Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στην απιστία;
Πότε αξίζει να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στο σύντροφό σας και πότε η σχέση δεν αξίζει να σωθεί
Η απιστία είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους χωρισμού. Αν και τα στατιστικά στοιχεία ποικίλλουν, φαίνεται ότι πάνω από το 50% των συντρόφων (γυναίκες και άνδρες) θα απατήσουν τουλάχιστον μία φορά στη σχέση τους.
Αυτός ο αριθμός είναι απογοητευτικός και δείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε λίγο περισσότερο τις αιτίες της απιστίας.
- Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: Τι σκέφτονται οι άντρες όταν… αυτοϊκανοποιούνται;
Εάν σας έχουν απατήσει, είναι δυνατό να σώσετε τη σχέση σας – εφόσον το επιθυμείτε – αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς. Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας που είναι εξοικειωμένος με αυτό το είδος θεραπείας, θα μπορούσε ενδεχομένως να σας βοηθήσει.
Τι είναι η απιστία;
Ενώ κάποιοι θα πρότειναν ότι αυτός ο ορισμός διαφέρει για κάθε ζευγάρι, ο βασικός ορισμός της απιστίας είναι όταν ένας σύζυγος ή σύντροφος επιλέγει να εμπλακεί σε μια συναισθηματική ή σεξουαλική σχέση με κάποιον που δεν είναι ο επίσημος σύντροφός του. Πολλοί θα θεωρούσαν επίσης την προβολή πορνογραφίας ως μια μορφή απιστίας, αλλά υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με αυτό.
Η εξωσυζυγική σχέση μπορεί να περιλαμβάνει ερωτικά συναισθήματα, αλλά συχνά αυτό δεν συμβαίνει. Η απιστία οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης και σταθερότητας στη σχέση.
Ποια είναι τα αίτια της απιστίας
Αν και δεν δικαιολογείται ποτέ (επειδή αν κάποιος είναι τόσο δυστυχισμένος, μπορεί να επιλέξει άλλη διαδρομή), τα ακόλουθα είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες απιστίας και οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να απατήσει:
Ο σύντροφος κάποιου έχει ήδη απατήσει
Πολλοί των οποίων οι σύντροφοί τους τους έχουν απατήσει, αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν το ίδιο. Αυτό συνήθως ξεκινά έναν κύκλο συνεχούς εξαπάτησης και προσπάθειας να δει κανείς πόσο μπορεί να βλάψει τον άλλον, όπως ένας διαγωνισμός για το ποιος θα κερδίσει. Αυτό είναι παιδικό και ανώριμο και δεν είναι ένας υγιής τρόπος να διαχειριστείς τον πόνο μιας υπόθεσης.
Δυστυχία στο γάμο
Τα άτομα συχνά παντρεύονται με την προσδοκία ότι ο/η σύζυγός του/της θα εκπληρώσει όλες τις ανάγκες τους ή θα «τα κάνει ευτυχισμένους». Όταν (γρήγορα) αρχίζουν να βλέπουν ότι ο σύζυγος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τόσο υψηλή προσδοκία, αρχίζουν να την αναζητούν αλλού, ξεκινώντας συχνά μια σειρά από ανθυγιεινές σχέσεις. Υπάρχουν αναπόφευκτες εποχές και μέρες που δεν θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι ή ευτυχισμένοι στο γάμο σας. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα είναι κάθε μέρα διασκεδαστική και χαρούμενη με τον σύζυγό σας, θα είστε σε θέση να αντέξετε τις δύσκολες μέρες και θα είστε σε θέση να προβλέψετε καλύτερες μέρες.
Σωματική ή συναισθηματική απόσταση
Ίσως ένας σύντροφος εργάζεται πολλές ώρες και σπάνια βρίσκεται στο σπίτι ή ταξιδεύει συχνά, και ο άλλος νιώθει παραμελημένος. Ή, ο σύντροφος μπορεί να είναι σωματικά παρών, αλλά συναισθηματικά μη διαθέσιμος. Ο άλλος προσπαθεί να συνδεθεί και να κρατήσει «ζωντανή την αγάπη», αλλά ο σύντροφός του έχει αποτραβηχτεί συναισθηματικά. Αυτό συχνά οδηγεί τον άλλον να προσπαθεί να βρει κάποιο άλλο άτομο που είναι συναισθηματικά και σωματικά παρών.
