Αυτοί που «σκότωσαν» τον Τσιόδρα πληρώνονται με το… ίδιο νόμισμα
Οι αιχμές του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν σαφείς. Όποιος δεν καταλαβαίνει απλά κρύβει το κεφάλι στην άμμο
- Η αχίλλειος πτέρνα υπάρχει αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο Έκτορας
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
Στις 22 Νοεμβρίου πέρυσι, και εν μέσω μιας ακόμη έξαρσης πανδημίας, με την κυβέρνηση πανικόβλητη να επιστρατεύει τον Σωτήρη Τσιόδρα, έγραφα:
«Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι κάποιοι «σκότωσαν» τον Τσιόδρα. Και είτε τον έριξαν στα μετόπισθεν, είτε ο ίδιος σιχάθηκε το «Βυζάντιο».
Τσακωμοί με άλλους επιστήμονες, παρεμβάσεις… «ειδικών» πολιτικών, αποφάσεις που λαμβάνονταν και ήταν αντίθετες με τις εισηγήσεις των πραγματικά ειδικών γιατί το… πολιτικό κόστος προφανώς έχει μεγάλη σημασία.
Ωστόσο, δεν θα έπρεπε ο Τσιόδρας να «αποστρατευτεί». Ούτε θα πρέπει να «επιστρατεύεται» κάθε φορά που τα πράγματα γίνονται δύσκολα.
Διότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τον κοροϊδεύσεις. Διότι ο πολίτης θέλει σταθερότητα στην ενημέρωση, στην πληροφορία. Θέλει ένα πραγματικό στήριγμα κάθε μέρα κι όχι όποτε…
Οσοι, λοιπόν «σκότωσαν» τον Σωτήρη Τσιόδρα για τους δικούς τους λόγους, έχουν κάνει τραγικό λάθος».
Εντεκα μήνες μετά ο ίδιος ο επιστήμονας, από τα… μετόπισθεν της επιστήμης έδωσε ορισμένες απαντήσεις που θα έπρεπε όχι απλά να προβληματίσουν την κυβέρνηση, αλλά να την ταράξουν. Ισως δε θα έπρεπε και κάποιοι μεγαλόσχημοι να έχουν παραιτηθεί από το γεγονός ότι αυτά που λέγαμε τότε επιβεβαιώνονται.
Κάποιοι αποφάσισαν να «σκοτώσουν» τον Τσιόδρα κι αυτός τώρα τους το ανταποδίδει. Διότι αν όλα όσα είπε πριν από λίγα 24ωρα ο γνωστός καθηγητής δεν είναι αιχμές, δεν είναι καρφιά κατά του υπουργείου Υγείας, της κυβέρνησης συνολικά, των «τηλεαστέρων» γιατρών που τώρα περιμένουν «ανταπόδοση» με κάποια βουλευτική έδρα, τότε έχουμε χάσει το νόημα των φράσεων.
«Είναι προφανές ότι στο σημαντικό κεφάλαιο της διαχείρισης της πανδημίας που λέγεται «επικοινωνία κινδύνου», καταγράφηκε παταγώδης αποτυχία. Αποτύχαμε παταγωδώς» τόνισε ο Τσιόδρας. Κι έβαλε και τον εαυτό του μέσα. Απέτυχαν να πείσουν τον κόσμο για τους κινδύνους, δημιουργώντας στρατιές αμφισβητιών της επιστήμης. Όχι απλά κάποιων ολίγων ψεκασμένων, αλλά πραγματικών αμφισβητιών, κι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας σε άλλες πανδημίες, σε άλλες δύσκολες εποχές για την ανθρωπότητα.
Αλλά η αιχμή που κάνει αίσθηση είναι αυτή:
«Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν όλοι οι άλλοι. Πιστεύω ότι αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και αρχίσαμε να πιστεύουμε στις ιδεοληψίες μας».
Το ρήμα «έφυγα» τα λέει όλα… καθώς ουσιαστικά κρύβει τη φράση «με… φύγανε». Ναι, κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν τον Τσιόδρα στο περιθώριο και να βγουν μπροστά άλλοι. Αυτοί που πήραν θέσεις μεγάλης ευθύνης, που ξημεροβραδιάζονται στα τηλεπαράθυρα, που κάνουν αναρτήσεις… life style στα social media, που κάνουν πλακίτσες στα πάνελ ή που συνεχίζουν να τοποθετούνται για την πανδημία με τις ίδιες κοινοτυπίες, με τις ίδιες επιστημονικές αερολογίες που πλέον κανείς δεν πιστεύει.
Βαρέθηκε τους επιστήμονες και τους «επιστήμονες» ο κόσμος και γι’ αυτό πλέον αντιδρά – δυστυχώς- και στην επιστήμη.
Αλλά ο κ. Τσιόδρας είπε και κάτι άλλο σημαντικό:
«Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου (public perception). Κάτι που αποτύχαμε. Παταγωδώς […] Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στο γιατρό, στον επιστήμονα, στον ειδικό οποίος θα αναλύσει την επικοινωνία κινδύνου. Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε» τόνισε επίσης ο κ. Τσιόδρας.
Μάλιστα. Επομένως δεν υπήρξε ειδική ομάδα, δεν υπήρξε συνεργασία, δεν καταλάβαν οι επιστήμονες (και η κυβέρνηση) τον κόσμο, ούτε ο κόσμος αυτούς. Και τι επικράτησε; Τα fake news. Ποιος είναι άραγε ο υπαίτιος της αποτυχίας;
Τι άλλο πιο ξεκάθαρο να πει κανείς;
Ο δε υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, θέλοντας να εξηγήσει τι εννοούσε ο κ. Τσιόδρας περί αποτυχίας είπε ότι «αναφερόταν (σ.σ. ο κ. Τσιόδρας) στην πολυφωνία που υπήρξε κάποια στιγμή στον επιστημονικό χώρο».
Και ποιος φταίει για την πολυφωνία; Ποιος επέτρεψε σε επιστήμονες να παρατήσουν το ερευνητικό ή ιατρικό έργο τους και να γίνουν τηλεσχολιαστές;
Ποιος διέλυσε την ομάδα με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα που χειρίστηκε αρχικά τον κοροναϊό; Τον φόβο των ανθρώπων, τις αγωνίες του, την άγνοιά του;
Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι βγήκαν μπροστά επιστήμονες που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η προσωπική προβολή και η μελλοντική «εξόφληση» των πολιτικών γραμματίων που πήραν ως διαβεβαίωση;
Για σκεφτείτε εξαιρετικά σοβαρούς γιατρούς οι οποίοι ελάχιστα βγήκαν στο προσκήνιο και μόνο όταν υπήρχε ανάγκη, αλλά ήταν «ήρωες» στο χώρο εργασίας τους.
Στις Εντατικές, στους θαλάμους covid, σε όλα τα νοσοκομεία που αντιμετώπισαν πολλαπλές κρίσεις.
Αυτοί είναι πραγματικοί ήρωες κι όχι όσοι κάνουν καριέρα ως «παρουσιαστές» στο όνομα της επιστήμης τους.
Κι αυτά που είπε ο Τσιόδρας «δείχνουν» συγκεκριμένα πρόσωπα. Οποιος δεν το καταλαβαίνει, κακό του κεφαλιού του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις