Δένδιας: Ενημερώνει την ΕΕ για το νέο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης
Ο Δένδιας μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Βασικά θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου είναι σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, και οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο Δένδιας αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη υπογραφή του παράνομου, άκυρου και ανυπόστατου «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας. Μία συμφωνία στην οποία έχουν αντιδράσει ήδη η Γερμανία, η Γαλλία, η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΕΕ.
Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις», οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Αιθιοπία, στο Ιράν και τον Λίβανο, καθώς και θέματα σχετικά με την 27η Διάσκεψη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27) που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.
Το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Δένδιας αναφερόμενος στο νέο μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης κατέστησε σαφές πως ουδεμία «ολιγωρία» υπήρξε όσον αφορά την υπογραφή του.
«Γνωρίζαμε ότι η Τουρκία προσπαθούσε με κάθε ευκαιρία να «ενεργοποιήσει» το παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο «μνημόνιο» του 2019. Το ενδεχόμενο αυτό και τον συναφή κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Λιβύης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, το είχαμε θέσει μετ’ επιτάσεως στους συνομιλητές μας, από την Αίγυπτο, Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλους. Και βεβαίως το είχαμε θέσει και σε Λίβυους συνομιλητές μας» αναφέρει και υπενθυμίζει ότι μέσα σε λίγες ώρες από τη σχετική ανακοίνωση το «μνημόνιο» καταδικάστηκε από τη Λιβυκή Βουλή και την πλειοψηφία του Υψηλού Συμβουλίου, αλλά επίσης και την άμεσα ηχηρή αντίδραση από ΕΕ, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Κύπρο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία κ.ά.
«Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε προεργασία με τους συμμάχους και εταίρους για το ζήτημα της Λιβύης, και μάλιστα σε βάθος χρόνου» επεξηγεί. Επιπλέον, σημειώνει πως το μνημόνιο που υπογράφηκε με την τουρκική πλευρά αντιβαίνει στη συμφωνία του φόρουμ του Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, καθώς η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν διεθνώς τη χώρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις