Από την Κυριακή 16 έως και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών και κοινωνικών ομάδων Ελλήνων και ξένων συμπορεύονται καλλιτεχνικά στη συμπρωτεύουσα.

Οι δημιουργοί θα συναντηθούν στα 57α Δημήτρια, όπου φιλοξενούν τις πολυσυμμετοχικές συναντήσεις, των καλλιτεχνών από Ελλάδα, Αμερική, Ρωσία, Κορέα, Γερμανία, Ουκρανία και Μεξικό και πραγματοποιούνται στο πανέμορφο Βυζαντινό Λουτρό της Άνω Πόλης, αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης.

Διαβάστε επίσης: Σύγχρονο Θέατρο: Δύο βραδιές αφιερωμένες στο έργο του Παντελή Μπουκάλα «Το αίμα της αγάπης»

Ένα πάντρεμα των digital τεχνολογιών με την ιστορία

Video artists, Augmented reality artists, performers, μουσικοί, ιστορικοί, εικαστικοί, πολιτιστικοί, τουριστικοί & κοινωνικοί οργανισμοί της Θεσσαλονίκης, θα συν δημιουργήσουν μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική παραγωγή και σύμπραξη!

Σκοπός τους, να συνδέσουν με πολλαπλούς τρόπους (χωρικά, εννοιολογικά, συμβολικά, ψυχολογικά, κοινωνικά) την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα, με το Βυζαντινό Λουτρό της Οδού Θεοτοκοπούλου – το μεγαλύτερο βυζαντινό Λουτρό που σώζεται από τη μεσοβυζαντινή ή υστεροβυζαντινή περίοδο και ένα από τα λίγα διασωθέντα κοσμικά κτίρια εκείνης της εποχής.

Πού παρουσιάζονται οι δράσεις

‘Εξω και μέσα στο χώρο του Βυζαντινού Λουτρού, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και στο MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Τέλος, δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε ιδιωτικούς χώρους της γειτονιάς του Κουλέ Καφέ, αλλά και μέσω των: Thessaloniki Walking Tours, Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης “Out Of Focus”, “InCommOn” ΑΜΚΕ για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Πρόγραμμα

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, ώρα 6.00 μ.μ στο Ισλαχανέ
In situ, διαδραστική με το κοινό Performance, “μετά- MANEFOVI”. Η performance ακολουθεί την προβολή του video art “ MANEFOVI”.

Performers: Κατερίνα Αναστασίου- Βασιλική Αρελάκη -Αλέξια Κουκουνασούλη -Αθηνά Φελούρη

Πρόσκληση- Οδηγίες

Μέσα από τον ψυχικό και ιδιωτικό σας χώρο, μικρά μυστικά μπορούν να αναδυθούν και να μεταφερθούν για να βοηθήσουν στην διαδικασία δημιουργίας μίας νέας μυθολογίας τεσσάρων μικρόκοσμων, που συνδέονται με σκοτεινά εντομικά οικοσυστήματα.

Φέρτε μαζί σας ένα αντικείμενο που σχετίζεται με κάποια κρυφή σας σκέψη. Μέχρι 20 εκατοστά και όχι βαρύτερο από 250 γραμμάρια. Οποιαδήποτε στιγμή της περφόρμανς, μπορείτε να το πάρετε πίσω.

Θα συνεισφέρει στην δόμηση μίας αφήγησης που βρίσκεται σε δυναμική σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, σε δημόσια θέα, προτείνει νέες φανταστικές σχέσεις και συμπεριφορές, και δίνει τον απαραίτητο χώρο για σκέψη και εξερευνήσεις.

Η δράση θα εξελίσσεται ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στο Ισλαχανέ.
Διάρκεια μία ώρα.

17-21 Οκτωβρίου 2022 (κατά τις ώρες λειτουργίας του Ισλαχανέ)
Video Art Installation

  • Kατερίνα Αναστασίου, “MANEFOVI”, Ελλάδα
  • Olga Guse, “The Pray”, Ρωσία
  • Natalia Ludmila, “In Boats”, Μεξικό
  • Χριστίνα Τσαντεκίδου, “Be Prepared to Go Home”,Ελλάδα

Το Ισλαχανέ

To Ισλαχανέ, ορφανοτροφείο και τεχνική σχολή της πόλης της Θεσσαλονίκης δημιουργείται στα μέσα του 19 ου αι. και κατά την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας εκεί.

Ο όρος Ισλαχανέ αποτελούσε έναν νεολογισμό της εποχής και ήταν μία σύνθετη λέξη: αποτελούνταν από την αραβικής ρίζας λέξη islā που σήμαινε τακτοποίηση, αποκατάσταση και –hane που σήμαινε σπίτι. Το Ισλαχανέ ήταν ένα «Σπίτι Αποκατάστασης» για ορφανά και άπορα μουσουλμανόπαιδα, και παρέμεινε χώρος φιλόξενος για πολλούς ανθρώπους, μέσα στα ταραγμένα χρόνια του τέλους του 19 ου και των αρχών του 20 ου αι.

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού σήμερα, συναντιέται, όχι τυχαία, με την καλλιτεχνική παραγωγή «Βυζαντινό Λουτρό, Συναντήσεις-Θεσσαλονίκη» του Eye’s Walk Digital festival, στο πλαίσιο του 57 ου Φεστιβάλ των  ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.

Ψηφιακοί καλλιτέχνες και performers από την Ελλάδα, τη Ρωσία και το Μεξικό συνομιλούν στο Ισλαχανέ με τον Πόλεμο, την Προσφυγιά, τον Άλλον, διατηρώντας ένα ανοιχτό βλέμμα προς την ανθρωπότητα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές & κοινωνικές ομάδες

Κατερίνα Αναστασίου μαζί με Βασιλική Αρελάκη, Αλέξια Κουκουνασούλη, Αθηνά Φελούρη, Ερμίνα Αποστολάκη, Jaehwa Baek (Jae-Nder Fluid), Katina Bitsicas, Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Olga Guse, Ομάδα Εικαστικών Εν Δυνάμει, Natalia Ludmila, Άγης Κελπέκης, Κάτια Μεσσήνη, Meryl Murman μαζί με Χαρά Ζαμπράκα, Χριστίνα Καϊρη, Έλενα Βολιώτη-Μαραγκού, Όλγα Διακίδου, Μαρία – Ελισάβετ Κοτίνη, Ατλαντίδα Κουτσοβαγγέλη – Μαλιοκάπη, Darya Pugachova, Αλέξανδρος Ριζόπουλος, Μαρία Σαλουβάρδου, Χριστίνα Τσαντεκίδου, Ομάδα Σύγχρονου χορού Proastio Art.

Επιμέλεια: Φιλία Μηλιδάκη
Παραγωγή: Eye’s Walk Digital festival
Εικαστικό – πολυσυλλεκτικό project
Eye’s Walk Digital festival, με την υποστήριξη του Proastio Art Center και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πληροφορίες

Χώροι παρουσίασης:

  • Βυζαντινό Λουτρό / 16-21 Οκτωβρίου 2022
  • Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ / 17-21 Οκτωβρίου 2022
  • MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών / 16,18-21 Οκτωβρίου 2022