήριο αφού ο Ραπ μήνυσε τον ηθοποιό το 2020, ισχυριζόμενος ότι ο Σπέισι του έκανε ανεπιθύμητη σεξουαλική προσέγγιση σε ένα πάρτι το 1986.
Το 2017, με αφορμή την έναρξη του κινήματος #MeToo, ο Ραπ μίλησε δημοσίως για το περιστατικό του 1986 – όταν ήταν 14 ετών και ο Σπέισι 26 ετών.
Ο Σπέισι έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του.
«Ήμουν ένα 14χρονο παιδί και δεν είχα καμία επιθυμία να έχω οποιαδήποτε τέτοια εμπειρία στη ζωή μου. Ήταν απίστευτα τρομακτικό και πολύ ανησυχητικό» είπε γνωρίζοντας ότι «δεν ήταν ο μόνος στον οποίο ο Σπέισι είχε κάνει προσεγγίσεις».
Παράλληλα με τα νομικά του προβλήματα στις ΗΠΑ, ο Σπέισι αντιμετωπίζει επίσης ποινικές κατηγορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση και μίας κατηγορίας για «πρόκληση προσώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς συναίνεση». Ο ίδιος δήλωσε αθώος τον Ιούνιο του 2022 και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο έτος.
View this post on Instagram
Ρόουζ ΜακΓκόουαν
Ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που κατηγόρησαν δημοσίως τον Γουάινστιν για σεξουαλική επίθεση, η οποία, όπως είπε, συνέβη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance το 1997.
Αρχικά μίλησε για το περιστατικό το 2016, χωρίς να κατονομάσει τον παραγωγό που κρύβεται πίσω από αυτό, προτού προβληματιστεί ανοιχτά για την εμπειρία της μετά το κίνημα #MeToo.
«Ξέρετε, κανείς δεν μιλάει, αλλά για μένα η αλήθεια δεν είναι επαναστατική. Είναι απλώς η αλήθεια και σκέφτομαι ότι δεν είμαι τόσο μοναδική» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε το 2018 στο Good Morning America. «Οπότε αν το σκέφτομαι εγώ, είμαι αρκετά σίγουρη ότι το σκέφτονται και άλλοι άνθρωποι, αλλά πολλοί άνθρωποι λένε «ίσως δεν λέει αλήθεια», επειδή υπάρχει τόσο πολύ gaslighting σε αυτή την κουλτούρα».
Η δίκη του Γουάινστιν για σεξουαλικά εγκλήματα ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στο Λος Άντζελες. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 140 ετών σε περίπτωση καταδίκης ενώ εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 23 ετών μετά την καταδίκη του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση πριν από δύο χρόνια.
Οι εισαγγελείς ήθελαν να καλέσουν 15 γυναίκες για να καταθέσουν εναντίον του Γουάινστιν στην επικείμενη δίκη, αλλά ένας δικαστής απέκλεισε 10 από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της ΜακΓκάουαν, ανέφερε το Variety.
View this post on Instagram
Άζια Αρτσέντο
Όπως και η ΜακΓκάουαν, η Ιταλίδα ηθοποιός ήταν μεταξύ των πρώτων γυναικών που κατηγόρησαν τον Γουάνστιν για σεξουαλική επίθεση, αφού η μαρτυρία της συμπεριλήφθηκε σε ένα άρθρο-βόμβα του New Yorker που περιέγραφε λεπτομερώς τις κατηγορίες εναντίον του πρώην παραγωγού.
Η ίδια αναφέρθηκε δημόσια στο περιστατικό κατά τη διάρκεια μιας δυναμικής ομιλίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2018, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.
«Το 1997, βιάστηκα από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν – εδώ στις Κάννες. Ήμουν 21 ετών» δήλωσε η Αρτζέντο. «Αυτό το φεστιβάλ ήταν το κυνήγι του».
Εκείνη την εποχή, ένας δικηγόρος του Γουάινστιν εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την Αρτζέντο για «εκπληκτικό επίπεδο υποκρισίας» σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times.
Στη συνέχεια οι New York Times ανέφεραν ότι η Αρτζέντο έκανε σιωπηλό διακανονισμό 380.000 δολαρίων με τον ίδιο της τον κατήγορο, τον Τζίμι Μπένετ, 22 ετών, έναν ηθοποιό και μουσικό που κάποτε υποδύθηκε τον γιο της σε μια ταινία.