Γενέθλια-«ορόσημο»
Έχει βρεθεί ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν τους συζύγους τους όταν πλησιάζουν γενέθλια-«ορόσημο» (30, 40, 50, 60). Μπορεί να προσπαθούν να βρουν νόημα στη ζωή τους ή να αισθανθούν ξανά νέοι. Υπάρχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα στις γυναίκες, αν και είναι λιγότερο συχνό απ’ ό,τι στους άνδρες.
Οικονομική εξάρτηση
Σύμφωνα με το Business Insider, «αν εξαρτάσαι οικονομικά από τον σύζυγό σου, είναι πιο πιθανό να τον απατήσεις», ειδικά αν είσαι άντρας. Ωστόσο, εάν οι άνδρες αποτελούν το 70% του εισοδήματος του νοικοκυριού, είναι πιο πιθανό να απατήσουν. Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι λιγότερο πιθανό να απατήσουν, ακόμη κι αν βγάζουν περισσότερα χρήματα βγάζουν.
Δεν τρέφουμε πια συναισθήματα αγάπης
Αυτή είναι μια κοινή ιδέα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να δικαιολογήσουν την απιστία. Νιώθουν ότι αξίζουν αγάπη και αν δεν την πάρουν, την αναζητούν αλλού. Το να είσαι ερωτευμένος είναι ένα συναίσθημα που έρχεται και φεύγει σε μακροχρόνιους γάμους/σχέσεις, αλλά δεν είναι ένα συναίσθημα που υπάρχει καθημερινά. Αυτό συμβαίνει γιατί η αγάπη είναι μια δέσμευση και όχι ένα συναίσθημα. Αν και θα υπάρξουν στιγμές που απλά δεν θα σας αρέσει, μπορείτε να επιλέξετε να αγαπήσετε τον σύζυγό σας, ούτως ή άλλως. Αυτό δεν είναι το ίδιο με το «είμαι ερωτευμένος», αλλά η αγάπη παραμένει ακόμα κι όταν το αίσθημα «ερωτευμένος» εξασθενεί.
Σεξουαλική δυσαρέσκεια
Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο στενοχωρημένοι όταν οι σύντροφοί τους τούς απατούν σεξουαλικά, ενώ οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τη συναισθηματική απιστία. Θα αναφέρουν ότι αισθάνεται πολύ χειρότερα όταν συμβαίνει αυτό που φοβούνται: ένας άντρας βρίσκει μια άλλη γυναίκα πιο ελκυστική κι επιθυμητή και την ερωτεύεται. Ή μια γυναίκα δεν είναι σεξουαλικά ικανοποιημένη με τον άντρα της. Ωστόσο, συχνά η σεξουαλική δυσαρέσκεια στη σχέση κάποιου δελεάζει τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να βρουν ικανοποίηση αλλού αντί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε σεξουαλική δυσαρέσκεια μαζί με τον σύζυγό τους.
Πώς ξέρετε αν μια σχέση αξίζει να σωθεί;
Εάν ο σύντροφός σας είναι σωματικά, συναισθηματικά ή ακόμα και σεξουαλικά κακοποιητικός ή/και αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ζήτημα (όπως ο εθισμός) και δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει, μπορεί η σχέση σας να μην αξίζει να σωθεί.
Μια απιστία, ωστόσο, δεν χρειάζεται να τελειώσει μια σχέση. Αν αγαπάτε τον/την σύντροφό σας και βλέπετε ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει και να εργαστεί για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα μεταξύ σας και μετανιώνει ειλικρινά για την απιστία, είναι ένα καλό σημάδι ότι αξίζει να παλέψετε για την σχέση σας. Εάν πάλι επιλέξετε να τερματίσετε τη σχέση σας, κανείς δεν θα σας κατηγορήσει γι’ αυτή την απόφαση.
Μπορεί να μην αξίζει τον κόπο για εσάς αν προσπαθείτε για χρόνια και ο/η σύντροφός σας συνεχίζει να σας απατά, ακόμη κι αφού έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με τον σύμβουλο ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε σαφήνεια σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.
Πηγή: vita.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις