Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Κοροναϊός: Επταπλάσιος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε σύγκριση με τα εμβόλια

Κοροναϊός: Επταπλάσιος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας σε σύγκριση με τα εμβόλια

Αυτό έδειξε η μεγαλύτερη συγκριτική μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής του καρδιακού μυός μετά από λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 ή μετά από εμβολιασμό εναντίον του.

O κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας – φλεγμονής του καρδιακού μυός – είναι επτά φορές υψηλότερος σε άτομα που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 παρά σε όσα λαμβάνουν εμβόλιο εναντίον του. Αυτό έδειξε νέα μελέτη ειδικών του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής Penn (Penn State Health) η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Cardiovascular Medicine».

Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκριτική μελέτη μεταξύ λοίμωξης με τον SARS-CoV-2 και εμβολίων τα οποία έχουν αναπτυχθεί εναντίον του σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας.

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας

Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο στέρνο, δύσπνοια, αρρυθμίες. Σε σοβαρές περιπτώσεις η φλεγμονή του καρδιακού μυός είναι δυνατόν να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και σε θάνατο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι πολύ μεγαλύτερος εξαιτίας της λοίμωξης COVID-19 παρά λόγω του εμβολιασμού για τη νόσο» ανέφερε η Νάβια Βολέτι από το Τμήμα Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Milton S. Hershey του Penn State Health και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό στο μέλλον να παρακολουθήσουμε τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες στα άτομα που αναπτύσσουν μυοκαρδίτιδα».

Δεν υπήρχαν μεγάλες συγκριτικές μελέτες ως σήμερα

Είναι πλέον γνωστό ότι η μυοκαρδίτιδα αποτελεί μια από τις επιπλοκές της λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2. Παράλληλα σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας έχουν συνδεθεί και με τα εμβόλια ενάντια στην COVID-19 – ιδίως σε έφηβα αγόρια. Ωστόσο μέχρι σήμερα η σύγκριση του κινδύνου εμφάνισης μυοκαρδίτιδας εξαιτίας των εμβολίων ή εξαιτίας των λοιμώξεων με COVID-19 δεν είχε εκτιμηθεί μέσα από μεγάλες μελέτες.

15 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος στα άτομα με COVID σε σχέση με όσα δεν μολύνθηκαν

Τώρα, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μελέτης του είδους της, η ομάδα του Penn State Health συνέκρινε ασθενείς με COVID-19 – εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους – με άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από τον πανδημικό κορωνοϊό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν 15 φορές υψηλότερος στους ασθενείς με COVID-19 – ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής κατάστασής τους – σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί με COVID-19.

Διπλάσιες περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους

Στη συνέχεια συνέκριναν ξεχωριστά τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στα άτομα που είχαν εμβολιαστεί σε σύγκριση με τα ανεμβολίαστα. Με βάση τα ευρήματα, οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ήταν διπλάσιες στους ανεμβολίαστους σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. Η συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν επτά φορές μεγαλύτερος εξαιτίας της λοίμωξης COVID-19 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κίνδυνο εξαιτίας των εμβολίων.

Συστηματική ανασκόπηση

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 22 μελετών που δημοσιεύθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2019 ως τον Μάιο του 2022. Στις μελέτες περιλαμβάνονταν σχεδόν 58 εκατομμύρια ασθενείς που ανέφεραν καρδιολογικές επιπλοκές και ανήκαν σε δύο ομάδες: στη μία ομάδα περιλαμβάνονταν 55,5 εκατομμύρια άτομα που είτε είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν εμβολιαστεί (ομάδα εμβολιασμού) και στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονταν 2,5 εκατομμύρια άτομα που είτε είχαν μολυνθεί με τον ιό είτε δεν είχαν μολυνθεί (ομάδα COVID-19).

Ανάλυση για διαφορετικά εμβόλια

Στην ομάδα εμβολιασμού οι ερευνητές συνέκριναν μάλιστα τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας με τον οποίον συνδέονταν διαφορετικά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των mRNA εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Moderna) καθώς και των εμβολίων Novavax, AstraZeneca και Johnson & Johnson. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 49 έτη και το 49% ήταν άνδρες. Η μέση περίοδος παρακολούθησης μετά από τη λοίμωξη ή τον εμβολιασμό ήταν 28 ημέρες.

Επιπλοκή γένους… αρσενικού

Από την ανάλυση προέκυψε ότι μεταξύ των ατόμων που διαγνώστηκαν με μυοκαρδίτιδα μετά τη λήψη εμβολίου ή μετά τη λοίμωξη COVID-19 η πλειονότητα (61%) ήταν άνδρες. Από τους ασθενείς που διαγνώσθηκαν με μυοκαρδίτιδα και στις δύο ομάδες (τόσο σε αυτή του εμβολιασμού όσο και σε εκείνη της COVID-19) το 1,07% νοσηλεύθηκε και πολύ μικρό ποσοστό – συγκεκριμένα 0,015% – απεβίωσε.

Επιβεβαίωση της ασφάλειας του εμβολιασμού

«Τόσο η COVID-19 όσο και τα εμβόλια για τη νόσο συνδέονται με κίνδυνο μυοκαρδίτιδας. Ωστόσο ο σχετικός κίνδυνος φλεγμονής της καρδιάς είναι πολύ υψηλότερος σε άτομα με λοίμωξη COVID-19 παρά σε όσα λαμβάνουν εμβόλιο» ανέφερε ο δρ Πάντι Σεντόνγκο από το Τμήμα Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Milton S. Hershey στο Penn State Health που ήταν ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης και κατέληξε λέγοντας ότι «ελπίζουμε πως τα ευρήματά μας θα μειώσουν τη διστακτικότητα για εμβολιασμό και θα αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμό».

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024