Ο Μπένετ κατηγόρησε την Αρτζέντο ότι τον κακοποίησε σεξουαλικά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Καλιφόρνια όταν εκείνος ήταν 17 ετών και εκείνη 37. Η ηλικία συναίνεσης στην Καλιφόρνια είναι τα 18 έτη.
Σε δήλωσή της η Αρτζέντο αρνήθηκε ότι είχε σεξουαλική σχέση με τον Μπένετ, λέγοντας ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένη και πληγωμένη που διάβασε μια είδηση που είναι απολύτως ψευδής».
Υποστήριξε ότι ο Μπένετ τότε «αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα» και ότι ο τότε σύντροφός της Άντονι Μπουρντέν «ανέλαβε προσωπικά να βοηθήσει οικονομικά τον Μπένετ, υπό τον όρο ότι δεν θα υποστούμε πλέον περαιτέρω παρεμβάσεις στη ζωή μας».
View this post on Instagram
Πενγκ Σουάι
Τον περασμένο Νοέμβριο, η 36χρονη Κινέζα σταρ του τένις προκάλεσε κύματα συμπαράστασης στο διαδίκτυο με μια εκρηκτική κατηγορία #MeToo εναντίον ενός πρώην κορυφαίου ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Σε μια διαγραμμένη πλέον ανάρτηση στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, η Πενγκ κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο Zhang Gaoli ότι την πίεζε να κάνει σεξ μαζί του, σύμφωνα με screen shot της ανάρτησης που περιήλθαν στην κατοχή του CNN.
Η ανάρτηση, η οποία διαβάζεται ως ανοιχτή επιστολή προς τον πρώην ηγέτη του κράτους, περιγράφει λεπτομερώς μια υποτιθέμενη σχέση που είχε μαζί του επί 10 χρόνια.
«Γιατί έπρεπε να επιστρέψεις σε μένα, να με πάρεις στο σπίτι σου για να με αναγκάσεις να κάνω σεξ μαζί σου;» έγραψε, σύμφωνα με το CNN. «Ναι, δεν είχα καμία απόδειξη και ήταν απλά αδύνατο να έχω αποδείξεις. Δεν θα μπορούσα να περιγράψω πόσο αηδιασμένη ήμουν και πόσες φορές αναρωτήθηκα αν είμαι ακόμα άνθρωπος; Νιώθω σαν ένα κινούμενο πτώμα. Κάθε μέρα υποκρινόμουν, ποιο άτομο είναι ο πραγματικός μου εαυτός».
Σύμφωνα με την αυστηρή λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης της Κίνας, το CNN ανέφερε ότι η ανάρτηση της Πενγκ κατέβηκε σε λιγότερο από 30 λεπτά, με screen shots να κυκλοφορούν σε ομάδες συνομιλιών πριν λογοκριθούν και αυτές από την κυβέρνηση. Ακόμη και μια σελίδα Weibo για το τένις έκλεισε εκείνη την εποχή στον απόηχο του σκανδάλου, σύμφωνα με το CNN.
Μετά την ανάρτηση στις 2 Νοεμβρίου, η σταρ του τένις προκάλεσε διεθνή ανησυχία, αφού εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας από τότε που δημοσιοποιήθηκαν οι ισχυρισμοί της. Εβδομάδες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου, η σταρ του τένις επανεμφανίστηκε και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αργότερα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρεται να προέρχεται από την Πενγκ, λέγοντας ότι «όλα είναι καλά».
Σε απάντηση στη διεθνή κατακραυγή για την κατηγορία της Πενγκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε: «Νομίζω ότι ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να υπερτονίζουν σκόπιμα και κακόβουλα, πόσο μάλλον να πολιτικοποιούν αυτό το θέμα».
Τον Φεβρουάριο, η Πενγκ, πρώην πρωταθλήτρια του Γουίμπλεντον και του Γαλλικού Όπεν στο διπλό, ανακοίνωσε την απότομη αποχώρησή της από το άθλημα, επικαλούμενη την ηλικία της, τις «πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις» και τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19.
Επίσης, σε συνέντευξή της στη γαλλική έκδοση L’Équipe αναίρεσε τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην ανάρτησή της. «Θα ήθελα να πω ότι τα συναισθήματα, ο αθλητισμός και η πολιτική είναι τρία πολύ διαφορετικά πράγματα. Τα προβλήματα της ερωτικής μου ζωής, της προσωπικής μου ζωής, δεν πρέπει να αναμειγνύονται με τον αθλητισμό και την πολιτική» είπε.
*Με στοιχεία από το insider.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις